A magyar labdarúgó-válogatott 2017. október 7-i mérkőzése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Svájc–Magyarország
Kiírás:
2018-as labdarúgó-világbajnokság-selejtező
A mérkőzés végeredménye
Svájc Magyarország
Svájc Magyarország
52
A mérkőzés adatai
Dátum2017. október 7.
20:45 (UTC+3)
StadionSt. Jakob-Park
VárosSUI Bázel
JátékvezetőITA Paolo Tagliavento
Nézőszám32 018

 ← HUN–PORHUN–FRO → 

A magyar labdarúgó-válogatott 2018-as világbajnoki selejtezőjének kilencedik mérkőzését Svájc ellen, 2017. október 7-én Bázelben, a St. Jakob-Park stadionban rendezték. Ez volt a magyar labdarúgó-válogatott 920. hivatalos mérkőzése és a két válogatott egymás elleni 46. összecsapása.

Előzmények[szerkesztés]

A két válogatott első hivatalos mérkőzésére 1911. január 8-án, Zürichben, a Spielfeld Hardau stadionban került sor, barátságos találkozó keretein belül. A magyar válogatott 2–0-ra kapott ki a 3000 néző előtt lezajlott összecsapáson. Legutóbb, napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2016. október 7-én, Budapesten, a Groupama Arénában csapott össze a két csapat, szintén a 2018-as vb-selejtező sorozatban. A változatos mérkőzést végül a svájciak nyerték meg 3–2 arányban. Mind a két magyar találatot Szalai Ádám szerezte.

Eddig, a két válogatott összesen negyvenötször mérkőzött meg egymással. Ebből 30 magyar és 10 svájci siker született, a mindössze 5 döntetlen mellett. A magyar válogatottnak volt egy sikerszériája a svájciak ellen, nevezetesen 18 találkozón nem tudtak győzni a helvétek és ebből mindössze egyszer született döntetlen, tizenhétszer a magyarok hagyták el győztesen a pályát. Ez a korszak 1940. március 31-től 1989. április 4-ig tartott. Volt a mérkőzések között igazán sok találatot hozó is, nevezetesen a 7–4-es hazai, az 5–4-es idegenbeli vagy a 8–0-s szintén hazai siker. Ha megnézzük a magyarok gólszerzőit Svájc ellen, olyan nagy neveket találunk közöttük, mint Toldi Géza, Sárosi György, Zsengellér Gyula, Puskás Ferenc, Tichy Lajos, Göröcs János, Albert Flórián, és Fazekas László.

A legutóbbi időszakban, 1990 óta nyolcszor mérkőzött meg egymással a két válogatott és a fentebb említett, a magyarok számára dicsőséges időszakkal ellentétben már a svájciak felé billen a mérleg nyelve: öt helvét siker mellett mindössze egyetlen magyar volt, a két döntetlen mellett.

2017. október 2-án, vasárnap kezdte meg a felkészülést a magyar válogatott Telkiben. Október 3-án sajtótájékoztatót tartott a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Bernd Storck abban bízik, hogy a bázeli vb-selejtezőn a válogatott hasonlóan egységes játékot nyújt, mint szeptemberben, Portugália ellen:

Nagyon várjuk az előttünk álló mérkőzéseket, különösen a svájciak elleni találkozót. A svájciak mérlege nyolc meccs, nyolc győzelem a sorozatban, ezért különösen nagy kihívás lesz játszani ellenük. Mi optimistán, jó hangulatban megyünk neki a meccsnek, és bízom benne, hogy hasonló teljesítményt tudunk nyújtani, mint a lettek és a portugálok ellen. Néhány játékost nélkülöznünk kell majd eltiltás vagy sérülés miatt, de mindenki nagyon motiváltan készül, ezért biztos vagyok benne, hogy a csapat meg fogja állni a helyét Baselben. Svájc ellen nem lesz vesztenivalónk, megpróbáljuk a lehetetlent lehetségessé tenni. Itthon két gólt lőttünk nekik, szeretnénk megmutatni, hogy ez idegenben is lehetséges. A lettek és a portugálok ellen egységesen, jól játszottunk, labdabirtoklásban is előre tudtunk lépni, az Európa-bajnok ellen tíz emberrel is próbáltunk minél többet támadni. Ez utóbbi meccsen a szurkolók a vereség ellenére is tapssal búcsúztattak bennünket, szeretnénk hasonlóan szerepelni Svájc ellen is.[1]
Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

A válogatott kerettagjai nagyon jó hangulatban és igen elszántan várták az utolsó két vb-selejtezőt. A válogatott elsőszámú kapusa, Gulácsi Péter nyilatkozott az MLSZ hivatalos honlapjának:

Természetesen a harmadik hely megtartása a legfontosabb célunk. Emellett pedig még egy fontos célunk van: a szurkolóinknak szeretnénk jó teljesítménnyel és persze minél jobb eredménnyel örömet okozni. Svájc győzelmi kényszerben lesz ellenünk, az itthoni mérkőzésen nagyon keményen meg kellett dolgozniuk ellenünk a három pontért. Feröer ellen pedig mindenképpen nyernünk kell, szóval nagyon elszántan várjuk az előttünk álló két mérkőzést.[2]
Gulácsi Péter, a magyar válogatott kapusa

Mérkőzés előtti sajtótájékoztató[szerkesztés]

2017. október 6-án, egy nappal az összecsapás előtt a mérkőzés helyszínén, a bázeli St. Jakob-Parkban tartott sajtótájékoztatót a magyar csapat. Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondta, minden játékos egészségesen, motiváltan várja a találkozót, amelyen vesztenivaló nélkül léphet pályára a csapat:

A világranglistára pillantva láthatjuk, hogy a svájciak a mérkőzés esélyesei, hiszen a 7. helyen állnak, de mi is megmutattuk már, hogy a legjobb csapatokkal is fel tudjuk venni a versenyt, a portugálok és a svájciak elleni hazai meccsünk jó példa erre. Az a célunk, hogy ugyanazt a teljesítményt nyújtsuk, mint a legutóbbi két mérkőzésünkön Lettország és Portugália ellen, ahol kifejezetten jól játszottunk. Dzsudzsák Balázs eltiltása miatt nem léphet pályára, ezért új játékos veszi át a csapatkapitány szerepét. Én már tudom, kié lesz a karszalag, de a futballistáimmal is csak szombat reggel közlöm majd.
Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

Bese Barnabás újságírói kérdésre válaszolva elmondta: annak ellenére, hogy az első két hely valamelyikének megszerzésére már nincs esély, a válogatott maximálisan komolyan veszi a szombati találkozót:

Száz százalékig komolyan vesszük a mérkőzést, ennek megfelelően kellőképpen felkészültünk a találkozóra. Biztos vagyok benne, hogy mindenki odateszi magát holnap, bízom benne, hogy megnehezítjük a svájciak dolgát, és borsot tudunk törni az orruk alá.
Bese Barnabás, a magyar válogatott hátvéde

