Acélfej (Transformers)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Acélfej (Ironhide)
Ironhide-movievehicle.jpg
Állampolgárság [[Autobot, Maximal, Minicon]]
Tevékenység Fegyverspecialista, katona
Sorozat G1, Transformers: Energon, Transformers: Animated, The Transformers: The Movie, Transformers mozifilm, A bukottak bosszúja, Transformers: Dark of the Moon, Transformers: War for Cybertron videojáték

Acélfej egy kitalált szereplő a Transformers univerzumon belül. Elsőként a Marvel képregényben és animációs sorozatban szerepelt, később az élőszereplős mozifilm tette híressé.

Jellemzése[szerkesztés]

Acélfej egy Autobot katona. Eredeti neve: Ironhide, ami magyarul Vasbőrűt jelent. Nevét a különféle szinkronokban többféleképp fordították: elhangzott Ironhide-ként, Vaskezűként, Vasökölként. Az élőszereplős mozifilmben ismét Acélfej a neve.

Változatai[szerkesztés]

Az első generációs Transformers szériában (G1) egy vörös színű Nissan Onebox Cherry Vanette kisbusz volt az alternatív alakja. A Japánból származó játékfigurájának még nem volt feje, ezért mind a képregény-, valamint rajzfilm-béli megjelenésére drasztikusan áttervezték a küllemét. Hagyományos dizájn elemévé vált a mellkasán hordott nagy szélvédő, melyet pár későbbi inkarnációja is használt. Jellemző volt rá nyers, türelmetlen hozzáállása, s hogy idős harcveterán létére gyakran olyan meggondolatlan volt, mint egy kezdő harcos. A rajzfilmsorozatban az Optimusz Fővezérként elhíresült Peter Cullen adta az ő hangját is, aki erős texasi akcentussal beszélt.

Az egyik epizódban kiderül, hogy személyiségének egy kedvesebb oldala is van: Kibertron bolygón él kedvese, Chromia, aki az ottani ellenállás tagja az Álca uralom alatt. Rövid időre találkoznak egymással.

Kocsi üzemmódjának rakodóterét fegyverállvánnyá lehetett alakítani, emellett hírhedté vált, hogy a rajzfilmben szinte minden alkalommal más és más eszközt vagy fegyvert varázsolt elő a testéből. Az egyetlen konzisztens képessége a folyékony nitrogén szórása volt.

Sokat vitatott, hogy Acélfej mindig is így nézett-e ki, vagy volt egy „korábbi élete”. Egy epizódban szerepel egy Dion nevezetű karakter, aki Orion Pax barátja. Orion Paxot Megatron támadása után átépítették Optimus Fővezérré, Dionról azonban sosem derül ki, mi történt vele, egyáltalán meggyógyították-e. Vannak, akik szerint az Optimusz és Acélfej közti régi barátság arra utal, hogy egykoron ő volt Dion. Mások szerint valószínűbb, hogy Ultra Magnusz lett belőle.

Az 1986-os filmben történt halála után Acélfej hosszú időre visszavonult, és legfeljebb csak elszórt képregényekben, időnként játékfiguraként szerepelt a médiában. A 2004-es Transformers: Energon című japán rajzfilmsorozatban azonban feltűnt egy, az ő nevét viselő karakter (nevét magyarul már Vasökölként fordították). Ő egy, a tetőterén fegyverekkel felszerelt Toyota Land Cruiser alapú, képzeletbeli terepjáróként lépett a televízió képernyőjére. Megjegyzendő, ez az Ironhide csak névben hasonlít az eredetire, egyébként egy teljesen különálló karakter, egy tapasztalatlan, újonc katona volt. Egyedül a nyugaton volt Ironhide a neve, az eredeti animében „Roadbuster”-nek hívták.

