A sárkány szeme

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A sárkány szeme (The Eyes of the Dragon) Stephen King amerikai író 1984-ben megjelent regénye.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A regény többféleképpen is értelmezhető: például fiktív történetként, de akár egyszerű börtöntörténetként is felfogható.

Egyik szereplője az a Randall Flagg, aki többek között a Végítélet című regényben is fontos szerepet játszik. Flagg az, aki megöli Rolandot, Delain királyát, és aki azt a látszatot kelti, hogy a gyilkos valójában Roland idősebbik fia, Peter. A fiút bűnösnek is találják, és a Tűtoronyba zárják. Öccse, Roland másik fia, Thomas lesz az új király, de túlságosan fiatal és gyenge még: valójában Flagg uralkodik helyette, és ez semmi esetre sem jelent jót Delain számára.

Peternek sürgősen megoldást kell találnia, vagy szeretett hazája elpusztul. Egyetlen segítsége a fogságban gyerekkori babaháza és azok az asztalkendők, amelyeket minden étkezéshez kap, de amelyeket minden alkalommal vissza is kell juttatnia.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sárkány szeme valójában azért íródott, hogy Stephen King megajándékozza lányát – aki akkor tizenhárom éves volt – egy olyan történettel, amely nem szörnyekről, kísértetekről és vámpírokról, hanem hitről, szeretetről és barátságról szól.

A mű kapcsolatban áll King hétkötetes Setét Torony-ciklusával is.

A könyv magyar kiadása – különböző kiadóknál – három eltérő címen is megjelent: A sárkány szeme, A mágus és A szem.