A szerelem beleszól

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A szerelem beleszól
(Holiday)
1938-as amerikai film
RendezőGeorge Cukor
ProducerEverett Riskin
AlapműPhilip Barry azonos című színműve (1928)
Műfaj
ForgatókönyvíróDonald Ogden Stewart
Sidney Buchman
FőszerepbenKatharine Hepburn
Cary Grant
ZeneSidney Cutner
OperatőrFranz Planer
VágóOtto Meyer
DíszlettervezőStephen Goosson
Gyártás
GyártóColumbia Pictures
Ország USA
Nyelvangol
Játékidő95 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 1938. június 15
Magyarország 1940. március 23.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A szerelem beleszól témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az A szerelem beleszól (eredeti címe: Holiday) 1938-ban bemutatott fekete-fehér amerikai romantikus filmvígjáték, rendezője George Cukor.

Magyarországon a filmet 1940. március 23-án mutatták be.

Cselekménye[szerkesztés]

A dúsgazdag Julia Seton egy nyaralóhelyen megismerkedik a kedves és intelligens Johnny Case-zel. A fiatalember beleszeret és rövid ismeretség után el is jegyzi, ám nem sejti, hogy a titkárnőnek képzelt kisasszony milyen gazdag. Julia márványoszlopos palotáját látva elámul. Johnny egyszerű banktisztviselő és nem különösebben örül a felfedezésnek. Ha már így alakult, apósa vagyonát felhasználva igyekszik szabadabban, okosan, kulturáltan élni. Kissé modern életfelfogása nem talál szíves fogadtatásra a milliomos Setonnál, de még Juliánál sem. Ők azt szeretnék, hogy a férfi azonnal lépjen be a bankba. Johnny inkább megfutamodik a házasság elől, semhogy a pénz bálványának kelljen élnie.

Julia nővére, a furcsa, szertelen gondolkodású Linda szintén szűknek érzi a múzeumszerű palotát, a társadalmi béklyókat. Apjával és egész környezetével ellenzékben él és jól megérti Johnny-t, de uralkodik érzelmein. Johnny meggyőződése és a felületes, léha élethez szokott, nagyravágyó Julia ellentéte azonban teljes szakításhoz vezet. Linda csak ekkor meri elhinni, hogy szerelmes Johnnyba. Apja engedélyével az Európába utazott Johnny után indul: ők inkább egymáshoz valók, és boldogságuknak biztosan nem lesz akadálya, hogy – milliomosok.

Főbb szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]