A sajtótájékoztatón részt vevő másik játékos, Pátkai Máté kiemelte, van azért tétje a mérkőzésnek:

A harmadik helyünk még nem biztos a csoportban, ez önmagában kellő motivációt jelent mindenki számára, ráadásul jövőre úgy következő versenysorozat kezdődik, és egyáltalán nem mindegy, melyik kalapból sorsolják majd a magyar válogatottat. Az első mérkőzés megmutatta, van keresnivalónk a svájciak ellen.[3]
Pátkai Máté, a magyar válogatott középpályása

Eltiltások[szerkesztés]

Az október 3-i Portugál mérkőzésen kapott sárga lapos figyelmeztetéssel kigyűlt két sárga lap miatt — mivel a szabályzat értelmében a selejtező-sorozatban két sárga lap után automatikusan egy mérkőzésről való eltiltás jár a játékosnak –, ezen a mérkőzése nem léphet pályára Fiola Attila és a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs. Mind a mostani, mind a következő, Feröer elleni selejtező-mérkőzést ki kell hagynia Priskin Tamásnak, a magyar válogatott támadójának, mivel a Portugália ellen 1–0-ra elveszített vb-selejtező 30. percében a holland játékvezető Danny Makkelie kiállította, miután egy párharc során lekönyökölte Pepét.

Helyszín[szerkesztés]

A találkozót Svájcban, Bázelben rendezik, a St. Jakob-Park stadionban, mely jelenleg Svájc legnagyobb labdarúgó-stadionja, a St. Jakob Sportcentrum része. Ez a stadion az otthona a FC Basel labdarúgó-csapatnak. Itt rendezték a 2008-as labdarúgó-Európa-bajnokság 3 csoportmérkőzését (köztük a nyitómeccset), 2 negyeddöntőt, és az egyik elődöntőt.

A világhírű Herzog & de Meuron építészeti iroda által tervezet stadiont az 1954-es labdarúgó-világbajnokságra építették, és kétszer is 60 000 fő néző töltötte meg, amivel a svájci stadioncsúcsot tartja. Jelenleg 38 512 fő a teljes kapacitása.

Keretek[szerkesztés]

 megjegyzés: A táblázatokban szereplő adatok a mérkőzés előtti állapotnak megfelelőek.

Bernd Storck 2017. szeptember 22-én hozta nyilvánosságra a mérkőzés magyar válogatott 24 fős keretét a Magyar Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapján. Ismét a tavalyi Európa-bajnokságon játszók adják a külföldön játszó kerettagok többségét. Mindössze Megyeri Balázs és Sallai Roland nem volt a keret tagja a 2016-os kontinenstornán. Ugyanakkor visszatérő is van az előző összetételhez képest, hiszen a Dijonban légióskodó Lang Ádámnak ismét meghívót küldött Bernd Storck szövetségi kapitány. Szalai Ádám, Pintér Ádám és Kleinheisler László továbbra sem egészségesek, így rájuk sem számíthat a szövetségi kapitány az októberi meccseken, Nikolics Nemanja pedig ismét azt kérte, hogy klubcsapatánál maradhasson, mivel az MLS-ben játszó támadó a Chicago Fire-ban előtte álló feladatokra szeretne koncentrálni. A két rendelkezésre álló, és korábban is kerettag Böde Dániel és Eppel Márton mellé a diósgyőri Ugrai Rolandot is meghívta a szövetségi kapitány. Ugrai korábban már volt tagja a bő keretnek, de tétmérkőzésre készülő csapatba még nem kapott meghívót korábban. A portugálok ellen ötödik sárga lapjukat begyűjtő két játékos közül nemcsak Dzsudzsák Balázsra számít a kapitány, hanem Fiola Attilára is, hiszen a selejtezősorozatot záró Feröer-szigetek elleni mérkőzésen már mindketten pályára léphetnek, amennyiben Bernd Storck szerepeltetésük mellett dönt.

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozata a kerethirdetés után:

Bár néhány külföldön játszó sajnos még mindig sérült, ennek ellenére jó és erős csapatunk lesz a pályán a Svájc és Feröer-szigetek elleni mérkőzéseken. Minden játékos tudja, hogyan készüljön fel profi módon a válogatott mérkőzéseire, ahogy ezt azt előző két alkalmával is bizonyították. Lettország ellen ugyanolyan jó stílusban játszottunk, mint korábban és magabiztosan nyertük meg a mérkőzést, a regnáló Európa-bajnok ellen pedig nagyszerűen játszottunk még úgy is, hogy több mint 60 percen keresztül csak tíz játékosunk volt a pályán. Ugyanezen a sikeres úton szeretnénk tovább haladni az utolsó két vb-selejtezőn is, az idei utolsó hazai tétmeccsünkön pedig szeretnénk újra boldoggá tenni fantasztikus szurkolóinkat és a mérkőzés végén együtt ünnepelni velük.[4]
Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

Október elsején Hangya Szilveszter betegsége miatt kikerült a keretből, helyére Szabó Jánost hívta be a kapitány.[5]

