A tizenkét nidána

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A tizenkét nidána (páli/szanszkrit: निदान nidāna "ok, alap, forrás vagy eredet") a buddhista pratítjaszamutpáda (függő keletkezés) tanának alkalmazása. A keletkezéssel járó dukkha (szenvedés) eredete az avidja (tévelygés).

A láncolat visszafordítása[szerkesztés]

A szenvedést (dukkha) fenntartó jelenségek közötti kapcsolatok megértése eljuttat a nirvánába, amely a szanszárától való teljes megszabadulást jelenti.[1]

A jelenségek csupán addig léteznek, amíg az őket fenntartó tényezők jelen vannak.[2] Ezt az ok-okozati összefüggést a leggyakrabban a következőképpen szokták kifejezni:[3]

„Ha ez létezik, az keletkezik. Ennek a keletkezésével az keletkezik. Ha ez nem létezik, az nem keletkezik. Ennek a megszűnésével az megszűnik.”

Az okozati lánc visszafordítása megmutatja, miképp lehet véget vetni a szenvedésnek.

Három élet sorozata[szerkesztés]

A nikájákból nem kapunk szisztematikus magyarázatot a nidána sorozatokra.[4] A magyarázószövegekben használták a nidánákat, amiket három egymást követő életen keresztül mutatnak be.[5] Az első két nidána az előző, a középső 8 a jelenlegi és az utolsó kettő a következő életre vonatkoznak.[6]

A 12 nidána[szerkesztés]

Ok Okozat Magyarázat[7]
Tévelygés - (Avidja) Késztetések (szándékos késztetések/cselekedetek) - (Szankhára) Nem érteni a szenvedést, nem érteni a szenvedés okát, nem ismerni a szenvedés megszüntetését, nem ismerni a szenvedés megszűnéséhez vezető gyakorlatokat: ezt nevezik tévelygésnek.
Késztetések (szándékos késztetések/cselekedetek) (Szankhára) Tudatosság (újjászületés tudatosság) - (Vidnyána) Három késztetés van: testi, verbális és mentális késztetés.
Tudatosság (újjászületés tudatosság) - (Vidnyána) Név-és-forma (mentálisan és a test valóságában) - (Námarúpa) A tudatosság hat osztálya: szem-tudatosság, fül-tudatosság, orr-tudatosság, nyelv-tudatosság, test-tudatosság, tudat-tudatosság. Ez a tudatosság. A tudatosság és a szervek egymás nélkül nem működnek.
Név-és-forma (mentálisan és a test valóságában) - (Námarúpa) Hat érzékterület - (Sadájatana) Érzés, érzékelés, szándék, érzések és figyelem: ezeket nevezik névnek. A négy fő elem és az azoktól függő test: and the body dependent on the four great elements: ezt nevezik formának.
Hat érzékterület - (Sadájatana) Kapcsolódások - (Szparsa) A szemek, fülek, orr, nyelv, test és tudat jelenti a hat szervet.
Kapcsolódások - (Szparsa) Érzések - (Védana) A tárgy, az érzékszerv és az ahhoz tartozó tudat kapcsolódását nevezzük kapcsolódásnak.
Érzések - (Védana) Sóvárgás - (Tanha) Az érzékelés hat formája: látás, hallás, szaglás, ízlelés, tapintás és intellektuális érzékelés (gondolat).
Sóvárgás - (Tanha) Ragaszkodás - (Upádána) Hatféle sóvárgás: formák, hangok, szagok/illatok, ízek, érintések (masszázs, szex, fájdalom), és szellemi igények utáni sóvárgás.
Ragaszkodás - (Upádána) Létesülés (Bhava) Négyféle ragaszkodás: érzéki ragaszkodás, nézethez való ragaszkodás, szokáshoz való ragaszkodás és saját magunkhoz való ragaszkodás
Létesülés (Bhava) Születés (hasonlít az újjászületés tudathoz) - (Dzsáti) Háromféle létesülés: érzékelési, formai és forma-nélküli létesülés.
''Születés (hasonlít az újjászületés tudathoz) - (Dzsáti) Öregkor, betegség, halál és minden szenvedés dukkha) - (Dzsarámarana) A születés bármiféle létesülés vagy keletkezés lehet. Nem csak egy élet elején lehetséges, hanem egy új állapotot vagy státuszt is jelenthet.

A következő jellemzések további bepillantást engednek az elképzelésbe...

1. tévelygés (páli: avidja)
2. mentális késztetések/szándékok (páli: szankhára szanszkrit: szamszkára)
3. megkülönböztető tudatosság (páli: vidnyána)
4. név és forma (páli: námarúpa)
5. hat érzékszerv (páli: sadájatana)
6. kapcsolódások (páli: phassza)
7. érzések (páli: védana)
8. sóvárgás/vágyak (páli: tanha)
9. ragaszkodás (páli: upádána)
10. születési tényezők létrehozása (páli: bhava)
11. születés (Pali: dzsáti)
12. az összes szenvedés (páli: dzsarámarana)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Bodhi, Bhikku. Transcendental Dependent Arising. Buddhist Publication Society, Kandy Sri Lanka 
  2. Thera, Nyanaponika. The Four Nutriments of Life: An Anthology of Buddhist Texts. Buddhist Publication Society, Kandy, Sri Lanka, The Wheel Publication No. 105 (2006) 
  3. [Az általános formula a páli kánon következő részeiben szerepel: MN 79, MN 115, SN12.21, SN 12.22, SN 12.37, SN 12.41, SN 12.49, SN 12.50, SN 12.61, SN 12.62, SN 55.28, AN 10.92, Ud. 1.1 (első két sor), Ud. 1.2 (utolsó két sor), Ud. 1.3, Nd 2, Patiszambhidamagga.]
  4. Bhikkhu Bodhi, In the Buddha's Words. Wisdom Publications, 2005, page 313.
  5. Bhikkhu Bodhi, In the Buddha's Words. Wisdom Publications, 2005, page 314.
  6. www.karuna.hu - Buddhizmus alaptanítás. [2014. november 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 6.)
  7. Lásd DN 15

Külső hivatkozások[szerkesztés]