Ugyan az 1990-es években futó Beast Wars rajzfilmben nem jelent meg, a képregényekben ismét életre kelt, ezúttal egy elefánt formájában. Két társával, Portyázóval (oroszlán) és Ezüstnyíllal (sas) uralkodott Kibertron bolygója fölött, immár nem Autobotként, hanem mint Maximal. Ők hárman képesek voltak egy óriás harcos, Magnaboss alakját felvenni. A japán Beast Wars II rajzfilmben hármuk hasonmása szerepelt (Santon, Lio Junior és Skywarp néven), viszont ők csak kinézetben egyeztek meg az eredeti hármassal, nem tekinthetők ugyanazoknak a karaktereknek. Mindazonáltal az ő egyesülésüket is Magnaboss-nak hívták.

Később, a Transformers: Armada játékszériában is feltűnt egy Ironhide, ő azonban egy nőnemű Minicon, azaz egy parányi, emberméretű alakváltó volt. Évekkel később egy újabb Ironhide figura került kiadásra az úgynevezett Classics/Universe 2.0 sorozatban, és ő már az eredeti, G1-es karakter volt, mindössze új, modern külsőt kapott.

A 2007-es élőszereplős mozifilmben, valamint folytatásaiban Acélfej egy GMC Topkick terepjáró platós gépkocsi „személyében” gurult a mozivászonra. Kinézete mindenben eltért eredeti ábrázolásától, személyisége ellenben alig – forrófejű, harckedvelő, fegyverszakértő Autobotként mutatták be, aki eleinte még az emberölésre is hajlamot mutatott. Az ellenséges Álcákra hidegvérűen csapott le. A magyar szinkron visszanyúlt az eredeti Acélfej névhez.

Mintegy visszautalva a nyolcvanas évek rajzfilmjére, a Bukottak bosszúja filmben szereplő egyik női robot, Chromia a háttértörténete szerint Acélfej barátnője. Magában a filmben azonban semmi sem utal erre.

Nemcsak a mozifilm, hanem az utána készült rajzfilm is egy merőben új karakterként mutatta be Acélfejt. A Transformers: Animated-ben egy vörös színű idegen teherszállítóként szerepel, hagyományos „keményfiú” jellemmel. Ebben a sorozatban kevés alkalommal jelenik meg személyesen. Első ízben Űrdongó emlékeiben látjuk őt, ahol iskolai zsarnok módjára szétszerelte, s egy szekrénybe zárta Űrdongót. Acélfej különleges képessége, hogy áthatolhatatlan lemezekkel tudja bevonni a testét, innen az angol neve is.

Érdekesség, hogy a sorozat japán szinkronja egy másik szereplőre, Bulkhead-re aggasztja rá az Ironhide nevet, holott ő egy teljesen más karakter. Ellenben az igazi Ironhide Japánban az „Armorhide” (Páncélbőr) nevet kapta.

A 2010-es kiadású War for Cybertron videojáték eredeti alapjaira helyezte vissza Acélfej karakterét. A történet az alakváltók szülőbolygóján, Kibertronon játszódik, s Acélfej itt egy vörös földönkívüli kocsiként szerepel. A játék folytatásának tekinthető, szintén 2010-es rajzfilmben, a Transformers: Prime-ban előreláthatólag nem fog szerepelni.

Utoljára a Transformers: Dark of the Moon című harmadik mozifilmben látjuk, abban is rövid ideig, ugyanis az áruló autobot parancsnok, Sentinel Fővezér hátba lőtte, ami átütötte mellkasát, a puskából másodszorra is kilőtt sav pedig szétmarta, majd darabokra esett. A film ezen jelenete természetesen a rajongók nagy részéből felháborodást váltott ki.

Figurák[szerkesztés]

Már a legelső Transformer játék szériában megjelent 1984-ben a hagyományos Nissan Cherry Vanette álcájával, azonban a figura egyáltalán nem hasonlított a képregény, valamint rajzfilmbeli alteregójára. Sokkal inkább egy fegyverekkel megpakolt állomás volt, minthogy az autobotok híres fegyvernöke.

1995-ben a második generációs Alakváltó figurákkal együtt egy Ford pickup terepjáróként jelent meg. Ugyanebben az évben került piacra egy azonos nevű Power Master figura, ami -bár elég gyatrán- Humvee alakot öltött.

1997-ben a Beast Wars-ban szereplő figurája került piacra, aki elefánt alakot öltött.

