A nagyeszű sündisznócska epizódjainak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez a lista A nagyeszű sündisznócska című magyar bábfilmsorozat epizódjait tartalmazza.

   #    Cím   Első sugárzás
   1.    Sündisznócska lovagol    1961. december 24. (fekete-fehér változat), 1981. december 24. (színes változat)
   Mackó bácsi éppen békességben iszik néhány pohár málnaszörpöt, majd alszik egy kicsit. A cinegék csicseregnek, hogy Sündisznócska szokott medvén lovagolni. Erre Mackó bácsi mérges lett, elmegy Sündisznócskához leszámolni vele. Be akarja bizonyítani, hogy ő nem mondott igazat. Sündisznócska túljárja Mackó bácsi eszén, hogy fáradtnak teszi magát, az ő hátán utazzon tovább Mackó bácsi háza felé. Útközben málnaszörpöt isznak, majd iszalagot vesz elő, később egy mogyorófa-vesszővel legyezi. Hazaérve a cinegék jól kikacagnak Mackó bácsin, aki dühösen elzavarja Sündisznócskát, majd búsan és szégyenében elmegy téli álmot aludni.
   2.    Nagyhatalmú Sündisznócska     1961. december 25. (fekete-fehér változat), 1981. december 25. (színes változat)
   Mackó bácsi kijön a téli álomból. Megtudja cinegéktől és Harkály mestertől, hogy a Sündisznócska az úr ebben az erdőben, féktelen haragra gerjed. Újabban is megleckézteti Sündisznócskát az ő hatalmáról. Először a pöttyös labdát játszó egerekkel, utána a bárányokkal és végül Vadkan Vendellel. Mind megijed, de Vadkan Vendel Mackó bácsitól fél, ezt még a Szajkó is tudja, de még arra is, hogy mégis Sündisznócska az erdő ura. Mackó bácsi elveszíti a fogadást, bosszút áll rajta.
   3.    Sündisznócska zenekara     1963. szeptember 19. (fekete-fehér változat), 1981. december 26. (színes változat)
   A nyár közepén Mackó bácsi éppen trombitát csinál azért, mert arra hívja Sündisznócskát, hogy zenepárbajra vívjon. De ő elszomorodik, majd megnyugodik, előveszi a szerszámokat a zenepárbajhoz. Először a Szarvas hárfásnak áll be, Vadkan Vendel bőgősnek, a Tücsök hegedűsnek és végül a Szamár dobosnak. Mind Sündisznócskára szegődik. Felkészülnek a hangversenyre. Mackó bácsiék már a trombitával, a kakukkos órával és lábasfedőkkel készülődik Mackó néni segítségével. Elkezdődik a verseny. Sündisznócskáék nagyon szépen játszanak, tapsot kapnak érte. Ők a nyertesek. Mackó bácsi be is áll trombitásnak Sündisznócska zenekarában.
   4.    Sündisznócska lakodalma     1963. szeptember 28. (fekete-fehér változat), 1981. december 27. (színes változat)
   Az erdő állatai elmennek téli álmot aludni. Tüske ági Mackó bácsiék házába kér téli szállást. Mackó bácsi már Sündisznócskára haragszik. Sündisznócska megtudja cinegéktől, hogy Tüske Ági lakik Mackóéknál. Felöltözik csodadoktornak, megvizsgálja Mackó bácsit és persze Tüske Áginak elnyeri a tetszését. Mackó bácsi foglyul ejti, bezárja a kamrába. Sündisznócska és Tüske Ági elszomorodik, de jó ötletük támad. Ági boszorkánynak hiszi magát, Sündisznócska pedig oroszlánnak. Erre Mackó bácsi és felesége ettől megrémül, szabadon engedi őket. Sündisznócska meghívja őket a lakodalomba. Összeesküdik Sündisznócska és Tüske Ági Mackó bácsi hátán lovagolva.