A világ vallásai (irodalmi mű)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A világ vallása

SzerzőSzimonidesz Lajos
Első kiadásának időpontja1928
Nyelvmagyar
Témaköra világ vallásai
Műfajvallástörténeti kézikönyv
Részei2 kötet
Kiadás
Magyar kiadásDante Könyvkiadó, Budapest

A világ vallásai egy nagy terjedelmű, két kötetes magyar vallástörténeti mű a Horthy-korszakból, amely terjedelmét és részletességét tekintve máig az egyik legnagyobb[forrás?] a maga nemében. Szerzője Szimonidesz Lajos teológus, korábban evangélikus lelkész volt.

Az összességében körülbelül 620 oldalas művet a Dante Könyvkiadó jelentette meg Budapesten 1928-ban. A két nagy alakú, díszes borítóval megjelent kötet közül az első egy általános bevezető és a vallástörténet tudományának történeti áttekintése után a „primitív vallások” néven természeti népek vallásait mutatja be, majd az ókori keleti népek (egyiptomiak, mezopotámiaiak, perzsák, kínaiak), görögök, rómaiak, germánok, kelták, szlávok, balti népek, finnek, és ősmagyarok vallását, végül az iszlámot, a hinduizmust, és a buddhizmust ismerteti. A második kötet a zsidó vallást, és a kereszténységet különféle ágaival és jellemzőivel tárgyalja. A kötetek nagy mennyiségű fekete-fehér egész oldalas- és szövegillusztrációt tartalmaznak. A művet többek között Zoványi Jenő[1] és Illyés Gyula[2] méltatta kritikájában.

A művet 1988-ban a Könyvértékesítő Vállalat a Tudománytár-sorozat keretében Budapesten egy kötetbe kötve és részben új képi anyaggal ellátva, valamint a szerző életére és a mű fogadtatására vonatkozó tanulmánnyal kiegészítve reprint kiadásban ismét megjelentette. Ezt a formát vette át 1994-ben a Háttér Kiadó is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://epa.oszk.hu/00000/00022/00432/13504.htm
  2. Illyés Gyula: A világ vallásai: Szimonidesz Lajos könyve. – I. kötet: Primitív és kultúrvallások. Iszlám és buddhizmus. II. kötet: Zsidóság és kereszténység. 306+318 nagy 8 r. lap. Budapest (Dante-kiadás) 1927. Nyugat, 23. sz. (1927) 345. o.

Források[szerkesztés]

  • a mű kötetei

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]