2005- A Transofmrers Energon sorozatban szereplő figura alapján készült egy exkluziv BotCon-os Acélfej figura-

2007- Fast Action Battlers sorozatban jelent meg a filmbéli Acélfej figura lebutított, egyszerű verziója. Közvetlenül ezután jelent meg a Voyager szintű figurája, később Legends szintű figurája is, "Allspark-Battles" dupla csomagban, párja egy terepmintás Blackout figura volt. Ebben az évben még eladásra került Titanium Series figurája, aprócska, fémből készült szobra, mely egy Autobot szimbólum alakú talpat kapott.

2008:*Classic Sreies néven megjelentek a G-1-es Transformer szereplők részletesebb, modernizált változatai. Ebben az évben ugyanezen figurának még megjelent egy részletesebb verziója.

 • Piacra került Cyber Slammers néven futó leegyszerűsített figurája, mely jármű alakban ütközésnél kinyílik, és felveszi robot alakját.
 • Ugyanekkor ismét megjelent Voyager szintű figurája Offroad Ironhide néven, újrafestve, sárga, és kék mintákkal, valamint kopásnyomokkal.
 • Fast Action Battlers figurája is kék-fehér színben került újra eladásra.
 • Voyager figuráját újból kiadták limitált, Premium Series néven, az eredeti, filmbéli színekben, részletesebb mintákkal, festéssel, és az orrán egy hatalmas autobot logóval.

2009-ben jelent meg:* Egy részletes G-1 ironhide szobrocska, ebből csak 1000 darab készült.

 • Robot Replicas Acélfej minifigura.
 • Fast Action Battlers verziója G-1-es vörös-szürke színekben.
 • Revenge of the Fallen Legends verziója G-1-es, vörös-szürke színben, Enforcer Ironhide néven.
 • Straightaway Shootout 5-ös csomagban TF Legends figurája, részletesebb festéssel.
 • Voyager figurája zöldes mintával, új, részletesen kidolgozott fegyverekkel.
 • Voyager figurája NEST címszó alatt megjelentetett régebbi figurák modernebb verziói között, Recon Ironhide néven, feljavított transzformációval, zebra csíkos rejtőszínnel, felszerelve aknavetővel, számszeríjjal, késsel, amitől járműalakban leginkább egy katonai Humvee látszatát kelti.

2010-ben:

 • Legends Class Desert Decimation címszó alatt minifigurája új mintával.
 • Vadászat az Álcákra Deluxe figura, kisebb, ám jóval részletesebb veziója Acélfejnek, bal karján található ágyúja leszedhető, és alkalmazható háromlábú drónként.
 • Activator Acélfej figura, mely egy gombnyomásra felölti robot alakját.

2011-ben:

 • Dark of the Moon Cyberverse Commander Class Ironhide. A TF Legends szériát követve ez az alakváltók kicsi, könnyen átalakítható, ám részletesebb sorozata.
 • DotM Cyberverse Commander Class Leadfoot Ironhide. Az eredeti figura kék festéssel, Cybertroni szimbólumokkal.
 • Deluxe Class Mission Earth: The Scan Series Ironhide figura. Az eredeti Deluxe figura félig átlátszó karosszériával, azzal a látszattal, hogy leolvassa az adott járművet.
 • DotM, MechTech(a figurák új sorozata, gombnyomásra átalakuló tartozékokkal, fegyverekkel) Voyager Class Ironhide. Korábbi Voyager figurájától teljesen eltér, vadonatúj fegyvereket kapott. Ez a figura vörös színben ismét piacra került.
 • DotM, MechTech Leader Class Ironhide. Vezér szintű, fény, és hanghatásokkal ellátott figura. El van látva mellkasából előugró gépágyúval, lábában tárolható késsel, és marokpisztollyal, arcára hajtható védő maszkkal, valamint eredeti, karjain található ágyúkkal, melyek járműalakban gombnyomásra előugranak a terepjáró tetején.

Irodalom[szerkesztés]

 • Bellemo, Mark. Transformers Identification and Price Guide. Krause Publications, 19. o (2007) 
 • Furman, Simon. Transformers: The Ultimate Guide. DK Publishing Inc., 25, 110. o (2004) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]