Accelerando (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Accelerando
SzerzőCharles Stross
Ország UK
Nyelvangol
Témasci-fi
Műfajregény
DíjakLocus-díj a legjobb sci-fi regénynek (A szivárvány tövében, 2006, The Baroque Cycle)
Kiadás
KiadóOrbit Books
Kiadás dátuma2005
Magyar kiadóAd Astra
Magyar kiadás dátuma2014
FordítóHidy Mátyás
BorítógrafikaStephan Martiniere
Média típusanyomtatott, elektronikus
Oldalak száma432 oldal Magyarország
ISBNISBN 978-615-5229-36-7
SablonWikidataSegítség

Az Accelerando egy 2005-ös sci-fi regény Charles Strosstól, mely összefüggő rövid történetekből áll. Hagyományos, papíralapú megjelenése mellett kiadták ingyenes e-könyvként. Több díjat is nyert, mint a Locus (2006), Hugo, Campbell, Clarke és a BSFA (British Science Fiction Association Awards). Magyarul az Ad Astra Kiadó jelentette meg 2014-ben Hidy Mátyás fordításában.

Címe[szerkesztés]

Olaszul az accelerando szó, mely a gyorsítva zenei utasításnak felel meg, az emberiség és technológia technológiai szingularitáshoz való gyorsuló közeledésére utal.

Vázlat[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A könyv három generáción fut végig, kilenc rövid történetben, a technológiai szingularitás előtt, közben és után. Eredetileg a történet külön jelentek meg. Az első rész Manfred Macxról szól, a kora 21. században. Manfred egy innovációs szabadúszó, aki ötleteit, szabadon, levédetlenül adja át a köz javára. A második szett történet a lányát, Ambert követik, a Naprendszer kolonizálásán és azon túl. Végül az utolsó három történet az ő fiát, Sirhant követi nyomon egy radikálisan megváltozott világban.

Az Accelerando világában a Naprendszert fokozatosan egy Matrjoska-aggyá alakítják, a bolygók és holdak anyagából. Ez a naprendszerek és a bolygók természetes életciklusának része. Ezeken a Matrjoska-agyakon kívül is van intelligens élet, ezek féreglyukakon keresztül kommunikálnak.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Accelerando; ford. Hidy Mátyás; Ad Astra, Bp., 2014

Külső linkek[szerkesztés]