A térdnadrágos detektívek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A térdnadrágos detektívek Thomas Brezina (1963–) osztrák szerző legismertebb és legsikeresebb sorozata[forrás?].

Eredeti címe: Die Knickerbocker-Bande. Az első kötetek 1990-ben jelentek meg Ausztriában, Magyarországon 1995-ben. Az első könyveket a Kellermayer Könyvkiadó adta ki. Az első könyv címe: A hószörny rejtélye, amely a csapat alakulásáról szól. A második kötet az Amadeus, az ufó címet viseli. A Magyarországon harmadik kötetének, a Bajorvirsli-vámpírok éjszakájának az a különlegessége, hogy Ausztriában a sorozat 11. kötete. Ez annak köszönhető, hogy Brezina kötetei között nincs olyan szoros összefüggés. Ezt használta ki a Deák és Társa könyvkiadó.

A következő, Magyarországon megjelenő kötet Az arc nélküli ember volt. Ezt már a Deák és Társa adta ki, 2002-ben. Ez a kötet a sorozat 45. kötete. Ezt még további két kötet követte: A sárga csuklyák titka (34.) és A vörös múmia bosszúja (17.). A sorozat negyedik része, A szultán kardja (15.) már nem jelent meg. A kiadó eleinte nem vette át az eredeti rajzokat, ezeket magyar illusztrátorokkal készítette el: Mohó Virággal és Vass Petrával.

A következő könyvek 2006-ban jelentek meg: A pokoli szalamandrák háza (38.) és Az iskola fantomja (6.) címmel. Ezeket a köteteket már az eredeti alakban és a eredeti illusztrációkkal (Jan Brick német illusztrátor rajzaival) adták ki – miután a sorozat Ausztriában is arculatváltozáson ment át. Ennek a sorozatrésznek a harmadik kötete a 2007-ben jelent meg A piramis lánya. címmel (ez az eredeti sorozat 62. része) Ezenkívül a kiadó kiadta még a sorozat különkiadásait, Nyomozz magad! sorozatcímen. Ennek négy kötete jelent meg, sorrendben: A megmérgezett delfin, Fékezd meg dr. Medúzát! (A detektív te vagy!), A kísértet-orgona, Amikor a farkasember üvölt.

Ausztriában a sorozatnak eddig 65 kötete, és 22 különkiadása jelent meg.