A Mandalóri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(A mandalóri szócikkből átirányítva)
A Mandalóri
(The Mandalorian)
Mando, a sorozat címszereplője, és Grogu
Mando, a sorozat címszereplője, és Grogu
Műfaj

Alkotó
Író
Rendező
Főszereplő
FőcímzeneLudwig Göransson
ZeneszerzőLudwig Göransson, Joseph Shirley

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok3
Epizódok24 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
  • Jon Favreau
  • Dave Filoni
  • Kathleen Kennedy
  • Colin Wilson
  • Rick Famuyiwa (3. évadtól)
ProducerJohn Bartnicki
Vágó
  • Jeff Seibenick
  • Andrew S. Eisen
  • Dana E. Glauberman
  • Adam Gerstel
  • Dylan Firshein
  • Rachel Goodlett Katz
Forgatási helyszínLos Angeles
Operatőr
  • Greig Fraser
  • Barry „Baz” Idoine
  • Matthew Jensen
  • David Klein
  • Dean Cundey
  • Paul Hughen
Részenkénti játékidő32–58 perc
Gyártó
  • Lucasfilm
  • Fairview Entertainment
  • Golem Creations
ForgalmazóDisney Platform Distribution
Sugárzás
Eredeti adóUSA Disney+
Eredeti sugárzás kezdete2019. november 12.
Első magyar adóMagyarország Disney+
Magyar sugárzás kezdete2022. június 14.
Státusz4. évad készülőben
Korhatár
  • Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
  • USA TV-14
Kronológia
ElőzőStar Wars: A Jedi visszatér
KövetkezőStar Wars: Ellenállás
Kapcsolódó műsor
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A Mandalóri témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Mandalóri (eredeti cím: The Mandalorian) 2019-től futó amerikai űrwestern sorozat, amelyet Jon Favreau készít a Disney+ számára. Ez az első a Csillagok háborúja univerzumában játszódó élőszereplős sorozat, ami a A Jedi visszatér után öt évvel veszi fel a fonalat. Pedro Pascal játssza a főszereplő Din Djarint, a kezdetben magányos fejvadászt, akinek az útját keresztezi az erőérzékeny kisgyerek, Grogu. A 3. évadtól a Katee Sackhoff által játszott Bo-Katan Kryze is főszereplővé válik, miután már a 2. évadban is megjelent.

A Csillagok háborúja kitalálója, George Lucas 2009-ben kezdett el dolgozni egy élőszereplős sorozaton a film-univerzumban, de úgy ítélték meg, hogy túl drága lenne és végül nem készült el. A Lucasfilmet 2012 októberében eladta a Disney-nek, azután e vállalkozás keretében kezdtek el fejleszteni egy sorozatot a Disney+ számára. Jon Favreau 2018 márciusában írta alá a szerződést íróként és készítőként, ezek mellett még vezető producerként is Dave Filoni, Kathleen Kennedy, Colin Wilson és Rick Famuyiwa[* 1] mellett. A sorozat címét 2018 októberében jelentették be, amikor elkezdték a forgatást a kaliforniai Manhattan Beach Studiosban. A vizuális effekt-részleg, az Industrial Light & Magic ehhez a sorozathoz fejlesztette ki legújabb technológiáját, a StageCraftot, egy virtuális videófalat, amely 360 fokban veszi körül a színészeket és a stábot. Azóta ezt a technológiát más sorozatok és filmek is használják.

A Mandalóri premierje 2019. november 12-én volt, a Disney+ elindulásának napján. Az első évadot pozitív kritikák fogadták. Jelölték Legjobb drámasorozat kategóriában a 2020-as Primetime Emmy-díjátadón és elnyert hét Primetime Creative Arts Emmy-díjat. A második évad premierje 2020. október 30-án volt, míg a harmadiké 2023. március 1-én. A negyedik évadot már készítik.

Spin-off sorozatai a Boba Fett könyve, az Ahsoka és a Skeleton Crew kiegészítik A Mandalóri idővonalát. A négy sorozat együtt alkotja a Mandoverzumot.

