A teoretika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Török-Szabó Balázs - kortárs magyar filozófus - második könyve. Az első, A teória 2015-ben jelent meg. A teoretika az abban foglaltak kibontása, egyfajta ránagyítás A teóriában foglaltakra. Ugyanakkor több is annál, hiszen következetes és teljes rendszert épít, amelyben elhelyezi a fogalmait és kibontja, több oldalról is megvilágítja azokat.

A könyv az embert, a valóságot valamint az ember és a valóság kapcsolatát vizsgálja - az információ tükrében. Egyedi szemszögből közelít a témához. A vizsgálódás során olyan fogalmakat határoz meg és helyez el a rendszerben, mint a figyelem, az érzés, a döntés, az akarat, a fejlődés vagy az alkotás. Bemutat olyan folyamatokat, mint a tudat kialakulása, az elkülönülés folyamata vagy az értelem működése.

A mű egy rendszer leírása, bizonyos tekintetben nevezhető a tudat anatómiájának. Ahogyan az anatómia az emberi testet, az ember fizikai szintjét írja le, úgy A teoretika a tudatot, annak működését mutatja be részleteiben. Bemutatja az ember működését, a fizikai, mentális és érzelmi szintjével együtt, mozgásában, rendszerszinten.

Források[szerkesztés]