A szabadság ára (A szökés)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A szabadság ára
A szökés
4. évad, 23, 24. epizód
Prisonbreak.png
Eredeti cím The Final Break
Író Nick Santora, Seth Hoffman, Christian Trokey
Rendező Brad Turner, Kevin Hooks
Producer Paul Scheuring
Első sugárzás 2009. május 27.
Első sugárzás Magyarországon 2009. november 27.
Kronológia
ElőzőSzabadon
A szökés epizódjainak listája

A szabadság ára (Prison Break: The Final Break) a címe a sorozat lezáró filmjének, amit eredetileg két részben forgattak le, a negyedik évad 23. és 24. epizódjaként, de később mint teljes filmként adták le. Az amerikai Fox csatorna nem vette már meg ezt az extra filmet a készítőktől, csak DVD-re szánták július 21-ei kiadással, ám a brit Sky1 csatorna május 27-én, egy izraeli tévéadó pedig május 24-én levetítette.

A lezáró film cselekménye a sorozat fináléjának 4 éves ugrását megelőző időszakot foglalja magába. A lezáró filmben a sorozat alábbi szereplőit láthatjuk viszont: Lincoln Burrows (Dominic Purcell), Michael Scofield (Wentworth Miller), Sara Tancredi (Sarah Wayne Callies), Fernando Sucre (Amaury Nolasco), Alexander Mahone (William Fichtner), Theodore ’T-Bag’ Bagwell (Robert Knepper), Gretchen Morgan (Jodi Lyn O’Keefe), valamint visszatérő szereplőként Jonathan Krantz tábornok (Leon Russom), Felicia Lang (Barbara Eve Harris) és Richard Sullins (Kim Coates) FBI-ügynökök.


Dialog-stop-hand.svg Figyelem: Itt az A szökés 4. évadának cselekményét vagy a végkifejletet is olvashatod.

A film a sorozat fináléjának tengerpartos jelenetétől folytatódik. Michael és Sara összeházasodnak a parton és ünneplik a házasságukat, Sucréval, Lincolnnal és Mahone-nal, amikor hirtelen rendőrök jelennek meg és letartóztatják Sarát Christina Scofield meggyilkolásának vádjával. A női börtönben, ahová Sarát viszik, néhány új szereplővel ismerkedhetünk meg, valamint Gretchen Morgant is láthatjuk, mint a börtön egyik rabját. Sarát érkezése után egyből inzultálni kezdik a börtönőrök, amiért annak idején nyitva hagyta az ajtót Michaeléknek.

A női börtön mellett található a börtön férfi részlege is, ahol Jonathan Krantz tábornokot és Zsebest látjuk bezárva. Amikor Krantz tudomást szerez Sara bebörtönzéséről, 100 000 dolláros vérdíjat tűz ki a fejére. Nem sokkal később Sarát megpróbálják megmérgezni, de orvosi ellátásban részesül.

Mikor Michael megtudja, hogy Sara nincs biztonságban, úgy dönt, hogy meg kell szöktetnie őt a börtönből. Még egyszer utoljára kéri Lincoln és Sucre segítségét. Ők el is mennek a börtönhöz, fotókat csinálnak a biztonsági kamerák elhelyezkedéséről, és elkészítik a börtön alaprajzát. Gretchen azonban meglátja Sucrét és Lincolnt, és megparancsolja Sarának, hogy őt is vegye be a szökésbe, amit terveznek.

Miután aprólékosan átvizsgálta a fotókat és tervrajzokat, Michael talál egy hibát a biztonsági rendszerben: az egyik biztonsági kamerának holttere van, amely részt nem lehet látni a kamerából. Közben megérkezik Mahone is és felajánlja a segítségét, de valójában nem tudjuk a szándékait, mivel nem sokkal korábban meghallgatása volt az FBI-nál, ahol azt mondták neki, hogy visszakaphatja az állását, ha segít nekik bármi terhelőt találni Michaelék ellen.

