A táv szerviz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A táv szerviz
Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai
1. évad, 1. epizód
Eredeti cím A táv szerviz
Író
Rendező Nepp József
Operatőr
Vágó Czipauer János
Gyártási szám 1968
Első sugárzás 1970. január 11.
Játékidő 24 perc, 11 másodperc
Kronológia
KövetkezőA csodabogyó
Az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai epizódjainak listája

A táv szerviz[1][2] az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai című rajzfilmsorozat első része, a sorozat első epizódjaként a Mézga család bemutatkozó része, amelyet 1968-ban készítettek.

Cselekmény[szerkesztés]

Az epizód nyitójelenetében a Mézga család vacsora után televíziót szeretne nézni, de az elromlik. Paula és Kriszta Máris szomszédnál nézik a tévét, miközben Géza Aladár új találmányán keresztül kapcsolatba lép MZ/X nevű leszármazottjával[3] a jövőből. Géza televíziót kér tőle, és fénypostán kap is egy valóságkép-sugárzó készüléket, mely túl valóságszerűen adja vissza a közvetített műsort.

Alkotók[szerkesztés]

Készítette a Magyar Televízió megbízásából a Pannónia Filmstúdió

Szereplők[szerkesztés]

Utalások[szerkesztés]

Kiadása[szerkesztés]

Az epizódot 2001. október 24-én kiadták DVD-n A Mézga család - Üzenet a jövőből 1. köteten, az elsők között. A még fennmaradt kópiák rossz minősége miatt a képkockákat digitálisan felújították, és ezt a változatot kezdték el forgalmazni, mely később a Magyar Televízió és a Minimax műsorán is futott mint ismétlés.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A rajzfilmben hibásan különírva, „A táv szerviz” alakban szerepel.
  2. A NAVA oldalon a cím különírva szerepel, míg a műsorújságban kötőjellel: „Táv-szerviz” alakban. Üzenet a jövőből - A táv szervíz (magyar nyelven) (szöveg+videó). NAVA, 2013. „„1. rész: Táv-szerviz””
  3. Hangyagy: Mézga család (magyar nyelven). ELTE, 2007. április 27. „„Sokan azt hiszik, a "Köbüki" becenév MZ/X-re vonatkozik. Valójában MZ/X hívja Mézga Gézát Köbükinek, míg Géza "öcsi" néven szólítja távoli leszármazottját. ...””

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Üzenet a jövőből – A táv szervíz (magyar nyelven) (szöveg+videó). NAVA, 2013