A végzet ereklyéi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Cassandra Clare amerikai írónő hozta létre A végzet ereklyéi című könyvsorozatot. A sorozat nagy népszerűségnek örvend, mind Magyarországon, mind külföldön.

A történet urban fantasy, a mi világunkban titokban létező természetfeletti lények is szerepelnek benne. Ezeket a lényeket a könyvekben előszeretettel nevezik Alvilágiaknak (Downworlders), ők a vámpírok (démon energiával fertőzött emberek), a vérfarkasok (szintén démon energiával fertőzött emberek), a tündérek (az angyalok és a démonok gyermekei) és a boszorkánymesterek (az emberek és a démonok gyermekei). Felettük állnak a nephilimek, azaz az Árnyvadászok. A nephilimek legendája szerint az első Árnyvadász egy Jonathan Shadowhunter nevű, ezer évvel ezelőtt élt ember volt. Mikor a világot démonok rohanták le, Jonathan Shadowhunter egy boszorkánymester segítségével megidézte Raziel angyalt, ki nephilimet csinált néhány kiválasztott emberből. Az angyal három bűvös tárgyat hagyott az Árnyvadászokra: a Végzet Kelyhét, a Végzet Kardját és a Végzet Tükrét.

A sorozat kötetei:

 • Csontváros (City of Bones)
 • Hamuváros (City of Ashes)
 • Üvegváros (City of Glass)
 • Bukott angyalok városa (City of Fallen Angels)
 • Elveszett lelkek városa (City of Lost Souls)
 • Mennyei tűz városa (City of Heavenly Fire)

Ezenkívül Clare ír egy a történethez kapcsolódó elő-trilógiát is Pokoli Szerkezetek (The Infernal Devices) címmel. A sorozat kötetei:

 • Az Angyal (Clockwork Angel)
 • A Herceg (Clockwork Prince)
 • A Hercegnő (Clockwork Princess)

A kötetek magyar neveiből - a jobb hangzás miatt - kihagyták a Clockwork, azaz a „mechanikus” szót.

Főszereplők[szerkesztés]

 • Clarissa "Clary" Fray/Morgenstern - árnyvadász
 • Jonathan "Jace" Wayland/Morgenstern/Lightwood/Herondale - árnyvadász
 • Simon Lewis - mondén, majd vámpír, majd árnyvadász - Clary barátja
 • Alexander "Alec" Lightwood - árnyvadász Jace fogadott testvére
 • Isabelle "Izzy" Lightwood - árnyvadász, Jace fogadott testvére
 • Valentine Morgenstern - gonosz árnyvadász - Clary és Sebastian apja
 • Lucian "Luke" Graymark/Garroway - vérfarkas - Clary nevelőapja
 • Magnus Bane - boszorkánymester
 • Jonathan "Sebastian" Christopher Morgenstern - árnyvadász
 • Jocelyn Fairchild/Fray - árnyvadász - Clary édesanyja

Előzmények[szerkesztés]

A sorozat középpontjában az árnyvadászok állnak kiknek feladatuk, hogy megtisztítsák a Földet a démonoktól. Az ősi legendák szerint az első árnyvadász Jonathan Shadowhunter ezer évvel ezelőtt megidézte Razielt, az angyalt, egy boszorkánymester segítségével. Az angyal a saját vérét emberek vérével keverte össze a Végzet Kelyhében így hozván létre az árnyvadászokat, majd odaadta nekik a végzet ereklyéit (Végzet kelyhe, végzet kardja, végzet tükre), hogy majd azokkal újra megidézhetik őt. A sorozatban az árnyvadászok mellett létezik még négy természetfeletti faj. A négy „alvilági család”: a tündérek, a boszorkánymesterek, a vámpírok és a vérfarkasok. Évszázadokkal ezelőtt háború dúlt az alvilágiak és az árnyvadászok között, később azonban megkötötték a fegyverszünetet mely lehetővé tette a békés együttélést. Egyes árnyvadászok azonban ellenezték a fegyverszünetet. Közülük való az első három könyv fő gonosza Valentine Morgenstern is.

Cselekmény[szerkesztés]

Csontváros[szerkesztés]

A történet főszereplője Clary egy, az édesanyjával élő Brooklyni lány. Egyik éjjel a Pandemonium nevű New York-i klubban gyilkosság szemtanúja lesz. Az elkövetők három, különös tetoválásokkal borított és bizarr fegyverekkel hadonászó tinédzser. Így találkozik először az árnyvadászokkal, köztük az angyali külseje ellenére, igazi bunkó módjára viselkedő Jace-el is. Ámde a jelek szerint rajta kívül senki sem látja a különös idegeneket.

Másnap ismét találkozik Clary a fiúval aki felajánlja, hogy elviszi az otthonukba. New Yorkban az árnyvadászok otthona az Intézet. Ekkor kap egy kellemetlen telefonhívást az édesanyjától. Hazatérve a lakásában Claryt megtámadja egy szörnyű lény méghozzá egy ˝"falánk démon". A lány azonban legyőzte a Jacetől elvett eszközzel, a szenzorral. Mivel súlyosan megsérült, így az őt utolérő fiú elviszi a lányt az Intézetbe. Meggyógyítja az ottani nevelő Hodge Starkweather, aki Jace és a fiút örökbefogadó-testvéreinek Alec és Isabelle Lightwoodnak a tanára.