Michael a hibát kihasználva megtervezi a szöktetést, amit egy kódolt levélben ad át Sarának a börtönben. Amíg azonban ő Sarát látogatja a börtönben, egy Wheatley nevű FBI-ügynök betör az apartmanba, és megtalálja a börtön tervrajzait. Mikor Michaelék visszaérnek, az ügynök közli velük, hogy a tervrajzok alapján eléggé egyértelmű, hogy mi van készülőben, ám Michael azt mondja, hogy csak azért keresett esetleges hibát a biztonsági rendszerben, hogy a börtönigazgatónő tudomására hozza azt, remélve, hogy minél többször meglátogathassa feleségét.

Ezt meg is kapja, és a második találkozásnál megkérdezi Sarát, hogy megértette-e a kódolt üzenetet, amire a nő igent mond. A látogatás után Michael látja, hogy Wheatley ügynök is észrevette a kamera holtterét, amit ő is fel akart használni a szökéshez, és döbbenten látja, hogy a kamerákat rendbe hozták, így a szökési tervnek lőttek.

Eközben a börtönben Sara csatlakozik a rabok vezetőjének ’családjához’, akit csak ’Apuci’ néven ismerünk meg, hogy börtönmunkát végezhessen, és ezzel kijárást az udvarra.

Ezek után Michael kis idő múlva egy elég merész tervet eszel ki, ami Lincoln szerint őrültség, vagyis, hogy valahogyan ejtőernyős ugrással a börtön udvarára kéne ugrani és megszöktetni Sarát. A terv nehézsége miatt Michael megkéri Lincolnt, hogy kérjen segítséget a börtönben lévő Zsebestől. Annak ellenére, hogy Zsebes nincs valami jóban Michaellel, ő azt mondja a bátyjának, hogy ajánljon fel neki pénzt a segítségéért. A börtönben Zsebes több pénzt akar, mint amennyit Lincoln ajánl. Ám mivel Krantz tábornok nem adott semmilyen pénzt Zsebesnek a segítségéért, így ő azt mondja Lincnek, hogy a Tábornok Sara fejére kitűzött vérdíjjal már megelégedne. Megegyeznek Linccel, hogy meglesz a pénz, Zsebes pedig indítsa be a tűzriasztót a megfelelő időben. Lincoln és Sucre el is lopják a pénzt, és előkészítik az utalást Zsebesnek.

Hogy újra Sara közelében férkőzhessen, Gretchen megkéri az egyik börtönőrt, hogy kutassa át ’Apuci’ celláját, ahol drogot találnak, és bezárják ’Apucit’.

Mivel ’Apuci’ cinkosai azt hiszik, hogy Sara miatt zárták be a nőt, a zuhanyzóban rátámadnak Sarára. Gretchen viszont a segítségére siet, és megöli a támadót, majd pedig kéri Sarát, vegye be őt is a szökésbe, hogy láthassa a lányát, Emilyt, akinek ajándékot szeretne adni. Amikor az egyik őr elmondja ’Apucinak’, hogy megölték az egyik társát, és Sara, valamint Gretchen állnak az egész mögött, ’Apuci’ feldühödik.

Eközben Mahone folyamatosan tájékoztatja Wheatley ügynököt, hogy mire is készül Michael, és elmondja neki az ejtőernyős tervet is. Több mint valószínű, hogy Mahone elárulja Michaeléket. Ennek ellenére Michael továbbra is megbízik benne, és átad neki egy papírt egy DVD-vel, hogy adja oda Sarának, ha esetleg ő meghalna. Ez után Michael újra meglátogatja Sarát, hogy elmondja, az előző szökési tervet már nem lehet kivitelezni. Viszont már dolgozik az új terven, ahol azonban Sarának el kellene jutnia a kápolnához.

A női börtönben ’Apucit’ kiengedték az elzárásból, Sarát és Gretchent fürkészi. Pont mielőtt a szökés megkezdődne, Gretchen verekedésbe keveredik egy őrrel, Sara pedig szemtől szembe kerül ’Apucival’. Sara szintén verekedésbe kezd vele, és sikerül egy másik rabhoz hozzálöknie, aki szintén megtámadja ’Apucit’. Közben Gretchen is ártalmatlanítja az őrt, de szúrt sebet szenved a lábán. Sara megszerzi az őr kulcsait és Gretchennel a konyhában rejtőznek el.

