A táv szerviz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A táv szerviz
Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai
1. évad, 1. epizód
Író
Rendező Nepp József
Operatőr
Vágó Czipauer János
Gyártási szám 1968
Első sugárzás 1970. január 11.
Játékidő 24 perc, 11 másodperc
Kronológia
KövetkezőA csodabogyó
Az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai epizódjainak listája

A táv szerviz[1][2] az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai című rajzfilmsorozat első része, a sorozat első epizódjaként a Mézga család bemutatkozó része, amelyet először 1968-ban készítették.

Cselekmény[szerkesztés]

Az epizód nyitójelenetében a Mézga család vacsora után televíziót szeretne nézni, de az elromlik. Paula és Kriszta Máris szomszédnál nézik a tévét, miközben Géza Aladár új találmányán keresztül kapcsolatba lép MZ/X nevű leszármazottjával[3] a jövőből. Géza televíziót kér tőle, és fénypostán kap is egy valóságkép-sugárzó készüléket, mely túl valóságszerűen adja vissza a közvetített műsort.

Alkotók[szerkesztés]

Készítette a Magyar Televízió megbízásából a Pannónia Filmstúdió

Szereplők[szerkesztés]

Utalások[szerkesztés]

Kiadása[szerkesztés]

Az epizódot 2001. október 24-én kiadták DVD-n A Mézga család - Üzenet a jövőből 1. köteten, az elsők között. A még fennmaradt kópiák rossz minősége miatt a képkockákat digitálisan felújították, és ezt a változatot kezdték el forgalmazni, mely később a Magyar Televízió és a Minimax műsorán is futott mint ismétlés.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A rajzfilmben hibásan különírva, „A táv szerviz” alakban szerepel.
  2. A NAVA oldalon a cím különírva szerepel, míg a műsorújságban kötőjellel: „Táv-szerviz” alakban. Üzenet a jövőből - A táv szervíz (magyar nyelven) (szöveg+videó). NAVA, 2013. „„1. rész: Táv-szerviz””
  3. Hangyagy: Mézga család (magyar nyelven). ELTE, 2007. április 27. „„Sokan azt hiszik, a "Köbüki" becenév MZ/X-re vonatkozik. Valójában MZ/X hívja Mézga Gézát Köbükinek, míg Géza "öcsi" néven szólítja távoli leszármazottját. ...””

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Üzenet a jövőből – A táv szervíz (magyar nyelven) (szöveg+videó). NAVA, 2013