A világegyetem története

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A világegyetem története vagy egyetemes történelem a világegyetem történetének fontos eseményeit mutatja be időrendben. A szócikk kitér az emberi faj (Homo Sapiens) történetére és az Univerzum jövőjével kapcsolatos elméletekre is. A vallásos alapon nyugvó alternatív nézőpontokat a teremtés szócikk tartalmazza.

Az univerzum kora[szerkesztés]

Mivel az emberi megfigyelés közvetlenül csak igen rövid időszakot és relatíve kis távolságot, vagyis az univerzumnak csak töredékét foglalja magában a távoli múltat közvetlenül nem tudjuk meghatározni.

A tudomány egyéb ágaiban számos ismeretlen változó esetén eredményeket csak feltételezés és annak gyakorlati bizonyítása (ún. trial and error, vagyis próba és hiba) számítási módszer segítségével lehet meghatározni. A világegyetem múltját is csak bizonyos változók feltételezésével (vagyis egy elmélet felállításával) és azok előző, vagy következtethető ismeretekkel való megegyezési próbája (teszt) segítségével tudjuk meghatározni. A legutóbbi ilyen elmélet a standard modell.

A Világegyetem koráról csakis azóta beszélhetünk, mióta a standard modell elméletét a tudomány széles körben elfogadta, mert eszerint a Világegyetem egy egyetlen esemény, egy szingularitás (angolul singularity) eredménye, vagyis egy végtelenül kicsi és végtelenül forró pontból indult ki; olyan állapotból, amelyben az általunk ismert fizikai törvények és anyagok nem léteztek, amiből a tapasztalatunk szerinti Világegyetem csaknem végtelen sebességgel képződött. Ez előtt az állapot előtt tehát a standard modell elmélete szerint még idő sem létezett. A világegyetemnek a standard modell által leírt születését ősrobbanás (angolul Big Bang) néven ismerjük.

Mérföldkövek[szerkesztés]

A távoli múlt[szerkesztés]

Mivel az ősrobbanást követő események rendkívüli sebességgel változtak, annak történetét lineáris időskálán nem lehet ábrázolni. Grafikus ábrázolását logaritmikus időskálán a kezdetektől az első csillag megjelenéséig Az ősrobbanás lefolyásának grafikus ábrázolása cikk ábráján követhetjük.

  • 5 milliárd éve: a Nap létrejötte
  • 4,5 milliárd éve: a Föld létrejötte, a geológiai korok kezdete
  • 3,5 milliárd éve megjelennek az első egysejtűek a Földön
  • 600-500 millió éve fejlődésnek indul a többsejtű élet

A földi élővilág evolúciója[szerkesztés]

Mérföldkövek az egyetemes történelemben

Az emberiség történelme[szerkesztés]

Lásd még: Történelmi korszakok

A távoli jövő[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Planck Collaboration (2015. november 7.). „Planck 2015 results. XIII. Cosmological parameters (See Table 4 on page 31 of pdf).”.  
  2. Az ősrobbanás dátuma a NASA WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe = Wilkinson Mikrohullámú Anizotrópia Szonda) adatai alapján

Lásd még[szerkesztés]

  • Ősrobbanás: a világegyetemnek a szingularitás elvén alapuló elmélete.

Források[szerkesztés]