 Magyarország
Poszt Név Születési idő és életkor Vál. Gól Klub Utolsó válogatottság
K Gulácsi Péter 1990. május 6. (27 évesen) 12 0 GER RB Leipzig 2017. 09. 03-án Portugália ellen
K Megyeri Balázs 1990. március 31. (27 évesen) 1 0 GER Greuther Fürth 2016. 11. 15-én Svédország ellen
K Kovácsik Ádám 1991. április 4. (26 évesen) 0 0 HUN Videoton
V Bese Barnabás 1994. május 6. (23 évesen) 8 0 FRA Le Havre 2017. 08. 31-én Lettország ellen
V Botka Endre 1994. augusztus 25. (23 évesen) 1 0 HUN Ferencváros 2016. 11. 15-én Svédország ellen
V Fiola Attila 1990. február 17. (27 évesen) 20 0 HUN Videoton 2017. 09. 03-án Portugália ellen
V Guzmics Richárd 1987. április 16. (30 évesen) 24 1 CHN Jenpien Funde 2017. 09. 03-án Portugália ellen
V Hangya Szilveszter 1994. január 2. (23 évesen) 2 0 HUN Vasas 2017. 06. 05-án Oroszország ellen
V Kádár Tamás 1990. március 14. (27 évesen) 41 1 UKR Dinamo Kijev 2017. 09. 03-án Portugália ellen
V Korhut Mihály 1988. december 1. (28 évesen) 11 0 ISR Hapóél Beér-Seva 2017. 09. 03-án Portugália ellen
V Lang Ádám 1993. január 17. (24 évesen) 21 1 FRA Dijon 2017. 06. 09-én Andorra ellen
V Szabó János 1989. június 11. (28 évesen) 1 0 HUN Paksi FC 2014. 05. 22-én Dánia ellen
KP Dzsudzsák Balázs Csapatkapitány 1986. december 23. (30 évesen) 91 21 UAE al-Vahda 2017. 09. 03-án Portugália ellen
KP Elek Ákos 1988. július 21. (29 évesen) 44 1 KAZ Kajrat Almati 2017. 09. 03-án Portugália ellen
KP Lovrencsics Gergő 1988. szeptember 1. (29 évesen) 18 1 HUN Ferencváros 2017. 09. 03-án Portugália ellen
KP Márkvárt Dávid 1994. szeptember 20. (23 évesen) 1 0 HUN Puskás Akadémia 2017. 06. 05-án Oroszország ellen
KP Nagy Ádám 1995. június 17. (22 évesen) 19 0 ITA Bologna 2017. 08. 31-én Lettország ellen
KP Nagy Dániel 1991. március 15. (26 évesen) 0 0 HUN Újpest
KP Pátkai Máté 1988. március 6. (29 évesen) 7 0 HUN Videoton 2017. 09. 03-án Portugália ellen
KP Sallai Roland 1997. május 22. (20 évesen) 3 0 CYP Ellínon Lefkoszíasz 2017. 06. 09-én Andorra ellen
KP Stieber Zoltán 1988. október 16. (28 évesen) 22 3 USA D.C. United 2017. 08. 31-én Lettország ellen
KP Varga Roland 1990. január 23. (27 évesen) 6 2 HUN Ferencváros 2017. 09. 03-án Portugália ellen
CS Böde Dániel 1986. október 24. (30 évesen) 18 4 HUN Ferencváros 2017. 09. 03-án Portugália ellen
CS Eppel Márton 1991. november 20. (25 évesen) 3 0 HUN Budapest Honvéd 2017. 09. 03-án Portugália ellen
CS Ugrai Roland 1992. november 13. (24 évesen) 0 0 HUN Diósgyőr
Szövetségi kapitány: GER Bernd Storck

A Svájci szövetség szeptember 29-én hozta nyilvánosságra Vladimir Petković keretét.[6] A csapatból sérülés miatt kimaradt Edimilson és Gelson Fernandes. A helyükre Breel Embolo és Fabian Frei került. Embolo súlyos sérülése miatt közel egyéves kihagyás után került vissza a válogatottba.[7] Október 2-án bejelentették, hogy egy szájsebészeti beavatkozás miatt Roman Bürkire nem számíthat a kapitány, aki Yvon Mvogóval pótolta őt.[8] Egy nappal később Valon Behrami maradt ki térdsérülés miatt, helyére Mario Gavranović kapott meghívást a csapatba.[9] Huszonegy légióssal várja a még százszázalékos svájci válogatott a magyarokat Bázelben. A két otthon játszó futballista a BL-szereplő bajnokcsapatot, az FC Baselt képviseli.[10]

 Svájc
Poszt Név Születési idő és életkor Vál. Gól Klub Utolsó válogatottság
K Roman Bürki 1990. november 14. (26 évesen) 7 0 GER Borussia Dortmund
K Marwin Hitz 1987. szeptember 18. (30 évesen) 2 0 GER FC Augsburg
K Yann Sommer 1988. december 17. (28 évesen) 29 0 GER Borussia Mönchengladbach
K Yvon Mvogo 1994. június 6. (23 évesen) 0 0 GER RB Leipzig
V Manuel Akanji 1995. július 19. (22 évesen) 2 0 SUI FC Basel
V Johan Djourou 1987. január 18. (30 évesen) 70 2 TUR Antalyaspor
V Nico Elvedi 1996. szeptember 30. (21 évesen) 4 0 GER Borussia Mönchengladbach
V Michael Lang 1991. február 8. (26 évesen) 21 2 SUI FC Basel
V Stephan Lichtsteiner 1984. január 16. (33 évesen) 92 7 ITA Juventus FC
V François Moubandje 1990. június 21. (27 évesen) 14 0 FRA Toulouse FC
V Ricardo Rodríguez 1992. augusztus 25. (25 évesen) 47 2 ITA AC Milan
V Fabian Schär 1991. december 20. (25 évesen) 31 7 ESP Deportivo La Coruña
KP Valon Behrami 1985. április 19. (32 évesen) 76 2 ITA Udinese Calcio
KP Blerim Džemaili 1986. április 12. (31 évesen) 58 7 CAN Montreal Impact
KP Fabian Frei 1989. január 8. (28 évesen) 10 1 GER FSV Mainz
KP Remo Freuler 1992. április 15. (25 évesen) 4 0 ITA Atalanta BC
KP Xherdan Shaqiri 1991. október 10. (25 évesen) 64 20 ENG Stoke City FC
KP Granit Xhaka 1992. szeptember 27. (25 évesen) 55 7 ENG Arsenal
KP Denis Zakaria 1996. november 20. (20 évesen) 5 0 GER Borussia Mönchengladbach
KP Steven Zuber 1991. augusztus 17. (26 évesen) 4 0 GER TSG Hoffenheim
CS Eren Derdiyok 1988. június 12. (29 évesen) 59 11 TUR Galatasaray SK
CS Breel Embolo 1997. február 14. (20 évesen) 17 2 GER Schalke 04
CS Admir Mehmedi 1991. március 16. (26 évesen) 55 7 GER Bayer Leverkusen
CS Haris Seferović 1992. február 22. (25 évesen) 43 11 POR SL Benfica
CS Mario Gavranović 1989. november 24. (27 évesen) 11 4 CRO HNK Rijeka
Szövetségi kapitány: BIH Vladimir Petković

Örökmérleg a mérkőzés előtt[szerkesztés]

Magyarország   Svájc
30 Győzelem 10
5 Döntetlen 5
129 Gólok 61
65/90 Pontok 25/90
72,22% % 27,78%

A táblázatban a győzelemért 2 pontot számoltunk el.

A selejtezőcsoport állása a mérkőzés előtt[szerkesztés]

Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás
1.  Svájc 8 8 0 0 18 3 +15 24 Kijut a 2018-as világbajnokságra
2.  Portugália 8 7 0 1 28 4 +24 21 Lehetséges pótselejtező[m 1]
3.  Magyarország 8 3 1 4 11 9 +2 10
4.  Feröer 8 2 2 4 4 15 −11 8
5.  Andorra 8 1 1 6 2 17 −15 4
6.  Lettország 8 1 0 7 3 18 −15 3
Forrás: FIFA
Sorrend szabályai: Sorrend meghatározása
Jegyzetek:
  1. A nyolc legjobb csoportmásodik pótselejtezőt játszik. A kilencedik csoportmásodik kiesik.

