A nevem Lucy Barton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A nevem Lucy Barton
SzerzőElizabeth Strout
Eredeti címMy Name is Lucy Barton
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Műfajregény
SorozatLucy Barton
ElőzőThe Burgess Boys
Kiadás
KiadóRandom House
Kiadás dátuma2016
Magyar kiadóGeopen Kiadó
Magyar kiadás dátuma2017
FordítóTodero Anna
Média típusakönyv
Oldalak száma152 oldal
ISBN978 6155724 12 1
SablonWikidataSegítség

Az A nevem Lucy Barton Elizabeth Strout amerikai írónő 2016-ban megjelent regénye. A regény Strout ötödik regénye, a New York Times Bestselling listájára is felkerült. 2016. január 12-én jelent meg először az Egyesült Államokban a Random House kiadó gondozásában, Magyarországon a Geopen Kiadónál jelent meg 2017-ben Todero Anna fordításában. A regény egy bonyolult anya-lánya kapcsolatot mutat be.

2016-ban jelölték a regényt Man Booker-díjra is.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Strout első regénye, amelyben egyes szám első személyben meséli el a történetet. A regény keretét egy kórházi látogatás adja, amelyben öt nap alatt anya és lánya együtt próbálják meg feldolgozni a nehéz gyermekkor traumáit. Lucy Barton szegénységben nőtt fel, egy olyan apa mellett, akinek az erőszakoskodásitól sem ő sem a testvérei nem tudták megvédeni magukat. Testvéreitől eltérően azonban Lucy sikeresen tör ki ebből a környezetből, kerül New Yorkba, válik később sikeres íróvá. A gyermekkor emlékeit azonban mindvégig magában hordozza, jóllehet soha nem mondja ki a kimondhatatlant.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Fogadtatása[szerkesztés]

Az A nevem Lucy Barton kritikai fogadtatása összességében pozitív volt, és elismerést kapott a Washington Post és a AV Club részéről is.[1][2][3] A The Guardian szerint a könyv Strout korábbi regényénél, az Olive Kitteridge-nél is jobb.[4] A New York Times reviewjában Claire Messud író dicsérte a könyv "csodálatosan túl-emberi karaktereit", és szintén előrelépésnek tekintette Strout korábbi munkáihoz képest.[5]

Magyarul[szerkesztés]

  • A nevem Lucy Barton; ford. Todero Anna; Geopen, Bp., 2017

Elismerések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. My Name Is Lucy Barton. Strout, Elizabeth (author). (review). Booklist . (Hozzáférés: 2016. február 23.)
  2. King, Lily. „Elizabeth Strout’s ‘My Name is Lucy Barton’ review”, The Washington Post , 2016. január 4. (Hozzáférés: 2016. február 23.) (amerikai angol nyelvű) 
  3. My Name Is Lucy Barton is quiet, powerful, and elusive. AV Club . (Hozzáférés: 2016. február 23.)
  4. Beckerman, Hannah. „My Name Is Lucy Barton by Elizabeth Strout review – powerful storytelling”, The Guardian , 2016. február 2. (Hozzáférés: 2016. február 23.) (brit angol nyelvű) 
  5. Messud, Claire. „Elizabeth Strout’s ‘My Name Is Lucy Barton’”, The New York Times , 2016. január 4. (Hozzáférés: 2016. február 23.) 
  6. Alice: Man Booker Prize announces 2016 longlist. Man Booker, 2016. július 27. (Hozzáférés: 2016. július 27.)

További információk[szerkesztés]