Ugrás a tartalomhoz

Acanthamoeba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen InternetArchiveBot (vitalap | szerkesztései) 2018. november 12., 22:18-kor történt szerkesztése után volt. Ez a változat jelentősen eltérhet az aktuális változattól. (1 forrás archiválása és 0 megjelölése halott linkként. #IABot (v2.0beta10))
Acanthamoeba
Acanthamoeba polyphaga a ciszta állapotában
Rendszertani besorolás
Domén: Eukarióták (Eukaryota)
Ország: Amőbák (Amoebozoa)
Altörzs: Protamoebae
Osztály: Variosea
Rend: Centramoebida
Család: Acanthamoebidae
Nemzetség: Acanthamoeba
Volkonsky, 1931
Szinonimák
  • Comandonia
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Acanthamoeba témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Acanthamoeba témájú kategóriát.

Az Acanthamoeba az Amoebozoa országába és az Acanthamoebidae családjába tartozó nemzetség.

Tudnivalók

Az Acanthamoeba-fajok egyaránt megélnek a talajban, az édesvízben és egyéb élőhelyeken is. Mindenütt gyakoriak. Általában 15-35 mikrométeresek. Nyugalmi állapotban kör alakúak, de mozgáskor oválisak vagy háromszög alakúak. Cisztaként is élnek. Habár sok faj baktériumokkal táplálkozik, néhány faj azonban az emberben és állatokban élősködhet. Az élősködő fajok szaruhártya-gyulladást (keratitis) és agyvelőgyulladást (encephalitis) okoznak; az utóbbi betegség a központi idegrendszer megtámadásával keletkezik.[1]

Az Acanthamoeba castellanii a talajban él, és hasznos lehet, mivel baktériumokkal, gombákkal és Protozoa-fajokkal táplálkozik. Továbbá segít a szerves anyagok bomlasztásában is.

Rendszerezésük

A nemzetségbe az alábbi fajok tartoznak (a fajokat a ciszták alakja különbözteti meg; a csillaggal rendelkező fajok, ártalmasak lehetnek az ember számára):

Jegyzetek

  1. Di Gregorio, C, Rivasi F, Mongiardo N, De Rienzo B, Wallace S, Visvesvara GS (1992. December). „Acanthamoeba meningoencephalitis in a patient with acquired immunodeficiency syndrome”. Archives of Pathology & Laboratory Medicine 116 (12), 1363–5. o. PMID 1456885.  

Fordítás

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Acanthamoeba című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk