A nagyeszű sündisznócska epizódjainak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez a lista A nagyeszű sündisznócska című magyar bábfilmsorozat epizódjait tartalmazza.

   #    Cím   Első sugárzás
   1.    Sündisznócska lovagol    1961. december 24. (fekete-fehér változat), 1981. december 24. (színes változat)
   Mackó bácsi éppen békességben iszik néhány pohár málnaszörpöt, majd alszik egy kicsit. A cinegék csicseregnek, hogy Sündisznócska szokott medvén lovagolni. Erre Mackó bácsi mérges lett, elmegy Sündisznócskához leszámolni vele. Be akarja bizonyítani, hogy ő nem mondott igazat. Sündisznócska túljár Mackó bácsi eszén: fáradtnak tetteti magát, hogy az ő hátán utazzon tovább Mackó bácsi háza felé. Útközben málnaszörpöt isznak, majd iszalagot vesz elő, később egy mogyorófa-vesszővel legyezi. Hazaérve a cinegék jól kikacagják Mackó bácsit, aki dühösen elzavarja Sündisznócskát, majd búsan és szégyenében elmegy téli álmot aludni.
   2.    Nagyhatalmú Sündisznócska     1961. december 25. (fekete-fehér változat), 1981. december 25. (színes változat)
   Mackó bácsi előjön téli álmából. Megtudva a cinegéktől és Harkály mestertől, hogy Sündisznócska az úr ebben az erdőben, féktelen haragra gerjed. Újra leckét ad Sündisznócskának az ő hatalmáról: először a pöttyös labdát játszó egerekkel, utána a bárányokkal és végül Vadkan Vendellel. Mind megijed, de Vadkan Vendel Mackó bácsitól fél, ezt még a Szajkó is tudja, de még arra is, hogy mégis Sündisznócska az erdő ura. Mackó bácsi elveszíti a fogadást, bosszút áll rajta.
   3.    Sündisznócska zenekara     1963. szeptember 19. (fekete-fehér változat), 1981. december 26. (színes változat)
   A nyár közepén Mackó bácsi éppen trombitát fabrikál, hogy Sündisznócskát zenei párbajra hívja. Az először elszomorodik, majd megnyugszik: előveszi a hangszereket zenés párviadalhoz. A Szarvas beáll hárfásnak, Vadkan Vendel bőgősnek, a Tücsök hegedűsnek és végül a Szamár dobosnak. Mind Sündisznócska mellé szegődik. Felkészülnek a hangversenyre. Mackó bácsi Mackó néni segítségével trombitával, kakukkos órával és lábasfedőkkel készülődik. Elkezdődik a verseny. Sündisznócskáék nagyon szépen játszanak, tapsot kapnak érte. Ők a nyertesek. Mackó bácsi be is áll trombitásnak Sündisznócska zenekarába.
   4.    Sündisznócska lakodalma     1963. szeptember 28. (fekete-fehér változat), 1981. december 27. (színes változat)
   Az erdő állatai elmennek téli álmot aludni. Tüske Ági Mackó bácsiék házában kér téli szállást. Mackó bácsi már Sündisznócskára haragszik. Sündisznócska megtudja a cinegéktől, hogy Tüske Ági Mackóéknál lakik. Felöltözik csodadoktornak, megvizsgálja Mackó bácsit és persze Tüske Áginak elnyeri a tetszését. Mackó bácsi foglyul ejti, bezárja a kamrába. Sündisznócska és Tüske Ági elszomorodik, de jó ötletük támad. Ági boszorkánynak hiszi magát, Sündisznócska pedig oroszlánnak. Mackó bácsi és felesége ettől megrémül, szabadon engedi őket. Sündisznócska meghívja őket a lakodalomba. Sündisznócska és Tüske Ági Mackó bácsi hátán lovagolva esküdnek össze.