Ugrás a tartalomhoz

Actinidia deliciosa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Actinidia deliciosa
A növényen csüngő termések
A növényen csüngő termések
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Asteridae
Rend: Hangavirágúak (Ericales)
Család: Küllőfolyondárfélék (Actinidiaceae)
Nemzetség: Küllőfolyondár (Actinidia)
Lindl.
Faj: A. deliciosa
Tudományos név
Actinidia deliciosa
(A.Chev.) C.F.Liang & A.R.Ferguson
Szinonimák
 • Actinidia chinensis var. hispida C.F.Liang
 • Actinidia deliciosa (A.Chev.) C.F.Liang & A.R.Ferguson
 • Actinidia deliciosa var. chlorocarpa (C.F.Liang) C.F.Liang & A.R.Ferguson
 • Actinidia deliciosa var. coloris T.H.Lin & X.Y.Xiong
 • Actinidia deliciosa var. longipila (C.F.Liang & R.Z.Wang) C.F.Liang & A.R.Ferguson
 • Actinidia latifolia var. deliciosa A.Chev.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Actinidia deliciosa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Actinidia deliciosa témájú médiaállományokat és Actinidia deliciosa témájú kategóriát.

Az Actinidia deliciosa a hangavirágúak (Ericales) rendjébe, ezen belül a küllőfolyondárfélék (Actinidiaceae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Az Actinidia deliciosa eredeti előfordulási területe Kína déli része. Ennek a növénynek a termése, a kivi Kína nemzeti gyümölcse lett.[1]

Változatai[szerkesztés]

Az ember ezt a növényt már régóta termeszti, azóta nemesítette és keresztezte más küllőfolyondárokkal, főképp az Actinidia chinensisszal, amellyel egyesek szerint azonos. Manapság az alábbi két változat a legközkedveltebb:[1]

 • Actinidia deliciosa var. chlorocarpa
 • Actinidia deliciosa var. deliciosa

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a növényfaj az életfeltételektől függően lehet elfásult, indás kúszónövény vagy 9 méter magas kapaszkodó cserje. A levele ovális vagy majdnem kerek, a tövénél bemélyedt, 7,5-12,5 centiméter hosszú; egy hosszú levélnyélen ül. Lombhullató. A fiatal levél vöröses és szőrözött, az idősebb sötétzöld és felső felületén nincsenek szőrök, viszont alul jól kiemelkedő, világos árnyalatú erek fejlődnek ki. A virága erős illatú, kétlaki (dioikus) vagyis a hím és nőstény virágok más-más példányon találhatók. A virág egyedül vagy hármasával ül. Az 5-6 szirma először fehér, aztán halvány sárga; 2,5-5 centiméter átmérőjű. Mindkét nemű virág közepén nagy bibecsomók vannak, bár a nőstény esetében a virágpor nem ivarképes; továbbá nektárja sincs. Ahhoz, hogy az Actinidia deliciosa kivigyümölcsöt teremjen, két különböző nemű növényt kell ültetni egymásmellé. A nagy termelők általában méhféléket használnak a megporzáshoz, bár ezt az ember is képes megtenni. A hosszúkás gyümölcs általában 6,25 centiméter hosszú. A hosszúkás, vöröses barna héjat számos barna szőr borítja. A termés húsa amíg meg nem érik teljesen, nem puha. Továbbá leveses és fénylő. Színre lehet világoszöld, sárga, barnás vagy fehéres, de a közepe mindig világosabb árnyalatú.[1]

Életmódja[szerkesztés]

Természetes állapotban 600-2000 méteres tengerszint feletti magasságok között található meg. A legfőbb kártevői a "Cnephasia" jactatana nevű sodrómolyféle, valamint a Pseudomonas syringae baktérium.[2][3][4][5]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c Purdue University: Kiwifruit (Actinidia deliciosa)
 2. 'Kiwifruit vine disease by MAF Biosecurity New Zealand. [2017. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 25.)
 3. Watson, Peter. „More virulent PSA strain a new worry for kiwifruit growers”, The Dominion Post , 2011. január 25. (Hozzáférés: 2011. szeptember 4.) 
 4. Fox, Andrea. „Renewed fears as PSA devastates European orchards”, The Dominion Post , 2011. május 25. (Hozzáférés: 2011. szeptember 4.) 
 5. Hembry, Owen. „Relief for kiwifruit industry”, The New Zealand Herald , 2011. augusztus 25. (Hozzáférés: 2011. szeptember 4.) 

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Actinidia deliciosa című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]