Adorján József

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Adorján József
Született 1894. február 16.
Bród
Elhunyt 1976 (81-82 évesen)
Kaposvár

Adorján József (Bród, 1894. február 16.Kaposvár, 1976) úszóedző, sportvezető, kórházi ellenőr, százados. Népszerű nevén Adu Bácsi.

Pályafutása[szerkesztés]

Katonaként[szerkesztés]

A császári és királyi Albrecht-főherceg 44. gyalogezredhez az első világháború eseményeinek hatására 1914 októberében önkéntesként csatlakozott. A tiszti iskola elvégzését követően 1915. április 30-án vezényelték az orosz hadszinttérre, Krukenicse (ukránul: Крукеничі) körzetében. 1915. június 2-án megsebesült. December 2-án az Ikva mentei orosz frontra vezényelték. Harcolt Lengyelországban a Łopusznoi, Ukrajnában a Pieniaki (ukránul: Пеняки) valamint a batkcwi fronton. A harcokat követően ezredét a román frontra vezényelték. Innen a bukovinai Waschkutzi, majd az olasz frontra, ahol ezredével a I. Piavei csatában harcolt Montello bevételén. 1918. június 16-án újra megsebesült. Gyógyulását követően újra az olasz frontra vezényelték, ahol a második piavei csatát követően a front összeomlott. Szakasz- majd századparancsnokként 45 hónapot töltött frontszolgálatban. A világháborút követően Kaposvárra került, neve gyorsan egybeforrt Somogy megye sportjával. 1949-ben meghurcolták, lakásából kiköltöztették, nyugdíjat elvették.

Sportolóként[szerkesztés]

Nagyszerű úszóként szerzett magának elismerést. Több sportágban is eredményesen tevékenykedett, jeleskedett az úszásban, a vízilabdában, a magyar amatőr labdarúgó válogatott kapuját egy alkalommal védte, több futószámban nyert területi bajnokságot, volt kerületi sakk- és kardvívó versenyek nyertese. Birkózás sportágban kerületi szinten emlékezetesen versenyzett.

Sportvezetőként[szerkesztés]

1920-ban megalakult Kaposvári Turul Sport Egyesület elnökeként, szakmai irányításával megalakult a vízipóló szakosztály. A harmincas- negyvenes években a kaposvári Testnevelési- és Sporthivatal vezetője volt. Jelen volt Németországban, Berlinben a XI., az 1936. évi nyári olimpiai játékok úszó és vízilabdázók kísérőjeként. Tuniszban az úszóválogatottal. A második világháború után a Kaposvári Hunyadi Vasutas SE úszó szakosztályát irányította, egészen a hetvenes évekig. A Tüskevári uszodában szervezte és edzette az úszó és vízilabda sportolókat. Legfényesebb sikerei között szerepel dr. Csik Ferenc későbbi olimpiai bajnok, dr. Lengyel Árpád olimpiai bronzérmes, Németh Sándor úszóbajnokok felkészítése. Kaposváron előbb a sportoló edzőjeként, majd munkatársaként együtt dolgozott Győrfi Endrével, aki az Angliában rendezett XIV., az 1948. évi nyári olimpiai játékok vízilabda tornáján az ezüstérmes magyar válogatott kapusa volt.

Játékvezetőként[szerkesztés]

Jelvényes kitüntetéssel ellátott l'ang-osztályba nem sorolt labdarúgó, birkózó és vízilabda bíró.

Szakmai sikerek[szerkesztés]

Katonai kitüntetései: Tiszti arany vitézségi érem; III. o. kat. é. k.; Kat. é. é; mindkettő a kardokkal, Oi, O2, Br. vit. é.; K. es. k.; Seb. é.; H. e. é.

Források[szerkesztés]

Gerhárd Lajos: A magyar sport pentheonja I-II. és III-IV. Kötet (109. o.) - 1932. "A magyar sport pantheonja" Kiadóvállalat

Külső hivatkozások[szerkesztés]