A nagy Gatsby (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A nagy Gatsby
SzerzőF. Scott Fitzgerald
Nyelvangol
Műfaj
ElőzőThe Beautiful and Damned
KövetkezőAz éj szelíd trónján
Díjak
Kiadás
Kiadás dátuma1925. április 10.
ISBNhelytelen ISBN kód: 978-0-7383-0797-8 978-0-7383-0797-8
A Wikimédia Commons tartalmaz A nagy Gatsby témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A nagy Gatsby (The Great Gatsby) F. Scott Fitzgerald amerikai író 1925-ben megjelent regénye. Magyarra fordította Máthé Elek és Bart István.[1]

Ismertetése[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A regény az 1920-as évek Amerikájának felszínesen csillogó világába vezeti az olvasót. A szegény származású, pénztelen Gatsby az „amerikai álom” rabja lett. Mindenáron meg akarta hódítani szerelmét, a gazdag és elkényeztetett Daisyt. Mire Gatsby gyanús üzleti manővereken keresztül végre gazdag lett, Daisy már Tom Buchanan, egy gazdag és befolyásos férfi felesége volt. Gatsbynak pénze már volt, de társadalmi rangja nem, és később sem lett. A harcot azonban nem adta fel. A Daisyért való küzdelem a tragikusan végződő regény központi konfliktusa.

A regény csak itt kezdődik. Gatsby a New York-i Long Islanden, öböl parti kastélyában lakik és fényűző kerti mulatságokat ad. 1922 tavaszán Long Islanden bérel lakást az öböl túlsó partján lakó Daisy unokatestvére, a fiatal diplomás Nick Carraway. Az ő tárgyilagos, bár gyakran ironikus előadásában fokozatosan bomlik ki előttünk a múlt, ismerjük meg a „nagy” Gatsby élettörténetét, és játszódik le nyár végén a tragédia. Gatsby nyakába varrnak egy halálos kimenetelű gázolást, melyet pedig Daisy okozott. Az asszony cinikus gátlástalansággal lép át azon az emberen, aki fél életét arra tette föl, hogy eszményei mellett kitartson és álmát megvalósítsa: visszaszerezze régi szerelmét, Daisyt.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Értékelése[szerkesztés]

A könyv a hamis csillogás mögül feltáruló lelketlen, számító, eszmények nélküli világról ad hírt. „Ha a szépségre vágyó Gatsby az amerikai álom Don Quijotéja, az illúziótlan Tom Buchanan a profija, s nem kétséges, melyikük marad felül.”[2] A nagy Gatsby F. Scott Fitzgerald „egyetlen, hibátlan remekműve”, a világirodalom egyik meghatározó regénye.

Magyarul[szerkesztés]

  • A nagy Gatsby. Regény; ford. Máthé Elek, utószó Sükösd Mihály; Szépirodalmi, Bp., 1971 (Olcsó könyvtár)
  • Üzenet a dzsesszkorszakból. A nagy Gatsby és más írások; ford. B. Nagy László, Máthé Elek, Árkos Antal; Magyar Hírlap–Maecenas, Bp., 1993 (Havi klasszikusok)
  • A nagy Gatsby; ford. Bart István; Európa, Bp., 2011
  • A nagy Gatsby; ford. Máthé Elek; POKET Zsebkönyvek, Bp., 2019

Feldolgozások[szerkesztés]

A nagy Gatsbynek hat filmadaptációja készült (2013-ig). Francis Ford Coppola forgatókönyve alapján készült az egyik legismertebb, két Oscar-díjat nyert feldolgozása Robert Redford és Mia Farrow főszereplésével, Jack Clayton rendezésében. A legújabb feldolgozásban (2013) pedig Leonardo DiCaprio és Carey Mulligan szerepel. Színházi darabként is rendszeresen feltűnik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Európa Könyvkiadó. [2013. december 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 27.)
  2. Sükösd Mihály: Utószó (id. könyv, 164. oldal.)

Források[szerkesztés]

  • Kretzoi Miklósné: F. Scott Fitzgerald in: Az amerikai irodalom a XX. században Gondolat Kiadó, Budapest, 1962 (280–281. oldal.)
  • Sükösd Mihály: Utószó. In: F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby Szépirodalmi Könyvkiadó, 1971 (Olcsó Könyvtár sorozat, 161–163. oldal.)

További információk[szerkesztés]