A táv szerviz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A táv szerviz
Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai
1. évad, 1. epizód
Eredeti cím A táv szerviz
Író
Rendező Nepp József
Operatőr
Vágó Czipauer János
Gyártási szám 1968
Első sugárzás 1970. január 11.
Játékidő 24 perc, 11 másodperc
Kronológia
KövetkezőA csodabogyó
Az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai epizódjainak listája

A táv szerviz[1][2] az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai című rajzfilmsorozat első része, a sorozat első epizódjaként a Mézga család bemutatkozó része, amelyet 1968-ban készítettek.

Cselekmény[szerkesztés]

Az epizód nyitójelenetében a Mézga család vacsora után televíziót szeretne nézni, de az elromlik. Géza, a családfő megpróbálja megjavítani, de sikertelenül. Ezért a felesége, Paula és lánya, Kriszta úgy döntenek, hogy Máris szomszédnál nézik a műsort. A tanácstalan Géza benyit a fia, Aladár szobájába, akit nem érdekel a tévé. Döbbenten látja, hogy Aladár átalakította a rádiójukat egy esernyő és Blöki kutya (a föld) segítségével. A rádió nehezen fogja be a jeleket, ám amikor a dühös Géza rácsap egyet, váratlanul egy furcsa bejelentkezés történik. Nem mással lép kapcsolatba téren és időn keresztül, mint XXX. századi leszármazottjával, MZ/X-szel (Mézga törve X-szel).[3] A 120 éves, de friss és fiatalos távoli rokon a rákosszentmihályi toronyvárosból hívja őket, és egy különös, rövidítéseken alapuló nyelven, újmagyarul beszél. Egy fordítógép segítségével megértik egymást, ekkor Géza elpanaszolja az általa csak Öcsinek hívott MZ/X-nek, hogy tönkrement a tévéjük. MZ/X közli velük, hogy tud nekik küldeni fénypostával - az első próbálkozás sikertelen lesz, ugyanis a készülékük egyesül egy léggyel, ami aztán összevissza elkezd repkedni és végül le kell lőni. Így helyette egy valóságkép-sugárzó készüléket küld. Ezután kikapcsolja a rádiót, mert a túlzott használattól "begerjed". Géza beüzemeli a készüléket, amely egyfajta holografikus vetítő: a szoba közepén élethűen jeleníti meg a műsort. Diadalmasan megy el a feleségéért, aki szintén elámul azon, hogy egy távoli rokonuk segített. Csakhogy amikor elkezdődik a híradó, és benne öntözést mutatnak, kiderül, hogy a túlságosan valósághű ábrázolás miatt az egész lakást elönti a víz.

Alkotók[szerkesztés]

Készítette a Magyar Televízió megbízásából a Pannónia Filmstúdió

Szereplők[szerkesztés]

Utalások[szerkesztés]

Kiadása[szerkesztés]

Az epizódot 2001. október 24-én kiadták DVD-n A Mézga család - Üzenet a jövőből 1. köteten, az elsők között. A még fennmaradt kópiák rossz minősége miatt a képkockákat digitálisan felújították, és ezt a változatot kezdték el forgalmazni, mely később a Magyar Televízió és a Minimax műsorán is futott mint ismétlés.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A rajzfilmben hibásan különírva, „A táv szerviz” alakban szerepel.
  2. A NAVA oldalon a cím különírva szerepel, míg a műsorújságban kötőjellel: „Táv-szerviz” alakban. Üzenet a jövőből - A táv szervíz (magyar nyelven) (szöveg+videó). NAVA, 2013. „„1. rész: Táv-szerviz””
  3. Hangyagy: Mézga család (magyar nyelven). ELTE, 2007. április 27. „„Sokan azt hiszik, a "Köbüki" becenév MZ/X-re vonatkozik. Valójában MZ/X hívja Mézga Gézát Köbükinek, míg Géza "öcsi" néven szólítja távoli leszármazottját. ...””

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Üzenet a jövőből – A táv szervíz (magyar nyelven) (szöveg+videó). NAVA, 2013