Abydosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abydosaurus
Evolúciós időszak: Kora kréta, 104,5 Ma
Abydosaurus fejének rekonstrukciós rajza
Abydosaurus fejének rekonstrukciós rajza
Az abydosaurus koponyája és Brooks B. Britt paleontológus, az abydosaurus felfedezője
Az abydosaurus koponyája és Brooks B. Britt paleontológus, az abydosaurus felfedezője
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Sauropoda
Család: Brachiosauridae
Nem: Abydosaurus

Chure et al., 2010

Típusfaj
†Abydosaurus mcintoshi

Chure et al., 2010

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Abydosaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Abydosaurus témájú kategóriát.

A Cedar-hegység, ahol az Abydosaurus maradványait is megtalálták

Az Abydosaurus (jelentése: "abüdoszi gyík") az Egyesült Államokban felfedezett közepes méretű brachiosaurida szauropoda dinoszaurusz nemzetség.

A Utah állam kora kréta időszakból származó szikláiban található koponyából és egyéb, fosszilis maradványokból ismert dinoszaurusz nemzetséget először Daniel. J. Chure és Brooks. B. Britt paleontológusok írtak le 2010-ben.

Felfedezése[szerkesztés]

A fosszíliákat a Cedar-hegységben, egy kréta kori folyó homokkőágyában fedezték fel, amely több, mint 98 millió éves. A 2000‑es években számos értékes dinoszaurusz fosszília került elő a térségből, többek között különböző ankylosauridák és theropodák.

A homokkő alatti finomszemcsés üledékes kőzetből származó cirkonokból a kutatók megállapították a homokkő korát, miszerint a kövületek kora nagyjából 105 millió év, mely a kora kréta albai szakasza.[1]

Kihalásuk a cenomani korszakra tehető – melynek végén egy kisebb kihalási esemény következett be.

Bár az Abydosaurus körülbelül 40 millió évvel a Giraffatitan után élt, e két nemzetség koponyája nagyon hasonló, az egyetlen eltérés az Abydosaurus keskenyebb, élesebb foga és kisebb orra. Az Abydosaurus a többi szauropodától az orr- és állcsontok finom jellemzői, viszonylag kicsi külső orrnyílásai és a fogak néhány jellemzője alapján különböztethető meg.[1]

2012-ben Thomas Hotlz 18,3 méterre becsülte az Abydosaurus hosszát, tömegét pedig két elefántnyira, mely nagyjából 10-12 tonnának felel meg.[2]

Leírása[szerkesztés]

Az Abydosaurus egyike azon kevés szauropodának, amit a jól megőrződött koponya alapján ismernek. Az Amerikából származó kréta korú szauropodák első komplett koponyája az Abydosaurusé, mely körülbelül 50 cm hosszúságú. Tekintve, hogy a szauropodák koponyája vékony, törékeny csontokból állt, amelyek ritkán maradtak meg egészben az esetleges fosszillizálódásuk során, az Abydosaurus fontos és jelentős maradványnak tekinthető.

Orrnyílásaik a szauropodáknál ismert módon feltolódtak a homlokuk tetejéig.[1] Keskeny, szorosan álló fogairól is nevezetes, ugyanis a korábbi brachiosauridák fogai szélesebbek voltak. Életük során, ahogyan a legtöbb hüllő, sokszor váltották a fogaikat, a növényeket pedig, mint valamennyi szauropoda, egészben, rágás nélkül fogyasztották el. Bizonyos nézetek szerint ezek a szauropodák az evolúciójuk során fokozatosan egyre vékonyabb, karcsúbb fogakat növesztettek, ami a fogak sűrűbb cserélődéséhez vezethetett, így biztosítva a fogak funkciójának állandóságát.[1]

Az Abydosaurus a DINO 16488 sorszámú holotípusa egy majdnem teljes koponya és alsó állkapocs alapján ismert, melyhez az első négy nyakcsigolya is hozzátartozik. Ugyanazon a helyen rengeteg koponyát és megkövesedett vázelemeket is találtak, köztük három részleges koponyát, egy részleges csípő- és kapcsolódó farokcsigolyát, egy vállpengét, egy felkarcsontot és kézcsontokat – ez utóbbiak egyenként nagyobbak, mint egy emberi kéz.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Chure (2010). „First complete sauropod dinosaur skull from the Cretaceous of the Americas and the evolution of sauropod dentition”. Naturwissenschaften 97 (4), 379–391. o. DOI:10.1007/s00114-010-0650-6. PMID 20179896.  
  2. Holtz: Holtz's genus list, 2012

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Abydosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.