Acanthocereus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Acanthocereus
Acanthocereus pentagonus.jpg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Alcsalád: Kaktuszformák (Cactoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Echinocereeae
Nemzetség: Acanthocereus
Tudományos név
Acanthocereus
(Engelmann ex A. Berger) Britton & Rose 1909
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Acanthocereus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Acanthocereus témájú kategóriát.

Az Acanthocereus nemzetség a Közép-Amerika arid erdeiben élő kaktuszok egy kapaszkodó, bokorszerű habitusú növényekből álló nemzetsége, melynek termését a helyi lakosság gyümölcsként (vad pithaya) fogyasztja.

Jellemzői[szerkesztés]

Felegyenesedő vagy elfekvő, kapaszkodó vagy kúszó hajtású növények, gazdagon elágaznak, léggyökereket képeznek, ahol a hajtások érintik a talajt. A hajtások többé-kevésbé szegmentáltak, zöldek, megnyúltak, akár 7 m hosszúak is lehetnek, 3-10 bordával tagoltak, de minden esetben erőteljesek és kiemelkedők, az areolák ritkásan fejlődnek. Éjjel nyíló virágaik laterálisak vagy terminálisak az 1 évnél idősebb hajtásokon, tölcsér alakúak, fehérek, denevérek általi megporzáshoz (chiropterophilia) adaptálódtak. Az ovárium pikkelyes, tövisek és szőrök fejlődnek az areolákon. Gömbölyű vagy körte alakú termésük pikkelyes és tövises, húsa nyálkás, a pulpa vörös. Fekete magjaik nagyok, tojásdad alakúak.

Rendszerezés[szerkesztés]

Az USA déli területeitől Dél-Amerika északi és keleti területéig elterjedtek. Az Acanthocereus nemzetség alapos taxonómiai vizsgálatokat igényel még. Anderson EF. (2001) valamint Barthlott W és Hunt DR (1993) hat fajt ismernek el, mindazonáltal számos más szerző 12 és 2 (Acanthocereus tetragonus és Acanthocereus occidentalis) közé teszi a létező fajok számát. A jelenleg érvényes rendszerek csupán egyetlen fajt ismernek el a nemzetségben, a többi taxon részben fedi a típusfaj variabilitását, részben téves leírásokból származik. A molekuláris törzsfaelemzések mutattak rá, hogy a korábban nagy Peniocereus nemzetség nem képez monofiletikus egységet, a korábbi Pseudoacanthocerei (nom. non. id. Pseudoacanthocereus) alnemzetség az Acanthocereus fajok testvércsoportját képezik, és közösen a valódi epifita Hylocereeae fajok közeli rokonai. Egyes szerzők a Pseudoacanthocereus és Dendrocereus fajokat is besorolták az Acanthocereus nemzetségbe, azonban a molekuláris vizsgálatok (plasztisz trnL intron) bizonyították, hogy önálló, az Echinocereeae tribuszba tartozó nemzetségek, sok ősi tulajdonsággal, ami korai elkülönülésükkel hozható összefüggésbe.

Fajai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Hunt D.R. et al. (2006): The new cactus lexikon. DH Books, Miborn Port, England. ŐSBN 0-9538134-5-2
  • Nyffeler R. (2002): Phylogenetic relationships in the cactus family (Cactaceae) based on evidence from trnK/matK and trnL-trnF sequences. American Journal of Botany 89. p. 312