Mivel a természetfeletti lényeket egyszerű emberek nem láthatják, felmerül a kérdés vajon, hogyan tett szert egyszer csak Clary a Látásra. Clary az édesanyja régi barátjánál Luke-nál próbál válaszokat keresni ámde Jace-szel majdnem összeütközésbe kerülnek két körözött árnyvadásszal. Az ő nevüket meghallva jön rá Hodge, hogy Clary édesanyja nem más, mint az a Jocelyn Fairchild, aki régen Valentin felesége volt. Sok más árnyvadásszal együtt tagjai voltak egy társaságnak a Körnek. Ő volt az aki elvitte a Végzet Kelyhét, hogy Valentine ne tehesse rá a kezét. Ámde rejtély, hogy hova tűnhetett Valentine és a kehely. Úgy döntenek megpróbálnak Clary emlékei közt ráakadni a titok nyitjára. Segítséget kérnek a Néma Testvérektől (ők olyan árnyvadászok akiknek a különleges tehetségük a telepátia). Egyetlen nevet sikerül találniuk. Magnus Bane. Kiderítik, hogy ő Brooklyn Fő Boszorkánymestere. Egy általa rendezett bulin keresik fel, hogy magyarázatot kérjenek a történtekre.

Kiderül, hogy ő volt az aki édesanyja kérésére módosította Clary emlékeit, de sajnos ennél többet ő sem tud mondani. A partin Simon megiszik egy tündér italt és magával viszi egy vámpír aki szintén a bulin volt. Clary és Jace Simon segítségére siet a vámpírok szállodájába. Harcba bonyolódnak a klán vezérével Raphaellel. A patkánnyá változott Simon a kiszabadítása során megharapja egyik fogva tartóját. Váratlanul vérfarkasok sietnek a segítségükre, így végül mind sikeresen megmenekülnek.

Az Intézetben Clary és Alec összevesznek a történtek miatt, majd éjjel az Intézet kertjében Jace megcsókolja Claryt. Később Clary váratlanul rájön, hogy hova rejtette el édesanyja a kelyhet. Elmennek, hogy megszerezzék, de egy Nagyobb Démon támad rájuk. Alec súlyosan megsérül, de Magnus Bane meggyógyítja, mikor visszatérnek az Intézetbe. Kiderül azonban, hogy Hodge Valentinnak dolgozott és elárulva őket átadja neki a kelyhet majd elmenekül, Valentine pedig valamiért Jace-t is magával viszi. Clary üldözni kezdi Hodge-ot, de elrabolják. Felébredve megtudja, hogy Luke vitte magával a saját biztonsága érdekében, sőt az is kiderül, hogy Luke vérfarkas. Luke falkája segítségével Valentin után indulnak, de az őrei rajtuk ütnek.

Rátalálnak Clary kómában fekvő édesanyjára, majd Jace-re is. Kiderül azonban, hogy Jace és Clary testvérek és Valentine az apjuk. Rátámadnak, de Valentine elmenekül a Kehellyel. Visszatérnek az Intézetbe, ahol Alec már meggyógyult. Clary és Jace azonban elkeseredettek, hiszen Valentine megszökött, ők pedig soha nem lehetnek egymáséi. jo film

Hamuváros[szerkesztés]

Üvegváros[szerkesztés]

Leírás: Miután Clary találkozik Madeleine-nel mindenképpen Idrisbe szeretne utazni. Hogy mi a harmadik a Végzet Ereklyéi közül senki sem tudja, de abban szinte mindenki biztos, hogy Idrisben van. Jace próbálta lebeszélni a lányt az utazásról, de Clary hajthatatlan. Jace az Intézetbe hívja Simont, hogy rávegye hazudjon mindenkinek, hogy Clary küldte azzal, hogy meggondolta magát az utazást illetően. Ekkor váratlanul Elhagyatottak tucatja jelenik meg a temetőben és megtámadja az árnyvadászokat és Simont. Az árnyvadászoknak nem marad választásuk, azonnal át kell jutniuk a portálon Idrisbe.

Amikor Clary megtudja, hogy otthon marad különleges képességeit kihasználva Portál rúnát rajzol. Luke abban a pillanatban veszi észre, hogy mire készül amikor már félig átlépett a kapun, nem habozik megpróbálja visszarántani a lányt, de ő is átrepül a Portálon. Clary elképzelte az álmaiban látott báltermet Idrisben, a kapu mégis egy ismeretlen tóba veti őket. Luke kimenti a lányt, majd elmeséli, hogy a tó vize az árnyvadászokat eleinte megőrjíti, majd a halálba kergeti. Mivel a lány a tóban elhagyta az irónját sürgős orvosi segítségre van szüksége. Luke-nak nincs választása meg kell gyógyíttatnia a lányt, így belopóznak a fővárosba.

Az elhagyatottak támadása során Simon súlyosan megsebesült, ezért Jace-nek nem volt választása, át kellett hoznia magával Simont Idrisbe. Miután meggyógyul vissza akarják küldeni a Portálon, de a konzul titokban börtönbe zárja Simont. Jace és Simon pedig azt hiszi, hogy Clary New Yorkban maradt biztonságban. De hamarosan kiderül, hogy Valentine miatt már senki sincs biztonságban. Minden árnyvadásznak, és alviláginak vagy meg kell adnia magát, vagy fel kell készülni a harcra. Vajon hogy döntenek az árnyvadászok - megadják magukat és Valentine rabszolgái lesznek vagy összefognak az alvilágiakkal és a szinte biztos vereségbe vonulnak?