A mérkőzés[szerkesztés]

2017. október 7., szombat
20:45 (UTC+3)
Svájc  5 – 2  Magyarország
Xhaka (1–0) Gól : 18' 18'
Frei (2–0) Gól : 20' 20'
Zuber (3–0) Gól : 42' 42'(4–0) Gól : 49' 49'
Lichtsteiner (5–1) Gól : 83' 83'
(3 – 0)
[FIFA
UEFA Jegyzőkönyv]
Gól : 58' 58' (4–1) Sárga lap 35' Guzmics
Gól : 89' 89' (5–2) Ugrai
Sárga lap 44' Elek
St. Jakob-Park, SUI Bázel
Nézőszám: 32 018
Játékvezető: ITA Paolo Tagliavento (olasz)
Asszisztensek: ITA Alessandro Giallatini és ITA Filippo Meli

Az első szögletet a magyar válogatott végezhette el az 1. percben, de az első kapura tartó lövés a svájciak támadója, Shaqiri nevéhez fűződött. A magyar válogatott nem adta fel a támadások esélyét, a debütáló Ugrai Rolandnak több jó megmozdulása is volt a hazai kapu előterében, miközben nem adta fel a szervezett védekezést sem a csapat. A svájciak többet támadtak, de ekkor még semmi sem utalt arra, hogy vezetést szereznek, a 18. percben, egy ártalmatlannak tűnő szituációt követően mégis gólt lőttek: Gulácsi Péter rosszul vette át a labdát egy hazaadás után, majd elcsúszott a nedves füvön, Xhaka ott termett és az üres kapuba passzolt; (1–0). A váratlan gólt megzavarta a csapatot, és közvetlenül a középkezdés után egy labdavesztés után megcsúsztunk védekezésben, a balösszekötő helyéről, 16 méterről Frei lőhetett kapura, a labda megpattant a blokkolni próbáló Bese lábán, és védhetetlenül a bal felső sarokba vágódott; (2–0). A szerencse a folytatásban sem pártolt a magyar válogatott mellé: a 30. percben Bese Barnabás megsérült, hordágyon kellett levinni a pályáról, így rövid ideig emberhátrányban játszottak, ez idő alatt Shaqiri lövését követően kellett nagyot védenie Gulácsinak. Bese helyére Lang Ádámot küldte be Bernd Storck szövetségi kapitány. A svájciak kétgólos előnyben is veszélyesebbek voltak, a 39. percben Safarovic rontott nagy ziccerben. A 42. percben megszületett a harmadik hazai gól, a svájciak egymás után két párharcot nyertek meg a tizenhatosunk előtt, így került Zuber elé a labda, aki a balösszekötő helyéről a bal alsó sarokba helyezett (3–0), kialakítva a félidei állást. A 48. percben Zuber 25 méteres lövésébe csak beleütni tudott Gulácsi Péter, a labda a magyar kapus kezéről a gólvonal mögé pattant; (4–0). A svájciak felszabadultan, nagy kedvvel, a mieink görcsösen játszottak, mégis sikerült szépítenünk, egy bal oldali szöglet után Kádár Tamás fejesét még bravúrral védte Sommer, de Guzmics Richárd félfordulatból leadott 8 méteres lövésénél nem háríthatott, a labda a kapu bal oldalában között ki; (4–1). A magyar gól után kiegyenlítettebb lett a mérkőzés, kevesebb veszélyes svájci akció futott a pályán, de a labdabirtoklási fölény továbbra is a házigazdáké volt. A 69. percben utolsó cserelehetőségünket is kihasználták a vendégek, Sallai Roland érkezett Varga Roland helyére. A 76. percben éppen Sallai tette középre a labdát bal oldalról, az alapvonal közeléből, de az érkező Lovrencsics Gergő nagy helyzetben a kapus kezébe fejelte a labdát. A hajrához közeledve elsősorban a svájciak cseréi voltak aktívak, Embolo és Zakaria is többször helyzetbe került a kapunk előtt, de végül a jobbhátvédjük szerzett gólt, a 83. percben Lichsteiner bombázott kapásból a kapu jobb oldalába a jobbösszekötő helyéről; (5–1). Nem sokkal később sikerült a magyaroknak válaszolni erre a találatra: a 89. percben Nagy Ádám éles szögből, a jobb oldalról bombázott kapura, Sommer kiütötte a labdát, de csak Ugrai Rolandig, aki felugrott és a kapu bal oldalába fejelt, így első válogatott meccsén gólt szerzett; (5–2). Ezzel alakult ki a végeredmény, a magyarok a sorozat utolsó mérkőzésén, a Groupama Arénában a Feröer-szigetek ellen lépnek pályára a csoport harmadik helyéért.

Az összeállítások[szerkesztés]

Csapatszínek Csapatszínek Csapatszínek
Csapatszínek
Csapatszínek
 
Svájc
Csapatszínek Csapatszínek Csapatszínek
Csapatszínek
Csapatszínek
 
Magyarország

Használt rövidítések (magyar rövidítés – angol rövidítés – poszt):

SVÁJC:
KA 1 Yann Sommer
JV 2 Stephan Lichtsteiner Csapatkapitány Gól : 83' 83'
KV 22 Fabian Schär
KV 20 Johan Djourou
BV 3 François Moubandje
JVKP 10 Granit Xhaka Gól : 18' 18'
BVKP 16 Fabian Frei Gól : 20' 20' lecserélve 73'
JTKP 14 Steven Zuber Gól : 43' 43' Gól : 49' 49'
KTKP 8 Remo Freuler lecserélve 84'
BTKP 23 Xherdan Shaqiri
CS 9 Haris Seferović lecserélve 63'
Cserék:
KA 12 Marwin Hitz
KA 21 Yvon Mvogo
V 4 Nico Elvedi
V 5 Manuel Akanji
V 6 Michael Lang
CS 7 Breel Embolo becserélve 63'
CS 11 Mario Gavranović
V 13 Ricardo Rodríguez
KP 15 Blerim Džemaili
KP 17 Denis Zakaria becserélve 73'
CS 18 Admir Mehmedi
CS 19 Eren Derdiyok becserélve 84'
Vezetőedző:
SUI Vladimir Petković
MAGYARORSZÁG:
KA 1 Gulácsi Péter
JV 16 Bese Barnabás lecserélve 32'
KV 20 Guzmics Richárd Gól : 58' 58'
KV 4 Kádár Tamás Csapatkapitány
BV 3 Korhut Mihály
JVKP 6 Elek Ákos Sárga lap 44' lecserélve 56'
BVKP 15 Pátkai Máté
JTKP 17 Varga Roland lecserélve 69'
TKP 8 Nagy Ádám
BKP 14 Lovrencsics Gergő
CS 9 Ugrai Roland Sárga lap 35' Gól : 89' 89'
Cserék:
KA 12 Kovácsik Ádám
KA 22 Megyeri Balázs
V 2 Lang Ádám becserélve 32'
V 5 Botka Endre
KP 10 Nagy Dániel
CS 11 Eppel Márton
CS 13 Böde Dániel
V 16 Szabó János
KP 18 Stieber Zoltán
CS 19 Sallai Roland becserélve 69'
KP 23 Márkvárt Dávid becserélve 56'
Vezetőedző:
GER Bernd Storck

