A szerelem beleszól

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A szerelem beleszól
(Holiday)
1938-as amerikai film
Rendező George Cukor
Producer Everett Riskin
AlapműPhilip Barry azonos című színműve (1928)
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • filmdráma
Forgatókönyvíró Donald Ogden Stewart
Sidney Buchman
Főszerepben Katharine Hepburn
Cary Grant
Zene Sidney Cutner
Operatőr Franz Planer
Vágó Otto Meyer
Díszlettervező Stephen Goosson
Gyártás
Gyártó Columbia Pictures
Ország USA
Nyelv angol
Játékidő 95 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Columbia Pictures
BemutatóUSA 1938. június 15
Magyarország 1940. március 23.
További információk

Az A szerelem beleszól (eredeti címe: Holiday) 1938-ban bemutatott fekete-fehér amerikai romantikus filmvígjáték, rendezője George Cukor. Magyarországon a filmet 1940. március 23-án mutatták be.

Cselekménye[szerkesztés]

A dúsgazdag Julia Seton egy nyaralóhelyen megismerkedik a kedves és intelligens Johnny Case-zel. A fiatalember beleszeret és rövid ismeretség után el is jegyzi, ám nem sejti, hogy a titkárnőnek képzelt kisasszony milyen gazdag. Julia márványoszlopos palotáját látva elámul. Johnny egyszerű banktisztviselő és nem különösebben örül a felfedezésnek. Ha már így alakult, apósa vagyonát felhasználva igyekszik szabadabban, okosan, kulturáltan élni. Kissé modern életfelfogása nem talál szíves fogadtatásra a milliomos Setonnál, de még Juliánál sem. Ők azt szeretnék, hogy a férfi azonnal lépjen be a bankba. Johnny inkább megfutamodik a házasság elől, semhogy a pénz bálványának kelljen élnie.

Julia nővére, a furcsa, szertelen gondolkodású Linda szintén szűknek érzi a múzeumszerű palotát, a társadalmi béklyókat. Apjával és egész környezetével ellenzékben él és jól megérti Johnny-t, de uralkodik érzelmein. Johnny meggyőződése és a felületes, léha élethez szokott, nagyravágyó Julia ellentéte azonban teljes szakításhoz vezet. Linda csak ekkor meri elhinni, hogy szerelmes Johnnyba. Apja engedélyével az Európába utazott Johnny után indul: ők inkább egymáshoz valók, és boldogságuknak biztosan nem lesz akadálya, hogy – milliomosok.

Főbb szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]