Ace Combat: Assault Horizon Legacy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ace Combat: Assault Horizon Legacy
FejlesztőAccess Games
KiadóNamco Bandai Games
ZeneszerzőSiina Gó
Nakanisi Tecukazu
Vatanabe Rjó
Hamamoto Rio
Ucsida Tecuja
Nakamura Kazuhiro
Isikava Akihiko
Hokojama Vataru
SorozatAce Combat
PlatformokNintendo 3DS
Kiadási dátumEredeti változat
  • JP 2012. január 12.
  • US 2011. november 15.[1]
  • EU 2011. december 2.
Plus változat
  • JP 2015. január 29.
  • US 2015. február 10.
  • EU 2015. február 13.
MűfajAkció
JátékmódokEgyjátékos
Az Ace Combat: Assault Horizon Legacy weboldala
SablonWikidataSegítség

Az Ace Combat: Assault Horizon Legacy, Japánban Ace Combat 3D: Cross Rumble (エースコンバット 3D クロスランブル; Hepburn: Ēsu Konbatto Surī Dī Kurosu Ranburu?) akciójáték, az Ace Combat 2 remake-je, melyet az Access Games fejlesztett és a Namco Bandai Games jelentetett meg, kizárólag Nintendo 3DS kézikonzolra.[2] A játékról alkotott első vélemények 2011 júliusában, az Official Nintendo Magazine szaklapban jelentek meg, illetve ugyanebben a hónapban az IGN is jelentést tett a játékról.[3] A játék nemzetközi címe ellenére nem az Ace Combat: Assault Horizon közvetlen folytatása, sőt vajmi kevés köze van hozzá. A játék eredeti japán változata támogatja a Circle Pad Pro kiegészítőt.

2015. január 29-én megjelent Japánban a játék feljavított változata, az Ace Combat: Assault Horizon Legacy Plus (エースコンバット 3D クロスランブル +; Hepburn: Ēsu Konbatto Surī Dī Kurosu Ranburu Purasu?), mely támogatja az Amiibo-figurákat, illetve frissítették az irányítását a New Nintendo 3DS új gombjaihoz.[4] A feljavított verzió 2015 februárjában jelent meg Észak-Amerikában és Európában.

Cselekmény[szerkesztés]

A játék cselekménye az Ace Combat 2 történetének kidolgozottabb változata. Négy évvel a belka háború után az useai kontinens nemzetei az Oseai Föderáció és a Yuktobaniai Köztársaságok Uniója közötti kardcsörtetéstől tartva megegyeznek, hogy egyesítik erőiket így létrehozva egy harmadik nagyhatalmat. A délvidéki useai nemzetek azonban Oseai Föderációhoz való csatlakozáson elmélkednek, miután az katonai egyezményt ígért nekik. A többi useai nemzet ellenzi ezt, de a délvidéki országok mégis beleegyeznek a szerződébe. Ezen országok konzervatív katonai állománya puccsot hajt végre a szerződés aláírásának napján, a felkeléshez a többi useai nemzet is csatlakozik. Az useai kormány a teljes összeomlástól tartva „harci becsület hadművelet” néven offenzívát indít a Scarface különleges harcászati osztag vezetésével.

Ugyan az Assault Horizon Legacy remake, azonban olyan, az Assault Horizonból visszatérő tervezett vadászgépek is szerepelnek benne mint például, a Boeing F–15SE Silent Eagle vagy az ötödik generációs Szuhoj PAK FA.

Fogadtatás[szerkesztés]

Az Ace Combat: Assault Horizon Legacy pozitív kritikai fogadtatásban részesült, a Metacritic gyűjtőoldalon 37 kritika alapján 71/100-as, míg a GameRankingsen 25 teszt alapján 72,28%-os átlagpontszámon áll.[5][6] A Nintendo Power szaklap írója 7,5/10-es pontszámmal értékelte a játékot, kiemelve, hogy az „Ugyan meglehet, hogy az Ace Combat: Assault Horizon Legacy nem egy tartalmas kaland, azonban mivel virtuálisan minden, ami oly nagyszerűvé teszi a Namco Bandai hosszúéletű sorozatát itt megtalálható, így megéri vele játszani.”[7] Az IGN 8 pontot adott a játékra, dicsérve annak „gyönyörű környezeteit” és meggyőző háromdimenziós effektjeit, de kritizálva a rövid történetmódját és a többjátékos mód hiányát.[8]

Források[szerkesztés]