Asszisztensek:
Alessandro Giallatini (olasz) (partvonal)
Filippo Meli (olasz) (partvonal)
Negyedik játékvezető:
Marco Guida (olasz)

Mérkőzés utáni nyilatkozatok[szerkesztés]

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck lefújás után értékelte a mérkőzést. Kiemelte, olyan hibák, amilyeneket elkövettünk, ezen a szinten nem férnek bele a játékba:

Gratulálok Svájc válogatottjának, megérdemelten nyerte meg a mérkőzést. Tudtuk, hogy a világranglista-hetedik svájciak hazai pályán dominálni fognak ellenünk, és az első negyedórában nem is volt gond a játékunkkal. Sajnos egy nagy egyéni hibából kaptuk az első gólt, utána a svájciak nyomást gyakoroltak ránk, és egyből megszerezték a második gólt. A szünet után már nehéz dolgunk volt, ráadásul a második félidőt is gólt eredményező egyéni hibával kezdtük, ma kicsit saját magunkat vertük meg. Ezzel együtt a svájciak megérdemelten nyertek, nagyszerű csapatuk van, de ezen a szinten minden ellenfél kíméletlenül megbünteti az olyan hibákat, amelyeket ma elkövettünk. Az öt kapott gól ellenére pozitívumokat is láttam, volt egy-két jó egyéni teljesítmény a csapatban, Ugrai Roland például jól játszott, tudtam róla, hogy labdabiztos, gyors játékos, és hittem benne, hogy ezt be fogja bizonyítani ma. A legjobb válogatottakkal nem vagyunk egy szinten, de nem akarok olyan futballt játszatni, hogy beállunk védekezni a kapunk elé, és csak előrerúgjuk a labdákat. Ma is végig próbáltunk előre játszani, és ebből helyzeteket alakítottunk ki, két gólt is szereztünk. Tanultunk a mérkőzésből, és a tapasztalatokból tovább fogjuk építeni a csapatot. Kedden, Feröer-szigetek ellen egész más mérkőzésre van kilátás, hazai pályán játszunk, és ha azt a teljesítményt nyújtjuk, amit a múltban már többször is mutattunk, akkor meglesz a győzelem. Olyan hibákat mint ma, azonban Feröer ellen sem követhetünk el, különben azt a találkozót sem nyerjük meg.[11]
Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

Gulácsi Péter, a válogatott kapusa két nagy hibát követett el a mérkőzésen, mindkettőt góllal büntette a svájci válogatott. A Bundesligában, a Red Bull Lipcse csapatában védő játékos a meccs után a játékostársaktól és a szurkolóktól is bocsánatot kért a hibák miatt:

Nem az a kapus vagyok, aki sokat vagy nagyokat hibázik, de most kétszer is nagy hibát követtem el. Az első gólnál rosszul vettem át a labdát, majd gyorsan akartam korrigálni, de elcsúsztam, a negyedikénél pedig egyszerűen mellé ütöttem a labdának, ezen nincs mit szépíteni. A lefújás után elnézést kértem az öltözőben a csapattársaktól, és most elnézést kérek a szurkolóktól is. A kapus hibája legtöbbször gólhoz vezet, most ez kétszer is megtörtént velem, ráadásul mindkét alkalommal lélektanilag rossz pillanatban hibáztam, és ez a két hiba gyökeresen befolyásolta a meccset. Az első kapott gól átírta a tervezett forgatókönyvet, nyíltabbá vált a játékunk, több területet adtunk a svájciaknak, akik kihasználták ezt, és további gólokat értek el. Próbáljuk mielőbb rendbe tenni a fejeket, a legjobban felkészülni keddre, és megnyerni a feröeriek elleni hazai meccset. Amilyen hangulatot ma is teremtettek a szurkolóink 30 ezer svájcival szemben, az hihetetlen. Végig mögöttünk álltak most is, ahogy a selejtezősorozat összes nehéz pillanatában. Az a minimum, hogy kedden kitesszük a szívünket a pályára és legyőzzük Feröert.[11]
Gulácsi Péter, a magyar válogatott kapusa

Statisztika[szerkesztés]

Összesen SUI
Svájc
HUN
Magyarország
Labdabirtoklás 64% 36%
Kapura lövési kísérlet 28 9
– Ebből kaput elkerülő kísérlet 8 2
– Ebből kaput eltaláló kísérlet 11 6
Ebből gól 5 2
Blokkolt kísérlet 9 1
Kapufa 0 0
Szöglet 6 3
Les 5 1
Passzkísérletek száma 662 332
Sikeres passzok száma 617 (93%) 270 (81%)
Labdaszerzés 36 35
Elkövetett szabálytalanság 5 10
Sárga lap 0 2
Piros lap 0 0

Örökmérleg a mérkőzés után[szerkesztés]

Magyarország   Svájc
30 Győzelem 11
5 Döntetlen 5
131 Gólok 66
65/92 Pontok 27/92
70,65% % 29,34%

A táblázatban a győzelemért 2 pontot számoltunk el.

A selejtezőcsoport állása a mérkőzés után[szerkesztés]

További mérkőzések a fordulóban
2017. október 7. Andorra  0 – 2  Portugália
2017. október 7. Feröer  0 – 0  Lettország
Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás
1.  Svájc 9 9 0 0 23 5 +18 27 Kijut a 2018-as világbajnokságra
2.  Portugália 9 8 0 1 30 4 +26 24 Lehetséges pótselejtező[m 1]
3.  Magyarország 9 3 1 5 13 14 −1 10
4.  Feröer 9 2 3 4 4 15 −11 9
5.  Lettország 9 1 1 7 3 18 −15 4
6.  Andorra 9 1 1 7 2 19 −17 4
Forrás: FIFA
Sorrend szabályai: Sorrend meghatározása
Jegyzetek:
  1. A nyolc legjobb csoportmásodik pótselejtezőt játszik. A kilencedik csoportmásodik kiesik.

