Adamantisaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Adamantisaurus
Evolúciós időszak: késő kréta 93–70 Ma
Az Adamantisaurus rekonstrukciója

Az Adamantisaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Sauropoda
Csoport: Titanosauria
Nem: Adamantisaurus
Santucci & Bertini, 2006
Fajok
  • A. mezzalirai Santucci & Bertini, 2006 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Adamantisaurus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Adamantisaurus témájú kategóriát.

Az Adamantisaurus (nevének jelentése 'Adamantina-gyík') a titanosaurus sauropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban élt a mai Dél-Amerika területén. Mindössze hat farokcsigolya alapján ismert, de sauropodaként feltételezhető, hogy igen nagyméretű, hosszú nyakkal és farokkal rendelkező állat lehetett. Lehetséges, hogy páncélzatot viselt, de a további leletek felfedezéséig a pontos megjelenése rejtély marad.

Bár az állat maradványairól már 1959-ben beszámoltak, a két brazil őslénykutató, Rodrigo Santucci és Reinaldo Bertini csak 2006-ban nevezték el és írták le. Ebben az évben ez volt az első dinoszaurusz, amit elneveztek. Az egyetlen fajt (az A. mezzalirait) a példányt felfedező és nyomtatásban először megemlítő brazil geológus, Sergio Mezzalira tiszteletére nevezték el. Az Adamantisaurus nemet a São Paulo állambeli Adamantina-formáció után nevezték el, amely a fosszília lelőhelyéül szolgált, a névhez kapcsolódó, 'gyík' jelentésű ógörög σαυρος / szaürosz szó pedig a dinoszaurusz neveknél használt leggyakoribb utótag.

Az Adamantina-formáció a Bauru-csoport geológiai formációihoz tartozik. A Bauru-csoport sztratigráfiája és pontos kora jelenleg kérdéses, de az Adamantina keletkezése valószínűleg a késő kréta kor turon korszaka és kora maastrichti alkorszaka közé (körülbelül 93–70 millió évvel ezelőttre) tehető. Az Adamantisaurus az Adamantina-formációban együtt élt egy másik titanosaurusszal, a Gondwanatitannal.

Sok más titanosaurushoz hasonlóan az Adamantisaurus csak hiányosan ismert, ami megnehezíti a pontos rokoni kapcsolatainak meghatározását. Azonban hasonlóságokat találtak közte, az Aeolosaurus, valamint a Bauru-csoport egy korábban „Peiropolis titanosaurusként” ismert, jelenleg Trigonosaurusnak nevezett titanosaurusa között.[1]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Admaantisaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Santucci 2006: Santucci, R.A., Bertini, R.J. (2006). „A new titanosaur from western São Paolo State, Upper Cretaceous Bauru Group, south-east Brazil”. Palaeontology 49 (1), 171–185. o.  

További információk[szerkesztés]

  • Mezzalira, S. (1959). „Nota preliminar sobre as recentes descobertas paleontológicas no Estado de Saõ Paulo, no período 1958–59” (portugál nyelven). Notas Prévias do Instituto Geográfico e Geológico 2, 1–7. o.  
  • Powell, J.E. (1987). „Anais X Congresso Brasileiro de Paleontologia, Rio de Janeiro” (spanyol nyelven), Rio de Janeiro, 155–171. o, Kiadó: Sociedade Brasileira de Paleontologia.  
  • Powell, J.E. (2003). „Revision of South American titanosaurid dinosaurs: palaeobiological, palaeobiogeographical and phylogenetic aspects”. Records of the Queen Victoria Museum 111, 1–173. o.