Ad gentes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ad gentes (A nemzetekhez)

Dokumentum típusa:dekrétum
Zsinat:Második vatikáni zsinat
Pápa neve:VI. Pál pápa
Kibocsátás dátuma:1965. november 18.
Témája:Rendelkezés az Egyház missziós tevékenységéről
Előző dokumentum:Apostolicam ac­tu­o­sitatem
Következő dokumentum:Presbyterorum ordinis

Az Ad gentes a második vatikáni zsinat rendelkezése az egyház missziós tevékenységéről.

A rendelkezést az összegyűlt püspökök közül 2394 támogatta és öten szavaztak ellene. VI. Pál pápa 1965. november 18-án hirdette ki.

A hagyomány szerint a zsinat dokumentumai kezdőszavaikról kaptak címüket. A latin nyelvű Ad gentes jelentése „a nemzetekhez”.

A rendelkezés további missziós munkára biztatott, hiszen az „az Egyház természetéből következik”, s arra, hogy a misszionáriusok éljenek együtt azokkal, akiket szeretnének megtéríteni, befogadva kultúrájukat.

A határozat céljáról bevezetője ezt írja: „A világ jelen helyzetében… az emberiség új állapotba került, s az Egyházat, a föld sóját és a világ világosságát fokozottan sürgeti hivatása, hogy megújítson és üdvözítsen minden teremtményt, annak érdekében, hogy Krisztusban minden megújuljon, és Benne az emberek egy családdá és Istennek egyetlen népévé legyenek. Ezért e Szent Zsinat, megköszönve Istennek az egész Egyház eddigi erőfeszítésének eredményeit, vázolni szándékozik a missziós tevékenység alapelveit, és össze akarja fogni minden hívő erejét, hogy Isten népe, a kereszt szűk ösvényét járva mindenütt terjessze Krisztusnak, az örökkévalóság urának országát, s készítse eljövetelének útját.”

További információk[szerkesztés]