Gólok és figyelmeztetések[szerkesztés]

A magyar válogatott játékosainak góljai és figyelmeztetései a selejtezősorozatban.
Csak azokat a játékosokat tüntettük fel a táblázatban, akik legalább egy gólt vagy figyelmeztetést kaptak.
A játékosok vezetéknevének abc-sorrendjében.
Mérkőzés FRO–HUN HUN–SUI LVA–HUN HUN–AND POR–HUN AND–HUN HUN–LVA HUN–POR SUI–HUN HUN–FRO
Játékos Gól KM 2016.09.06. 2016.10.07. 2016.10.10. 2016.11.13. 2017.03.25. 2017.06.09. 2017.08.31. 2017.09.03. 2017.10.07. 2017.10.10.
Bese Barnabás 0 2 0 0 1 Sárga lap Sárga lap X
Dzsudzsák Balázs Csapatkapitány 1 2 0 0 1 Sárga lap Gól Sárga lap X
Elek Ákos 0 2 0 0 1 Sárga lap Sárga lap X
Fiola Attila 0 2 0 0 1 Sárga lap Sárga lap X
Gera Zoltán 1 1 0 0 0 Gól Sárga lap
Guzmics Richárd 1 0 0 0 0 Gól
Gyurcsó Ádám 2 0 0 0 0 Gól Gól
Kádár Tamás 1 3 0 0 1 Sárga lap Sárga lap X Sárga lap Gól
Kleinheisler László 0 2 0 0 1 Sárga lap Sárga lap X
Korhut Mihály 0 1 0 0 0 Sárga lap
Lang Ádám 1 0 0 0 0 Gól
Nagy Ádám 0 1 0 0 0 Sárga lap
Pátkai Máté 0 1 0 0 0 Sárga lap
Priskin Tamás 0 0 0 1 1 kiállítva X X
Szalai Ádám 5 1 0 0 0 Gól Gól Gól Gól Gól Sárga lap
Ugrai Roland 1 1 0 0 0 Gól Sárga lap
Összesen 13 19 0 1 7
Jelmagyarázat: Gól = szerzett gólok; = sárga lapos figyelmeztetés; = egy mérkőzésen 2 sárga lap utáni azonnali kiállítás; = piros lapos figyelmeztetés, azonnali kiállítás; X = eltiltás; KM = eltiltás miatt kihagyott mérkőzések száma

Összes mérkőzés[szerkesztés]

      Győzelem       Döntetlen       Vereség

No. Dátum Helyszín Nézőszám Mérkőzés Eredmény Gólszerző(k)
1. (31.) 1911. 01. 08. Zürich, Spielfeld Hardau 3 000 barátságos Svájc–Magyarország 2–0 (0–0) Collet Gól : 51' 51', Wyss I. Gól : 55' 55'[12]
2. (32.) 1911. 10. 29. Budapest, Millenáris-pálya 15 000 barátságos Magyarország–Svájc 9–0 (4–0) Bíró Gól : 1' 1', Koródy Gól : 5' 5' Gól : 26' 26', Schlosser Gól : 18' 18' Gól : 56' 56' Gól : 62' 62' Gól : 79' 79' Gól : 83' 83' Gól : 85' 85'[13]
3. (68.) 1918. 05. 12. Budapest, Hungária körúti stadion 16 000 barátságos Magyarország–Svájc 2–1 (0–0) Schaffer Gól : 57' 57', Schlosser Gól : 77' 77'[14]
4. (83.) 1922. 06. 15. Budapest, Hungária körúti stadion 25 000 barátságos Magyarország–Svájc 1–1 (0–1) Blum Gól : 63' 63' ill. Merkt Gól : 19' 19'[15]
5. (90.) 1923. 03. 11. Lausanne, Stade Olympique de la Pontaise 10 000 barátságos Svájc–Magyarország 1–6 (0–1) Molnár Gy. Gól : 4' 4' Gól : 57' 57', Orth Gól : 57' 57' Gól : 77' 77', Híres Gól : 63' 63' Gól : 65' 65' ill. Abegglen Gól : 75' 75'[16]
6. (97.) 1924. 05. 18. Zürich, Sportplatz Förlibuck 20 000 barátságos Svájc–Magyarország 4–2 (0–1) Braun Gól : 66' 66', Opata Gól : 72' 72' ill. Abegglen Gól : 20' 20', Sturzenegger Gól : 32' 32', Ehrenbolger Gól : 47' 47', Pollitz Gól : 54' 54'[17]
7. (105.) 1925. 03. 25. Budapest, Hungária körúti stadion 32 000 barátságos Magyarország–Svájc 5–0 (2–0) Takács J. Gól : 14' 14', Molnár Gy. Gól : 43' 43' Gól : 79' 79' (11-esből), Jeny Gól : 84' 84' Gól : 87' 87'[18]
8. (134.) 1928. 11. 01. Budapest, Üllői-úti pálya 20 000 Európa-kupa 1927–30 Magyarország–Svájc 3–1 (1–0) Turay Gól : 36' 36', Híres Gól : 49' 49', Ströck Gól : 53' 53' ill. Weiler II. Gól : 78' 78' (11-esből)[19]
9. (136.) 1929. 04. 14. Bern, Wankdorf stadion 19 000 Európa-kupa 1927–30 Svájc–Magyarország 4–5 (2–1) Wildmer öngól : 8' 8', Takács J. Gól : 51' 51' Gól : 76' 76', Toldi Gól : 56' 56', Híres Gól : 73' 73' ill. Weiler I. Gól : 2' 2', Abegglen III. Gól : 26' 26' Gól : 66' 66', Abegglen II. Gól : 78' 78'[20]
10. (105.) 1930. 04. 13. Bázel, Sportanlage Rankhof 20 000 barátságos Magyarország–Svájc 2–2 (1–1) Toldi Gól : 37' 37' Gól : 63' 63' ill. Baumeister Gól : 7' 7', Ramseyer I. Gól : 65' 65' (11-esből)[21]
11. (149.) 1931. 04. 12. Budapest, Hungária körúti stadion 25 000 Európa-kupa 1931–32 Magyarország–Svájc 6–2 (2–2) Avar Gól : 3' 3' Gól : 71' 71' Gól : 87' 87', P. Szabó Gól : 35' 35', Kalmár Gól : 75' 75', Táncos Gól : 76' 76' ill. Abegglen III. Gól : 4' 4' Gól : 8' 8'[22]
12. (160.) 1932. 06. 19. Bern, Wankdorf stadion 16 000 Európa-kupa 1931–32 Svájc–Magyarország 3–1 (0–0) Weiler I. öngól : 79' 79' ill. Känel Gól : 47' 47', Passello Gól : 64' 64', Abegglen III. Gól : 81' 81'[23]
13. (170.) 1933. 09. 17. Budapest, Hungária körúti stadion 17 000 Európa-kupa 1933–35 Magyarország–Svájc 3–0 (1–0) Avar Gól : 7' 7' Gól : 77' 77', Minelli öngól : 66' 66'[24]
14. (184.) 1935. 04. 14. Zürich, Hardturm stadion 25 000 Európa-kupa 1933–35 Svájc–Magyarország 6–2 (4–0) Cseh Gól : 59' 59' Gól : 72' 72' (11-esből) ill. Jäck Gól : 8' 8', Kielholz Gól : 21' 21' Gól : 35' 35' Gól : 571' 571', Abegglen III. Gól : 40' 40' Gól : 63' 63'[25]
15. (189.) 1935. 11. 10. Budapest, Üllői-úti pálya 16 000 barátságos Magyarország–Svájc 6–1 (3–0) Cseh Gól : 21' 21', Toldi Gól : 39' 39', Vincze Gól : 44' 44' Gól : 90' 90', Sárosi Gól : 66' 66' Gól : 82' 82' ill. Abegglen III. Gól : 72' 72'[26]
1935. 11. 27. Zürich, Hardturm stadion 3 000 nem hivatalos Magyarország–Svájc 5–2 Cseh Gól : 24' 24' Gól, Toldi Gól Gól, Sárosi Gól ill. Kielholz Gól[27]
16. (200.) 1937. 04. 11. Bázel, Sportanlage Rankhof 22 000 Európa-kupa 1936–38 Svájc–Magyarország 1–5 (0–2) Sárosi Gól : 26' 26', Zsengellér Gól : 41' 41' Gól : 59' 59' Gól : 70' 70', Dudás Gól : 77' 77' ill. Aeby Gól : 58' 58'[28]
17. (206.) 1937. 11. 14. Budapest, Üllői-úti pálya 10 000 Európa-kupa 1936–38 Magyarország–Svájc 2–0 (1–0) Sárosi Gól : 3' 3', Toldi Gól : 74' 74'[29]
18. (212.) 1938. 06. 12. Lille, Stade Victor Boucquey 14 000 vb 1938, negyeddöntő Magyarország–Svájc 2–0 (1–0) Sárosi Gól : 43' 43', Zsengellér Gól : 90' 90'[30]
19. (219.) 1939. 04. 02. Zürich, Hardturm stadion 22 000 barátságos Svájc–Magyarország 3–1 (1–0) Déri Gól : 54' 54' ill. Aeby Gól : 43' 43' Gól : 74' 74', Walaschek Gól : 80' 80'[31]
20. (226.) 1940. 03. 31. Budapest, Üllői-úti pálya 32 000 barátságos Magyarország–Svájc 3–0 (2–0) Sárosi Gól : 25' 25' Gól : 63' 63', Sütő Gól : 32' 32'[32]
21. (236.) 1941. 11. 16. Zürich, Hardturm stadion 24 000 barátságos Svájc–Magyarország 1–2 (0–1) Kovács Miklós Gól : 45' 45', Olajkár Gól : 74' 74' ill. Monnard Gól : 77' 77'[33]
22. (239.) 1942. 11. 01. Budapest, Üllői-úti pálya 35 000 barátságos Magyarország–Svájc 3–0 (1–0) Bodola Gól : 31' 31', Németh Gól : 73' 73', Tóth Mátyás Gól : 79' 79'[34]
23. (240.) 1943. 05. 16. Genf, Stade des Charmilles 25 000 barátságos Svájc–Magyarország 1–3 (1–3) Bodola Gól : 32' 32', Gól : 43' 43', Zsengellér Gól : 32' 32' ill. Monnard Gól : 16' 16'[35]
24. (258.) 1948. 04. 22. Budapest, Üllői-úti pálya 32 000 Európa-kupa 1948-53 Magyarország–Svájc 7–4 (3–3) Puskás Gól : 1' 1' Gól : 88' 88', Deák Gól : 36' 36' Gól : 76' 76', Gőcze Gól : 42' 42', Egresi Gól : 74' 74', Szusza Gól : 86' 86' ill. Lusenti Gól : 5' 5', Amadò Gól : 30' 30', Maillard II. Gól : 31' 31', Tamini Gól : 87' 87'[36]
25. (294.) 1952. 09. 20. Bern, Wankdorf stadion 30 000 Európa-kupa 1948-53 Svájc–Magyarország 2–4 (2–2) Puskás Gól : 36' 36' Gól : 45' 45', Kocsis Gól : 56' 56', Hidegkuti Gól : 74' 74' ill. Hügi II. Gól : 5' 5', Fatton Gól : 11' 11'[37]
26. (314.) 1954. 10. 10. Budapest, Népstadion 94 000 barátságos Magyarország–Svájc 3–0 (2–0) Kocsis Gól : 19' 19' Gól : 32' 32', Bozsik Gól : 83' 83'[38]
27. (324.) 1955. 09. 17. Lausanne, Stade Olympique de la Pontaise 40 000 Európa-kupa 1955-59 Svájc–Magyarország 4–5 (2–3) Machos Gól : 20' 20' Gól : 22' 22', Kocsis Gól : 26' 26', Puskás Gól : 57' 57' Gól : 85' 85' (11-esből) ill. Vonlanthen II. Gól : 16' 16' Gól : 43' 43', Antenen Gól : 64' 64' Gól : 73' 73'[39]
28. (365.) 1959. 10. 25. Budapest, Népstadion 70 000 Európa-kupa 1955-59 Magyarország–Svájc 8–0 (6–0) Göröcs Gól : 1' 1' Gól : 79' 79', Tichy Gól : 19' 19' Gól : 28' 28' Gól : 35' 35' Gól : 66' 66', Sándor Gól : 22' 22', Albert Gól : 27' 27'[40]
29. (412.) 1964. 10. 04. Bern, Wankdorf stadion 33 000 barátságos Svájc–Magyarország 0–2 (1–3) Albert Gól : 39' 39' Gól : 84' 84'[41]
30. (423.) 1966. 06. 05. Budapest, Népstadion 35 000 barátságos Magyarország–Svájc 3–1 (2–0) Farkas Gól : 44' 44', Bene Gól : 45' 45' Gól : 65' 65'[42]
31. (454.) 1970. 11. 15. Bázel, St. Jakob stadion 25 000 barátságos Svájc–Magyarország 0–1 (0–0) Fazekas Gól : 82' 82'[43]
32. (491.) 1974. 12. 04. Szolnok, Tiszaligeti stadion 20 000 barátságos Magyarország–Svájc 1–0 (1–0) Fazekas Gól : 42' 42' (11-esből)[44]
33. (504.) 1976. 04. 30. Lausanne, Stade Olympique de la Pontaise 10 000 barátságos Svájc–Magyarország 0–1 (0–1) Fazekas Gól : 43' 43'[45]
34. (554.) 1981. 04. 28. Luzern, Allmend stadion 17 000 vb selejtező Svájc–Magyarország 2–2 (1–1) Bálint Gól : 45' 45', Müller Gól : 64' 64' (11-esből) ill. Sulser Gól : 31' 31' Gól : 47' 47'[46]
35. (559.) 1981. 10. 14. Budapest, Népstadion 65 000 vb selejtező Magyarország–Svájc 3–0 (1–0) Nyilasi Gól : 23' 23' Gól : 50' 50', Fazekas Gól : 59' 59'[47]
36. (587.) 1984. 08. 22. Budapest, Népstadion 12 000 barátságos Magyarország–Svájc 3–0 (0–0) Esterházy Gól : 71' 71' Gól : 83' 83', Bodonyi Gól : 87' 87'[48]
37. (631.) 1989. 04. 04. Budapest, Népstadion 8 000 barátságos Magyarország–Svájc 3–0 (2–0) Détári Gól : 22' 22', Kovács Ervin Gól : 36' 36', Bognár Gól : 74' 74'[49]
38. (681.) 1994. 03. 09. Budapest, Népstadion 7 000 barátságos Magyarország–Svájc 1–2 (0–2) Eszenyi Gól : 75' 75' ill. Sforza Gól : 10' 10', Subiat Gól : 32' 32'[50]
39. (694.) 1995. 03. 29. Budapest, Népstadion 13 000 EB selejtező Magyarország–Svájc 2–2 (0–0) Kiprich Gól : 50' 50', Illés Gól : 72' 72' ill. Subiat Gól : 73' 73' Gól : 85' 85'[51]
40. (699.) 1995. 10. 11. Zürich, Hardturm stadion 20 000 EB selejtező Svájc–Magyarország 3–0 (1–0) Türkyilmaz Gól : 23' 23', Sforza Gól : 56' 56', Ohrel Gól : 88' 88'[52]
41. (711.) 1997. 04. 30. Zürich, Hardturm stadion 17 300 vb selejtező Svájc–Magyarország 1–0 (0–0) Türkyilmaz Gól : 83' 83'[53]
42. (714.) 1997. 08. 20. Budapest, Népstadion 40 000 vb selejtező Magyarország–Svájc 1–1 (0–0) Klausz Gól : 53' 53' ill. Chapuisat Gól : 90' 90'[54]
43. (728.) 1998. 11. 18. Budapest, Üllői úti stadion 2 849 barátságos Magyarország–Svájc 2–0 (2–0) Korsós Gól : 1' 1', Sebők Gól : 7' 7'[55]
44. (760.) 2002. 02. 13. Limassol, Tsirion stadion 100 barátságos Magyarország–Svájc 1–2 (0–0) Gyepes Gól : 82' 82' ill. Magnin Gól : 53' 53', Yakin Gól : 56' 56'[56]
45. (911.) 2016. 10. 07. Budapest, Groupama Aréna 22 000 vb-selejtező Magyarország–Svájc 2–3 (0–0) Szalai Gól : 53' 53' Gól : 71' 71' ill. Seferović Gól : 51' 51', Rodríguez Gól : 67' 67', Stocker Gól : 88' 88'[57]
46. (920.) 2017. 10. 07. Bázel, St. Jakob-Park 32 018 vb-selejtező Svájc–Magyarország 5–2 (3–0) Guzmics Gól : 54' 54', Ugrai Gól : 89' 89' ill. Xhaka Gól : 18' 18', Frei Gól : 20' 20', Zuber Gól : 42' 42' Gól : 49' 49', Lichtsteiner Gól : 83' 83'[58]


Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bernd Storck: Nincs vesztenivalónk Svájc ellen. www.mlsz.hu (2017. október 2.) (Hozzáférés: 2017. október 5.) arch
  2. Teljes létszámban Telkiben. www.mlsz.hu (2017. október 3.) (Hozzáférés: 2017. október 5.) arch
  3. A legjobb csapatokkal is fel tudjuk venni a versenyt. www.mlsz.hu (2017. október 6.) (Hozzáférés: 2017. október 7.) arch
  4. Bernd Storck tizenkét légióst hívott meg keretébe. www.mlsz.hu (2017. szeptember 22.) (Hozzáférés: 2017. szeptember 25.) arch
  5. Válogatott: Storck cserélt a keretben – paksi érkező. www.nemzetisport.hu (2017. október 1.) (Hozzáférés: 2017. október 1.)
  6. Spielerliste. www.football.ch (2017. szeptember 29.) (Hozzáférés: 2017. szeptember 29.)
  7. A-Nationalteam: Zwei wechsel im kader für die spiele gegen Ungarn und Portugal. www.football.ch (2017. szeptember 29.) (Hozzáférés: 2017. szeptember 29.)
  8. Válogatott: fogműtét miatt Mvogo bekerült a svájci keretbe. www.nemzetisport.hu (2017. október 2.) (Hozzáférés: 2017. október 2.)
  9. Svájc: az Udinese középpályása sem játszhat ellenünk. www.nemzetisport.hu (2017. október 4.) (Hozzáférés: 2017. október 4.)
  10. Nagyon erős svájci keret vár a válogatottra. www.mlsz.hu (2017. október 5.) (Hozzáférés: 2017. október 5.) arch
  11. a b Bernd Storck: Saját magunkat vertük meg. www.mlsz.hu (2017. október 7.) (Hozzáférés: 2017. október 9.) arch
  12. Az 1911. január 8-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  13. Az 1911. október 29-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  14. Az 1918. május 12-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  15. Az 1922. június 15-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  16. Az 1923. március 11-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  17. Az 1924. május 18-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  18. Az 1925. március 25-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  19. Az 1928. november 1-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  20. Az 1929. április 14-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  21. Az 1930. április 13-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  22. Az 1931. április 12-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  23. Az 1932. június 19-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  24. Az 1933. szeptember 17-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  25. Az 1935. április 14-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  26. Az 1935. november 10-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  27. Az 1935. november 27-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  28. Az 1937. április 11-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  29. Az 1937. november 14-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  30. Az 1937. április 11-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  31. Az 1939. április 2-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  32. Az 1940. március 31-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  33. Az 1941. november 16-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  34. Az 1942. november 1-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  35. Az 1943. május 16-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  36. Az 1948. április 22-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  37. Az 1952. szeptember 20-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  38. Az 1954. október 10-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  39. Az 1955. szeptember 17-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  40. Az 1959. október 25-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  41. Az 1964. október 4-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  42. Az 1966. június 5-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  43. Az 1970. november 15-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  44. Az 1974. december 4-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  45. Az 1976. április 30-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  46. Az 1981. április 28-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  47. Az 1981. október 14-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  48. Az 1984. augusztus 22-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  49. Az 1989. április 4-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  50. Az 1994. március 9-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  51. Az 1995. március 29-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  52. Az 1995. október 11-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  53. Az 1997. április 30-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  54. Az 1997. augusztus 20-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  55. Az 1998. november 18-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  56. A 2002. február 13-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  57. A 2016. október 7-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu
  58. A 2017. október 7-i mérkőzés összeállítása. www.magyarfutball.hu