Cselekmény[szerkesztés]

A sorozat öt évvel A Jedi visszatér után veszi fel a fonalat, miután a Galaktikus Birodalom szétesett.[1] A sorozat Din Djarin, a magányos fejvadász útját követi a Külső-Peremvidéken.[2] Egy birodalmi felbérli, hogy szállítsa le neki Grogut, de ehelyett ő védelmébe veszi a gyermeket. Miközben próbálja őt visszajuttatni fajtájához, Gideon moff üldözi, aki Grogu vérét akarja felhasználni. A páros ezek után a Mandalórra utazik, hogy Din jóvátegye azt a szabályszegését, hogy mások előtt levette sisakját.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[3] Leírás
Din Djarin Pedro Pascal[* 2] Varga Gábor Mandalóri fejvadász és az Őrség gyermekei klán harcosa, aki találkozik Groguval és magával viszi, hogy megvédje a Birodalom emberei és más fejvadászok elől. Feladatává válik, hogy visszavigye őt saját fajtájához, de Grogu úgy dönt, hogy vele marad, így Din lelence lesz. Becenevei A Mandalóri és Mandó.
Din Grogu különböző bábok Eredeti hang Yoda fajához tartozó erőérzékeny 50 éves kisgyerek. A Gideon moff által vezetett birodalmi maradvány keresi őt, hogy a vérét meg tudják vizsgálni, és klónozásra tudják felhasználni. A Mandalórit bízzák meg, hogy fogja el és adja át nekik, de ő az átadás előtt meggondolja magát, és inkább a védelmébe veszi. Úgy dönt, hogy Mandó mellett marad, így az ő lelence lesz. Beceneve A Gyermek, a médiában és a köznyelvben leginkább Bébi Yodaként hivatkoznak rá.
Bo-Katan Kryze Katee Sackhoff Mórocz Adrienn Mandalóri harcos, és az Éji bagoly vezetője volt, aki a klónháborúk idején a Halálőrség tagjaként akarta megdönteni pacifista nővére uralmát. A háború végnapjaiban Ahsoka Tano oldalán harcolva vezette népét Mandalór ostromakor. Egyből miután győzedelmeskedett, a Birodalom átvette az irányítást és ő elbukott. Évekkel később Sabine Wren odaadta neki a Sötétkardot, hogy vezesse a mandalóriakat a Birodalom ellen, de a Nagy Tisztogatás során Gideon Moff üveggé zúzta a bolygót. Bosszúvágyától fűtve keresi Gideont, de a kardot Din szerzi meg. Miután megmártózik az Élő Vizekben, a Fegyverkovács befogadja őt.

Mellékszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[3] Leírás
Greef Karga Carl Weathers Schneider Zoltán A Fejvadász Céh vezetője. Ő bízza meg Dint, hogy hozza el Grogut, de amikor nem viszi el, tervet dolgoz ki a Mandalóri megölésére. Később Grogu megmenti az életét, így ő is segíti megvédeni a birodalmiak elől. Mindezen események után újjáépíti Nevarrót és a főmagisztrátusa lesz.
Az ügyfél Werner Herzog Barbinek Péter A Galaktikus Birodalom ügynöke, neki adja át Din Grogut. Amikor Gideon megérkezik a Nevarróra, megöli.
Penn Pershing Omid Abtahi Seder Gábor A Galaktikus Birodalom klónozó tudósa, az ügyféllel és Gideon moffal dolgozik együtt, hogy megszerezzék Grogut. Később Gideon letártoztatássa után áthelyezték őt Coruscantba egy Amnesztia programba hogy beilleszkedjen az Új Köztársaságba, de a kutatás iranti szenvedélye és Kane beárulása miatt, a Köztársaság elmenyúzót alkalmaztak rá.
Kuiil Misty Rosas (megformáló)
Nick Nolte (hang)
Borbiczki Ferenc A Birodalom egykori szolgája, aki nyugdíjas éveit az Arvala-7 bolygón tölti. Dinnel akkor találkozik, amikor az a bolygóra érkezik, hogy megtalálja Grogut. Később segíti megvédeni a kicsit a Birodalomtól, de a birodalmi rohamosztagosok megölik őt.
IG-11 / IG-12 Taika Waititi (hang) Dányi Krisztián Fejvadász droid, meg akarja ölni Grogut. Din ezért lelövi, de Kuiil megtalálja és átprogramozza a droidot, hogy ápolja és védelmezze Grogut. Végül feláldozza saját létét, hogy megmentse.
Carasynthia "Cara" Dune Gina Carano[* 3] Dobó Enikő Magasan képzett harcos, egykori Lázadó, aki a Birodalom bukása után zsoldos lett. Szívből gyűlöli a Birodalmat. Segíti megvédeni Grogut. Később a Nevarro marsallja lett, majd Gideon leszállítása után előléptették őt az Új köztársasági különleges erők részévé.
Gideon moff Giancarlo Esposito Epres Attila A Galaktikus Birodalom nevarrói maradványainak vezetője, aki korábban a Birodalmi Biztonsági Hivatal magas rangú tisztje volt. Elrabolja Grogut, de a Mandalóri gyorsan visszaszerzi őt és elnyeri tőle a sötétkardot, ami a Nagy Tisztogatás során került hozzá.
Fegyverkovács Emily Swallow Solecki Janka Az Őrség gyermekei klán vezetője a Nevarrón, aki beszkárból páncélt kovácsol. Mandót arra utasítja, hogy Grogut vigye vissza a saját fajához. Mikor visszatér, kiderül hogy Din levette sisakját, ezért elküldi őt megmártózni az Élő-Vizekbe, ahonnan Bo-Katannal tér vissza, így mindkettejüket befogadja.
Peli Motto Amy Sedaris Vándor Éva Szerelő, aki űrkikötőt irányít a Tatuinon. Nagyon szereti dédelgetni Grogut. Ő szerzi Dinnek az N1-es csillaghajót és ő adja oda neki R5-D4-et.
Boba Fett Temuera Morrison Dörner György Hírhedt fejvadász, Jango Fett fia, akit korábban halottnak hittek. Alkut köt Dinnel: Amennyiben Mandó visszaadja páncélját, ő segít neki megkeresni Grogut. Korábbi halálközeli élménye után úgy dönt, hogy jó hellyé teszi Mos Espát.
Béka asszony Misty Rosas (megformáló)
Dee Bradley Baker (hang)
Eredeti hang Békaszerű lény, akinek Din Djarin segít hazajutni a férjéhez, hogy az megtermékenyíthesse tojásait, mielőtt kihalna a vérvonaluk. Cserébe a férje információt ad Dinnek más mandalóriak hollétéről.
Koska Reeves Mercedes Varnado Faluvégi Fanni Bo-Katan oldalán harcoló mandalóri, és az Éji bagoly tagja.
Fennec Shand Ming-Na Wen Horváth Lili Merénylő és zsoldos a galaxis legfőbb bűnszövetkezeteinél. Toro Calican megpróbálja lelőni, viszont Boba Fett megmenti őt, ezért hálából neki dolgozik.
Elia Kane Katy O’Brian Kardos Eszter Gideon moff kommunikációs tisztje.
Carson Teva Paul Sun-Hyung Lee Holl Nándor Az Új Köztársaság századosa. Din több alkalommal is összefut vele és mindig megússza. Teva századost nagyon aggasztja Gideon moff eltűnése és a sok kalóztámadás a Külső-Gyűrűben, így segítséget kér Dintől.
Axe Woves Simon Kassianides Dolmány Attila Bo-Katan oldalán harcoló mandalóri, és az Éji bagoly tagja. Később ő lett csoportjuk vezetője.
Paz Vizsla Tait Fletcher (megformáló)
Jon Favreau (hang)
Varga Rókus (1. évad)
Bognár Tamás (3. évad)
Az Őrség gyermekei klán egyik harcosa. A Vizsla klán tagja volt, amelybe a Sötétkardot készítő mandalóri Jedi, Tarre Vizsla és Pre Vizsla is tartozott.

