A terror nyara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A terror nyara
(Summer City)
1977-es ausztrál film
RendezőChristopher Fraser
ProducerPhil Avalon
Műfajthrillerfilm
ForgatókönyvíróPhil Avalon
FőszerepbenMel Gibson
John Jarratt
Phil Avalon
Steve Bisley
James Elliott
Abigail
Ward "Pally" Austin
ZenePhil Butkus
OperatőrJerry Marek
VágóDavid Stiven
Gyártás
GyártóAvalon Film Corporation Studio
OrszágAusztrália
Nyelvangol
Játékidő83 perc
Költségvetés66 000 A$[1] vagy 200 000 $[2]
Forgalmazás
ForgalmazóIntertropic films
Bemutató1977. december 22.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A terror nyara (eredeti cím: Summer City) 1977-ben bemutatott ausztrál dráma-thriller, melyet Christopher Fraser rendezett. A filmben az akkor még ismeretlen színésznek számító Mel Gibson is feltűnik debütáló szerepében. A film 1977. december 22-én jelent meg.

Cselekmény[szerkesztés]

Ausztrália, az 1960-as évek, egy olyan időszak, amelyet a tabuk összeomlása, valamint a Beatles és a Rolling Stones dalai jellemeztek. Négy barát, Sandy, Boo, Scollop és Robbie egy szörfös hétvégére a Sydney-től északra fekvő tengerpartra utazik, azzal a szándékkal, hogy szórakozzanak és túllépjék a határokat.

A fiúk azt tervezik, hogy Sandynek egy emlékezetes „utolsó kalandot” szerveznek a közelgő házassága előtt. Az egyetemi végzettségű Sandy és a rocker Boo között feszültség támad, és Sandy úgy dönt, hogy nem csatlakozik a mókához.

Egy helyi buliban Boo elcsábítja Caroline-t, egy lakókocsipark-tulajdonos tizenéves lányát. Az apa, amikor rájön, hogy mi történt, fegyverrel a kezében keresi Boo-t.

A történet tragikusan végződik.

Szereplők[szerkesztés]

(A szereposztás mellett a magyar hangok feltüntetve)[3]

A film készítése[szerkesztés]

A forgatókönyv önéletrajzi ihletésű, mivel Avalon életének nagy részében szenvedélyes szörfös volt, és Newcastle-ben nőtt fel. Emellett több évig szolgált a hadseregben (bár nem Vietnámban). Elmondása szerint felajánlotta a forgatókönyvet Brian Trenchard-Smith rendezőnek, de Trenchard-Smith azt javasolta, hogy Avalon inkább maga rendezze meg, mert annyira jól ismeri a témát. Avalon végül Chris Frasernek, egy fiatal rendezőnek adta a munkát, akinek volt egy másik projektje, amiben Avalon volt a producer.[4]

A filmet 16 mm-es filmre forgatták, majd 35 mm-re felnagyították. A forgatás 1976 októberében kezdődött, Sydney és Newcastle közelében zajlott, különösen Catherine Hill Bay városában.

Avalon 25.000 dollárt fektetett be saját pénzéből. Egy másik befektető 25.000 dollárt adott, valamint tizenkét barátja, akik 8.000 dollárt tettek bele.[4]

Megjelenés[szerkesztés]

A film népszerűnek bizonyult, és hosszú ideig futott a mozikban. A film folytatása a Breaking Loose: Summer City II (1988), de azt nem fogadta ilyen jól a közönség.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Summer City című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ASO - Summer City
  2. Andrew Pike and Ross Cooper, Australian Film 1900–1977: A Guide to Feature Film Production, Melbourne: Oxford University Press, 1998, 322
  3. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 18.)
  4. a b Avalon, Phil. From Steel City to Hollywood. New Holland, 125-150. o. (2015) 

További információk[szerkesztés]