Actéon (opera)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Actéon
opera
Eredeti nyelvfrancia
AlapműPublius Ovidius Naso
Átváltozások
ZeneMarc-Antoine Charpentier
A Wikimédia Commons tartalmaz Actéon témájú médiaállományokat.

Az Actéon (Actaeon) a görög mitológián alapuló, hat jelenetből álló tragédie en musique miniatűr formában megjelenő pasztorál, amelyet Marc-Antoine Charpentier komponált (jegyzékszáma H 481 & H 481a).

Történelem[szerkesztés]

Nagyon valószínűtlen, hogy ezt az operát a Hotel de Guise-ban való előadásra írták, amely Marie de Lorraine párizsi rezidenciája volt, Guise hercegnője, Charpentier védelmezője. (A munkát egy római számú jegyzetfüzetbe másolták, ami határozottan azt sugallja, hogy egy külső bizottság volt; a hangok és a hangszerek általános eloszlása nem egyezik az akkori Guise együttesének.) Habár a védőszentje és az előadás helye ismeretlen, a dátum jelentős pontossággal meghatározható: az 1684-es tavaszi vadászati időszak. Később, még ebben az évben (valószínüleg az őszi vadászati időszakban) átdolgozták, hogy a címszerepet az hautre-contre hangfekvésből (amit talán eredetileg Charpentier énekelt) szoprán hangfekvésre változtassák meg; ekkor változtatták meg a mű címét egy szójátékkal Acteon changé en biche alakra (Actéon szarvasűnővé változott).

A francia librettó szerzője ismeretlen, a cselekmény Ovidius Átváltozások (Metamorphosis) című költemény-ciklusának egyik történetén alapul. Ebben a történetben a vadász, Actaeon (franciául Actéon), véletlenül felfedezi Diana istennőt (Diane franciául), aki kísérőivel fürdik. Megpróbál elbújni, de észreveszik és Diana haragjában szarvassá változtatja; üldözötté válik és a saját vadászkutyái tépik szét.

Ez a történet ugyanaz, amiről Purcell Dido és Aeneas operájának „Gyakran keresi fel ezt a magányos hegyet” című áriája szól, amelyet először 1689-ben mutattak be.

2015-ben az Ayrshire Opera, David Douglas vezetésével, az operát skótra fordította és egy közösségi projekt részeként mutatta be.

Szerepek[szerkesztés]

Tiziano Actaeon
Szerep Hang típusa Az ősbemutató szereposztása, 1683-5
(Karmester: -)
Actéon, vadász haute-contre Charpentier
Diane, a vadászat istennője szoprán Jacqueline-Geneviève de Brion
Junon, az istenek királynője mezzoszoprán
Hyale mezzoszoprán
Aréthuze szoprán
Daphné szoprán

Cselekménye[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

  • vezényli William Christie, a Les Arts Florissants CD. Harmonia Mundi Musique d'Abord (1982). Katalógusszám: 1951095
  • vezetők: Paul O'Dette és Stephen Stubbs, a bostoni korai zenei fesztivál CD-je. cpo (2009). 777 613-2 katalógus

Források[szerkesztés]

  • John S. Powell: „Actéon”, Grove Music Online, szerk. Macy L. (hozzáférés 2006. július 23-án), grovemusic.com Archiválva 2008. május 16-i dátummal a Wayback Machine-ben (előfizetési hozzáférés).
  • H. Wiley Hitchcock: Charpentier, Marc-Antoine 3. Színpadi zene, Grove Music Online, szerk. Macy L. (hozzáférés 2006. július 23-án), grovemusic.com Archiválva 2008. május 16-i dátummal a Wayback Machine-ben (előfizetési hozzáférés).

További információk[szerkesztés]

  • opera Operaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap