A rítus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A rítus
(The Rite)
2011-es amerikai–olasz–magyar film
RendezőMikael Håfström
ProducerBeau Flynn
Tripp Vinson
Vezető producerRobert Bernacch
Merideth Finn
Műfaj
ForgatókönyvíróMichael Petroni
FőszerepbenAnthony Hopkins
Colin O'Donoghue
Alice Braga
ZeneAlex Heffes
OperatőrBen Davis
VágóDavid Rosenbloom
JelmeztervezőCarlo Poggioli
DíszlettervezőPeter Walpole
Gyártás
GyártóTriBeCa Productions
New Line Cinema
Ország Amerikai Egyesült Államok

Olaszország

Magyarország
Nyelvangol
olasz
Forgatási helyszínBudapest
Játékidő113 perc
Költségvetés37 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
Magyarország ProVideo
BemutatóUSA 2011. január 28.
Magyarország 2011. március 10.
KorhatárUSA PG-13
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel96 047 633 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A rítus (eredeti cím: The Rite) egy 2011-ben bemutatott amerikai thriller, amely Matt Baglio A rítus: egy ördögűző születése című könyvének adaptációja. A könyv, és így a film is valós eseményeken, az amerikai Gary Thomas atya elbeszélésein alapul. A filmet Rómában és Budapesten forgatták.

Készítése[szerkesztés]

Mikael Håfström 2010 februárjában kezdett el dolgozni egy ördögűzésről szóló thrilleren. A főszereplőket – Luca atyát és Michael Kovakot – játszó színészeket (Anthony Hopkinst és Colin O'Donoghue-t) márciusban választotta ki. A film producerei Beau Flynn és Tripp Vinson már korábban is közreműködtek producerként egy hasonló témájú filmél (The Exorcism of Emily Rose).

A film Matt Baglio A rítus: egy ördögűző születése című, 2009-ben megjelent könyvén alapul. Baglio művének megírásához részt vett egy ördögűzéssel kapcsolatos szemináriumon Rómában. Itt találkozott Gary Thomas atyával, a Saratoga megyei Szent Szív-templom plébánosával, akit San José (Kalifornia) püspöke kért fel arra, hogy legyen az egyházközség ördögűzője. Az eleinte szkeptikus és vonakodó pap kétségei azonban Rómában hamarosan szertefoszlottak. Ismeretségének köszönhetően Baglio több mint húsz, Gary atya által levezetett ördögűzésen lehetett jelen.

Amikor Beau Flynn és Tripp Vinson tudomást szereztek a könyv előkészületeiről, megvették a szerzőtől a filmkészítés jogát, és felkérték Michael Petronit, hogy írja meg a film forgatókönyvét. Petroni a forgatókönyv írásakor igénybe vette Baglio segítségét, aki ugyanebben az időben írta könyvét.

Megrendezésére Mikael Håfströmöt kérték fel. Bár a film alapvetően a démonokra és az ördögűzésre koncentrál, a rendező szerint a film ennél jóval több, hisz „a történet arról is szól, hogy egy fiatalember hogy ismeri meg önmagát és találja meg az útját az életben”. A film előkészületeikor Håfström meglátogatott néhány ördögűzést Rómában. Bár a szertartásokon személyesen nem vett részt, de hallhatta ami bent történik.

A film készítésekor Gary Thomas atya is jelen volt, és elismerte, hogy az ördögűzés rítusának ábrázolása a filmben nagyon pontos.

Bemutatása[szerkesztés]

A filmet a Warner Bros. 2011. január 28-án mutatta be. A film a római katolikus egyházon belül alapvetően kedvező fogadtatásra talált, bár többen megkérdőjelezték a film horrorfilmként való besorolását.

Roger Ebert a Chicago Sun-Times-ban szintén méltatta a művet: "Csodálom A rítust, mert azon túl, hogy megad mindent amit egy horrorfilmtől elvárnánk, hanem hangulata van, jelenetei hátborzongatóak és megindítóak, ami a színészek alakítása tovább gazdagít."

Negatív kritikák is érték a filmet. A Rotten Tomatoes oldalon olvasható kritikák egyike szerint "...bár Anthony Hopkins a tőle megszokott módon kitűnő alakítást nyújt, de személye nem illik bele A rítus lassú cselekményfolyásába, és nem alkot jó párosítást Colin O'Donoghue alakításával sem."

Díjak és jelölések[szerkesztés]

  • World Soundtrack Awards – 2011 – Az év felfedezettje – Alex Heffes
  • Golden Trailer Awards jelölés – 2011 – Legjobb horrorfilm trailere – New Line Cinema
  • Italian National Syndicate of Film Journalists jelölés – 2011 – Legjobb női mellékszereplő – Marta Gastini
  • MovieGuide Awards jelölés – 2012 – A legművészibb alakítás – Anthony Hopkins

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Lucas Trevant atya Anthony Hopkins Tordy Géza
Michael Kovak Colin O'Donoghue Orosz Ákos
Angelina Vargas Alice Braga Nemes Takách Kata
Istvan Kovak Rutger Hauer Barbinek Péter
Rosaria Marta Gastini Bogdányi Titanilla
Xavier atya Ciarán Hinds Koroknay Géza
Matthew atya Toby Jones Berzsenyi Zoltán
Eddie Chris Marquette Előd Álmos
Andria nővér Maria Grazia Cucinotta ?
Sandra Marija Karan ?
Nina Torey DeVitto ?
Francesca Arianna Veronesi ?
Vincenzo Andrea Calligari ?
a gyermek Michael Kovak Ben Cheetman ?
Xavier titkára Bardóczy Attila
Gondnok Baranyai Sándor

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Rite (2011 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]