Accelerando (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Accelerando
Szerző Charles Stross
Ország  UK
Nyelv angol
Téma sci-fi
Műfaj regény
Díjak Locus Award for Best Science Fiction Novel (A szivárvány tövében, 2006, The Baroque Cycle)
Kiadás
Kiadó Orbit Books
Kiadás dátuma 2005
Magyar kiadó Ad Astra
Magyar kiadás dátuma 2014
Fordító Hidy Mátyás
Borítógrafika Stephan Martiniere
Média típusa nyomtatott, elektronikus
Oldalak száma 432 oldal Magyarország
ISBN ISBN 978-615-5229-36-7

Az Accelerando egy 2005-ös sci-fi regény Charles Strosstól, mely összefüggő rövid történetekből áll. Hagyományos, papíralapú megjelenése mellett kiadták ingyenes e-könyvként. Több díjat is nyert, mint a Locus (2006), Hugo, Campbell, Clarke és a BSFA (British Science Fiction Association Awards). Magyarul az Ad Astra Kiadó jelentette meg 2014-ben Hidy Mátyás fordításával.

Címe[szerkesztés]

Olaszul az accelerando szó, mely a gyorsítva zenei utasításnak felel meg, az emberiség és technológia technológiai szingularitáshoz való gyorsuló közeledésére utal.

Vázlat[szerkesztés]

A könyv három generáción fut végig, kilenc rövid történetben, a technológiai szingularitás előtt, közben és után. Eredetileg a történet külön jelentek meg. Az első rész Manfred Macxról szól, a kora 21. században. Manfred egy innovációs szabadúszó, aki ötleteit, szabadon, levédetlenül adja át a köz javára. A második szett történet a lányát, Ambert követik, a Naprendszer kolonizálásán és azon túl. Végül az utolsó három történet az ő fiát, Sirhant követi nyomon egy radikálisan megváltozott világban. Az Accelerando világában a Naprendszert fokozatosan egy Matrioshka-aggyá alakítják, a bolygók és holdak anyagából. Ez a naprendszerek és a bolygók természetes életciklusának része. Ezeken a Matrioshka-agyakon kívül is van intelligens élet, ezek féreglyukakon keresztül kommunikálnak.

Külső linkek[szerkesztés]