Adelaide-folyó (Északi terület)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Adelaide-folyó
Az Adelaide-folyó
Az Adelaide-folyó
Közigazgatás
Országok  Ausztrália
Földrajzi adatok
Hossz 180 km
Vízgyűjtő terület 7 640 km²
Torkolat Van Diemen Gulf
d. sz. 12° 13′, k. h. 131° 14′Koordináták: d. sz. 12° 13′, k. h. 131° 14′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Adelaide-folyó témájú médiaállományokat.

Az Északi területen található Adelaide-folyó Ausztrália északi részén a Litchfield Nemzeti Parkban található. A folyó útja során többnyire északnyugati irányban halad, míg el nem éri a Timor-tengerhez tartozó Clarence-szorost, mintegy 50 kilométernyire Darwintől. A szoros a Melville-szigetet választja el a szárazföldtől. A folyó a szintén Adelaide River elnevezésű város közelében halad át a Stuart Highway alatt, valamint Humpty Doo település közelében vág át az Arnhem Highway alatt.

Története[szerkesztés]

A folyó vidékét 1862-ben John McDouall Stuart kutatta fel és e területen ekkor alakult ki Escape Cliffs és Port Daly település.[1]

Élővilága[szerkesztés]

Az Adelaide-folyó nevezetes arról, hogy vizében igen sok sósvízi krokodil él. A krokodilokon kívül fehérhasú rétisasok, nyílfarkú kányák, johnson-krokodilok, bikacápák, valamint fekete repülőkutyák is élnek a folyóban és a környékén lévő vadonban. A folyó alsóbb szakaszán alakították ki a Adelaide and Mary River Floodplains Important Bird Area madárvédelmi körzetet.

Videó az Adelaide-folyóról

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Adelaide River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. Adelaide River. (Hozzáférés: 2013. január 14.)