Michael is megkezdi a szöktetést. Mivel Wheatley ügynök is tud a tervről, így a fények kialszanak a börtön területén és egységeket rendel Michael landolási helyére. Amikor az ejtőernyő megérkezik, a rendőrök elkezdenek tüzelni, ám Wheatley látja, hogy csak egy bábu jött az égből. Michaelt pedig Wheatley kocsija alól látjuk befutni a börtönbe.

Közben Gretchen megvallja Sarának, hogy segítség nélkül nem tud vele menni tovább. Megkéri Sarát, hogy vagy segítsen neki, vagy hagyja ott, és menjen. Sara segít neki, mert ő is megmentette a támadásnál. Amikor a kápolnához érkeznek Gretchent meglátják az őrök. Amikor azok megkérdezik, hogy egyedül van-e, ő nem adja fel Sarát, és csak annyit mond, hogy csak a kislányával szeretett volna lenni. Habár Sarát is majdnem meglátják az őrök, még éppen sikerül bejutnia a kápolnába. Gretchent újra őrizetbe veszik az őrök. Sara megpillantja a földön a nyakláncot, amit Gretchen a lányának akart odaadni, és felveszi.

Michael végre találkozik Sarával, és várnak a kápolnában.

Sucre átutalni készül a pénzt Zsebesnek, de a bank zárva van. Amikor Theodore látja, hogy nem érkezett meg a pénz, találkozik a börtönigazgatónővel és kitálal. Elmondja, hogy a tűzriasztó beindítása volt a feladata. Erre az igazgató elrendeli az összes riasztó kikapcsolását.

De valójában ez is Michael tervének a része volt, mivel tudta, hogy Zsebes el fogja árulni őt újra. A riasztók kikapcsolásával sikerül átjutniuk egy zárt ajtón, viszont az azt követő ajtó már nem nyílik ki, valami elektronikai baj történhetett, ami blokkolja az ajtót. Mivel már az elejétől kezdve tudta ezt az opciót Michael, így arra kéri Sarát, hogy mihelyst az ajtó kinyílik, fusson. Az ajtó csak manuálisan elvégzett áramtúlterheléssel nyitható ki, aminek következtében a személy, aki azt megcsinálja, életét veszti. Sara azonban nem akar elmenni Michael nélkül, de a férfi azt mondja, hogy nincs más választása. Ráteszi a kezét Sara hasára és azt mondja, hogy ő is vele megy. Ezek után a síró Sara az ajtóhoz megy, Michael pedig összeérinti a két kábelt, ami túlterhelést okoz. Látjuk a szikrákat, amint egy pillanatra kialszanak a fények, majd pedig kinyílik az ajtó is. Sara kifut, ahol már várja Linc, Sucre és Mahone egy furgonnal. Lincolnék Sara után várják Michaelt is, de ő nem jön. Sara nem tudja elmondani, hogy mi történt, csak sír. Mahone, aki mint kiderült, félrevezette az ügynököket, azt mondja Lincolnnak, hogy Michael nem fog jönni. Lincoln még mindig a kerítésnél várja az öccsét, aki nem jön. Nem akarja elhinni, hogy Michael ezt választotta. Ezek után mindannyian beszállnak a furgonba és elhajtanak.

A börtönben Zsebest, mielőtt átszállítanák egy másik börtönbe, mivel ő is segítette a szökést, elkülönítőbe zárják.

Mahone átadja Sarának a papírt és a DVD-t, amit Michael nekik szánt. A papíron egy orvosi jelentést látható, amelyen nemrég esett át Michael, és kiderül, hogy az agytumor nem múlt el teljes mértékben, és csak meghatározott ideig élt volna. A film végén Sara és Lincoln a saját hajójukban nézik Michael DVD-jét valahol Dél-Amerikában. A videón Michael látható, amint elmondja, hogy miért döntött amellett, hogy feláldozza magát. Elmondja, hogy nagyon szereti mindkettejüket és arra kéri őket, hogy vigyázzanak egymásra, valamint, hogy mondják majd meg a gyermekének, hogy milyen szerencsés, hogy szabad lehet. Mert most már mindannyian azok. Végre, mindannyian szabadok.

Külső hivatkozások[szerkesztés]