A titokzatos pop-up bár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A titokzatos pop-up
(쌍갑포차)
Műfajfantasy, vígjáték

AlkotóPe Hjeszu: Sszanggapphocsha
ÍróHa Juna
RendezőCson Cshang-gun
Főszereplő
  • Hvang Dzsongum
  • Juk Szongdzse
  • Cshö Vonjong
  • Pak Siun
  • Szong Gonhi
  • Jom Hjeran
  • I Dzsunhjok
  • Csong Daun

OrszágDél-Korea
Nyelvkoreai
Epizódok12
Gyártás
Vezető producerO Hvanmin
Részenkénti játékidő70 perc
GyártóDrama House
Samhwa Networks
ForgalmazóJTBC
Netflix
Sugárzás
Eredeti adóJTBC
Eredeti sugárzás2020. május 20. – 2020. június 25.[1][2]
Korhatár15 éven aluliaknak nem ajánlott.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A titokzatos pop-up témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A titokzatos pop-up bár (hangul: 쌍갑포차Szanggapphocshahandzsa: 雙甲布車, RR: Ssanggappocha?; angol címén: Mystic Pop-up Bar) 2020-ban bemutatott koreai dorama, melyet eredetileg a JTBC csatorna vetített,[3] majd a Netflix is megvásárolt.[4] A sorozat az azonos című webes képregény alapján készült.[5]

Cselekmény[szerkesztés]

Han Gangbe árvaként nőtt fel, az árvaházban „elátkozott gyereknek” nevezték, mert aki csak megérintette (vagy akit ő érintett meg), az minden titkát és gondolatát elárulta neki azonnal. A fiú felnőve egy áruház ügyfélszolgálatán dolgozik és megpróbál elkerülni minden fizikai érintkezést. Egy nap véletlenül összefut Voldzsuval, aki egy phocshát, azaz sátras mobilétkezdét üzemeltet és meglehetősen összeférhetetlen természetű, vérmes nő. Gangbe érintése „nem működik” rajta, és ez felkelti a fiú érdeklődését. Voldzsu valójában több mint 500 éve meghalt, múltbéli bűneiért azzal kell vezekelnie, hogy százezer ember haragját, neheztelését vagy súlyos bánatát kell megoldania az álmaikba férkőzve. Már csak néhány eset van hátra a kvótájából, de sürgeti a határidő, ezért Voldzsu ráveszi Gangbét, hogy dolgozzon nála részmunkaidőben és különleges képességével segítsen neki olyan személyeket találni, akiknek a súlyos problémáit megoldhatják álmukban.

Szereplők[szerkesztés]

  • Hvang Dzsongum: Voldzsu, az étkezde tulajdonosa; sámánnő lányaként született a Csoszon-korban, különleges képessége, hogy be tud férkőzni emberek álmaiba és ott segíteni megoldani a gondjaikat. Szerelembe esett a koronaherceggel, azonban a királyné nem tűrte a kapcsolatukat és egy bérgyilkos megölte Voldzsu anyját. Voldzsu felakasztotta magát a Szent Fára, ezzel megtörve annak varázserejét és szenvedést okozva sok embernek. Ezért kell vezekelnie 500 évig.
  • Juk Szongdzse: Han Gangbe; érintésére az emberek elmondják őszinte (és így sokszor igen bántó) gondolataikat, ezért kerüli mások társaságát és magányosan él.
  • Cshö Vonjong: nyomozó; a Túlvilági Rendőrség tisztje, aki otthagyta állását, hogy Voldzsunak segítsen teljesíteni a kvótát; a rendőrségnél a feladata az ártó szellemek vadászata volt. Valójában ő I Hon koronaherceg.
  • Pak Siun: fiatal Voldzsu
  • Szong Gonhi: fiatal I Hon koronaherceg
  • Csong Da-eun: Kang Jorin tehetséges harcművész, aki testőrként dolgozik, de Voldzsuék egyik ügye miatt elveszíti az állását és abban az áruházban lesz biztonsági őr, ahol Gangbe is dolgozik. Ő is magányos, minden férfi menekül tőle. A mágikus tulajdonságokkal bíró ősi Cinóberkő emberi reinkarnációja.
  • Jom Hjeran: Jomnadevang, az Alvilág istene (itt istennője)
  • I Dzsunhjok: Jom osztályvezető, a Túlvilág egyik hivatalnoka, aki Voldzsut is felügyeli; halála előtt Kim Dzsin nemesúr volt, a koronaherceg tanítója

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jang, A-reum: 황정음x육성재 '쌍갑포차', 5월20일 첫방…'너도 나도 甲' 포스터 (koreai nyelven). Naver, 2020. március 19. (Hozzáférés: 2020. március 22.)
  2. Choi, Ji-won: Hwang Jeong-um, Yook Sung-jae offer mysterious counseling at ‘Mystic Pop-Up Bar’. The Korea Herald, 2020. május 19. (Hozzáférés: 2020. május 24.)
  3. JTBC's "Twin Pub" Confirms Hwang Jung-eum, Yook Sung-jae, Choi Won-young and Lee Joon-hyuk. HanCinema, 2019. augusztus 28. (Hozzáférés: 2020. március 22.)
  4. Kain, Erik: Here’s Everything Coming To Netflix —And Everything Leaving—In May 2020. Forbes, 2020. május 3. (Hozzáférés: 2020. május 9.)
  5. JTBC Turns Webtoons "Itaewon Class" and "Twin Pub" Into Dramas. HanCinema, 2019. június 12. (Hozzáférés: 2020. március 22.)