Ugrás a tartalomhoz

Kis sugarasbagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Turokaci (vitalap | szerkesztései) 2019. november 19., 22:19-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (→‎Fordítás)
Actinotia radiosa
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék (Noctuidae)
Nem: Actinotia
Faj: A. radiosa
Tudományos név
Actinotia radiosa
(Esper, 1804)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Actinotia radiosa témájú médiaállományokat és Actinotia radiosa témájú kategóriát.

Az Actinotia radiosa (németből fordított nevén: szárazréti orbáncfűbagoly)a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése

Dél-Európában, Közép-Európa déli részén, Kis-Ázsiában , Dél-Oroszországban és a kaukázusi térségben a virágos száraz gyepeken és homokos síkságokon, és a napsütötte lejtőkön elterjedt.

Megjelenése

  • lepke: szárnyfesztávolsága: 28–33 mm, az első első szárnyak sötét barnák, fehéres hullámos vonalú világos W-jel látható rajtuk. A szegély váltakozva sárga és barna. A hátsó szárnyak feketés barnák.
  • hernyó: szürkés barna.
  • báb: a csillogó barna báb rövid, zömök és lekerekített vége tüskés

Életmódja

Két nemzedékes faj, az első áprilistól májusig, a második júliustól augusztusig rajzik. A hernyók tápnövényei a kaszanyűgbükköny (Vicia cracca), a mezei zsálya (Salvia pratensis), a kígyószisz- (Echium spp.), baltacim- (Onobrychis spp.), kakukkfű- (Thymus spp.) és az orbáncfűfajok (Hypericum spp.).

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Trockenrasen-Johanniskrauteule című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.