Kiemelt szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[3] Leírás
Toro Calican Jake Cannavale Czető Roland Fiatal fejvadász, kétszer keresztezi Mando útját, aki megöli őt.
Ranzar "Ran" Malk Mark Boone Junior Csuja Imre Zsoldosok csoportjának vezetője.
Migs Mayfeld Bill Burr Barabás Kiss Zoltán Egykori birodalmi mesterlövész, aki összecsap Mandóval, de az legyőzi és bezárja egy cellába. Később Din, Boba, Fennec és Cara elviszik egy Új köztársasági munkatáborból, hogy segítsen nekik, majd végül felszabadítják.
Xi'an Natalia Tena Tornyi Ildikó Lila bőrű twi'lek nő. Miután Din ellen fordul, a mandalóri bebörtönzi.
Burg Clancy Brown Bognár Tamás Vörös bőrű devaroni, akit Ran kér meg, hogy mentse meg Qint. Őt is bezárja A Mandalóri.
Q9-0 Richard Ayoade (hang) Tokaji Csaba Egy droid, akit egyszerűen csak Zérónak neveznek, aki pilóta, navigátor és hacker szerepet tölt be a zsoldos legénységben. Megpróbálja megölni Grogut, de Mando lelövi őt. A második évadban a Béka asszony megjavítja, hogy rajta keresztül kommunikálni tudjon Din Djarinnal.
Qin Ismael Cruz Córdova Szabó Máté Lila bőrű twi'lek férfi, Xi'an bátyja, akit az Új Köztársaság börtönszállító hajóján tartanak fogva.
Gor Koresh John Leguizamo (hang) Papp Dániel Abesszin gengszter, aki meg akarja ölni Dint, hogy megszerezze annak páncélját.
Cobb Vanth Timothy Olyphant Barát Attila A tatuini Mos Pelgo város marsallja. Dinnel való konfliktusa barátsággá válik.
Birodalmi százados Titus Welliver Jakab Csaba Birodalmi százados, aki egy Gozanti-osztályú cirkálón szolgál.
Mythrol Horatio Sanz Sótonyi Gábor Kék bőrű kétéltű, akit Din Djarin elfog, amiért meglopta Greef Kargát, amikor a könyvelőjeként dolgozott. Később segít nekik felrobbantani egy birodalmi épületet. A segítségéért cserébe Greef Karga elengedi a tartozása egy részét.
Lang Michael Biehn TBA Zsoldos, aki Morgan Elsbeth-nek dolgozik.
Ahsoka Tano Rosario Dawson Molnár Ilona Egykor Anakin Skywalker Jedi lovag tanítványaként harcolt a klónháborúkban, parancsnokként. Kilépett a Jedi rendből, mert azt gondolta, hogy a Jedik letértek a helyes útról. Túlélte a 66-os parancsot, majd a lázadók ügynökeként (Fulcrum álnéven) tevékenykedett a Lázadó Szövetségben. Ezra Bridger megmentette őt a haláltól a világok közötti világ segítségével. A sorozatban Thrawn főadmirális után kutat a Corvus nevű erdős bolygón.
Morgan Elsbeth Diana Lee Inosanto Bertalan Ágnes A corvusi Calodan város magisztrátusa. Din és Ashoka legyőzik őt és zsoldosait.
Luke Skywalker Max Lloyd-Jones (megformáló)
Mark Hamill (hang és CGI arc)
Stohl András Anakin Skywalker fia, miután a második Halálcsillag felrobbant, újjá akarja éleszteni a Jedi rendet. Megérezte Grogut, mikor az megnyílt az Erő felé a Thyton bolygón és elvitte tanítani, de ő 1 év után úgy döntött, hogy visszatér a Mandalórihoz.
Kelleran Beq Ahmed Best[* 4] Penke Bence Jedi mester, aki kimenekítette Grogut a Coruscanti Jedi Nagytemplomból.
Tuttle ezredes Tim Meadows Pál Tamás Az Új Köztársaság egyik ezredese.
Bombardier százados Jack Black Kálloy Molnár Péter A Plazir-15 választott uralkodója és korábban a Birodalom tagja volt, aki megkérte Dint, hogy nyomozza ki a droidproblémájukat.
Hercegnő Lizzo Mezei Kitty A Plazir-15 uralkodócsaládjának leszármazottja, Bombardier felesége.
Helgait megbízott Christopher Lloyd Fodor Tamás A Plazir-15 biztonsági főnöke, aki a Szeparatisták oldalán van.

További szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang Leírás
Omera Julia Jones Sipos Eszter Krill farmer, özvegy, aki egy Sorgan faluban él lányával, Wintával.
Winta Isla Farris Hegedűs Johanna Omera lánya, egy Sorgan faluban él.
Caben Asif Ali Ágoston Péter Krill gazdák egy Sorgan faluban.
Stoke Eugene Cordero Horváth Illés
Riot Mar Rio Hackford Bordás János Fejvadász, aki megpróbálja visszaszerezni Grogut A Mandaloritól.
Lant Davan Matt Lanter TBA Az Új Köztársaság katonája és a börtönszállító hajójának személyzetének tagja. Meggyilkolja egy zsoldos banda, akik hajóra szállnak, hogy megmentsék Qint.
Trapper Wolf Dave Filoni Kapácsy Miklós Az Új Köztársaság X-szárnyú pilótája.
Jib Dodger Rick Famuyiwa TBA
Sash Ketter Deborah Chow
Wing kormányzó Wing Tao Chao A corvusi Calodan város kormányzója.
Valin Hess Richard Brake Forgács Péter Migs Mayfeld korábbi birodalmi felettese.
R2-D2 Nem szólal meg Luke Skywalker asztromech droidja.
Bib Fortuna Matthew Wood Eredeti hang Jabba, a Hutt korábbi udvarmestere. Ura halála után maga vette át az irányítást.
Ragnar Vizsla Wesley Kimmel Tóth Csanád Paz Vizsla mandalóri lelence és fia.
Gorian Shard Carey Jones (megformáló)
Nonzo Anozie (hang)
Szrna Krisztián Egy kalózbanda vezetője.
Vane Marti Matulis Hám Bertalan Gorian kalózbandájának altisztje.
Anzellanok Shirley Henderson (hang) Sipos Eszter Anzellan fájba tartozó szerelők, akik megpróbálták megjavítani IG-11-et.
R5-D4 Nem szólal meg Asztromech droid, aki korábban a lázadást szolgálta, de valahogy a Tatuinra került, ahol el akarták adni Owen Larsnak. Ez meghiúsult és ottragadt a bolygón. Évekkel később Peli kölcsönadta Din-nek, hogy a segítségével megvizsgálja a Mandalór bolygó légkörét, hogy mérgező-e.
Klónkatonák Temuera Morrison Rékasi Szabolcs Az 501-es légió birodalmi klónkatonái, akik megtámadták a Coruscanti Jedi Nagytemplomot.
Garazeb "Zeb" Orrelios Steve Blum (hang) Törköly Levente Egy Lasat lázadó, aki korábban a Lasani Díszőrség tagja volt, mielőtt a Birodalom elpusztította hazáját.
Reed hadnagy Max Lloyd-Jones Pásztor Tibor Az Új Köztársaságban szolgáló X-szárnyú pilóta, Carson Teva társa.
Shuggoth Joanna Bennett (megformáló)
Christine Adams (hang)
Peller Anna A Quarren űrhajó kapitánya.
Mon Calamari herceg David St. Pierre (megformáló)
Harry Holland (hang)
Rada Bálint Mon Calamari királynak a fia, aki szerelmes Shuggoth-ba.
Gilad Pellaeon Xander Berkeley Rosta Sándor Birodalmi tiszt és az Árnyék tanács tagja.
Brendol Hux Brian Gleeson Ódor Kristóf Birodalmi parancsnok és az Árnyék tanács tagja, valamint a folytatás trilógiában ismert Armitage Hux apja.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront az SDI Media Hungary készítette.

Évadok[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1. 8 2019. november 12. 2019. december 27. 2022. június 14.
2. 8 2020. október 30. 2020. december 18. 2022. június 14.
3. 8 2023. március 1. 2023. április 19. 2023. március 1. 2023. április 19.

Díjak és elismerések[szerkesztés]

A Mandalórit többek között jelölték hat Primetime Emmy-díjra és negyvenkét Primetime Creative Arts Emmy-díjra (amiből tizenötöt megnyert).[4] Szintén jelölték egy BAFTA-díjra, egy Critics' Choice-díjra, egy Directors Guild of America díjra, egy Golden Globe-díjra, tizenegy Astra-díjra[* 5] (amiből egyet megnyert), három Hugo-díjra, három MTV Movie & TV Awardsra, egy Producers Guild of America-díjra, két TCA-díjra, huszonkettő Visual Effects Soicety-díjra (amiből ötöt megnyert) és egy Writers Guild of America díjra.

Lásd még[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Rick Famuyiwa csak a 3. évadtól lett vezető producer.
  2. A páncél alatt sokszor nem ő, hanem Brendan Wayne, Lateef Crowder vagy Barry Lowin vannak.
  3. Médiabotrányok miatt, a Disney és a Lucasfilm többet nem működik együtt Gina Garanóval a 2. évadot követően.
  4. Best korábban Jar Jar Binkst alakította az előzmény trilógiában, valamint ő volt a Jedi Temple Challenge műsorvezetője, ahol ugyanúgy Kellerant alakította.
  5. 2024-es díjátadó előtt Hollywood Critics Association-díjnak hívták.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. McCluskey, Megan: How The Mandalorian Fits Into the Larger Star Wars Timeline. Time , 2019. november 12.
  2. D'Alessandro, Anthony: Jon Favreau Unveils Details For His Star Wars Live-Action Streaming Series The Mandalorian. Deadline Hollywood , 2018. október 3.
  3. a b c A Mandalóri magyar hangjai. Mentrum. (Hozzáférés: 2022. április 10.)
  4. The Mandalorian - Emmy Awards (angol nyelven). Emmys.com

További információk[szerkesztés]