A magyar labdarúgó-válogatott 2017. március 25-i mérkőzése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Portugália–Magyarország
Kiírás:
2018-as labdarúgó-világbajnokság-selejtező
A mérkőzés végeredménye
Portugália Magyarország
Portugália Magyarország
30
A mérkőzés adatai
Dátum2017. március 25.
20:45 (CEST)
StadionEstádio da Luz
VárosLisszabon, Portugália
JátékvezetőPOL Szymon Marciniak
Nézőszám57 816

 ← HUN–SWEHUN–RUS → 

A magyar labdarúgó-válogatott 2018-as világbajnoki selejtezőjének ötödik mérkőzése 2017. március 25-én, Lisszabonban, az ellenfél Portugália válogatottja. Ez volt a magyar labdarúgó-válogatott 915. hivatalos mérkőzése és a két válogatott egymás elleni 12. összecsapása.

Előzmények[szerkesztés]

A portugál válogatott igazi mumusa a magyaroknak, az eddig tizenegy összecsapáson még soha nem sikerült legyőzni őket. Legutóbb a 2016-os Európa-bajnokság csoportkörében találkoztak, akkor 3–3-as döntetlen eredmény született. Az első, az 1926-os 3–3-as mérkőzés utólag került a hivatalos meccsek közé, ez az egyetlen, amelyet karácsony napjain játszottunk. A portugálok mindig is hivatalos országok közötti mérkőzésnek tartották a találkozót, így 74 évvel később, 2000-ben a magyar szövetség is annak ismerte el. A magyar csapat összeállítása a következő volt a mérkőzésen: Weinhardt — Nagy, Mándi — Pesovnik, Kléber, Nádler — Braun, Molnár, Holzbauer, Orth, Jeny. A kapus, a jobbhátvéd, a jobbfedezet és a középcsatár képviselte a szombathelyi Sabaria csapatát, a többiek a fővárosi Hungáriát. Holzbauer és Braun góljával az első félidőben kétgólos vezetést szerzett a magyar csapat, amely fölényben is játszott. A portugálok a fordulás után tizenegyesből szépítettek, majd pár perccel később a Weinhardt hibájából ki is egyenlítettek. Később a vezetést is megszerezték, szerencsére a hajrában Holzbauer második gólja legalább 3–3-ra kozmetikázta az eredményt.

1933. január 29-én ugyancsak a profi válogatott játszott, utólag hivatalossá emelt mérkőzésen. Nádas Ödönnek számolja a statisztika a mérkőzést a szövetségi kapitányok közül a meccset, de valójában dr. Máriássy Lajos, a profik kapitánya irányított. A Szabó — Szemere, Bíró — Barátky, Sárosi, Magyar — Markos, Cseh, Turay, Teleki, Titkos (Déri) gárda játszott, tulajdonképpen nem is rosszul. Az első negyedórában szinte csak a spanyol játékvezetőn múlt, hogy nem szereztünk kétgólos vezetést. A második félidőben egyetlen hiba, illetve Artur Pinga fejes gólja elég volt a vereséghez.

1938. január január kilencedikén a Ferencváros ászai nélkül, az utazástól elgyötörten, súlyos vereséget szenvedett a magyar válogatott a portugáloktól. Tartalékos összeállításban utazott a túrára a magyar csapat. A Szabó — Miklósi, Bíró — Gyarmati, Turay, Dudás — Sas, Vincze, Kállai, Zsengellér, Titkos tizenegy, amelybe aztán beállt Szűcs és Szendrődi, sima, 4–0-s vereséget szenvedett. Szabó „Tóni” világviszonylatban is a kor egyik legjobb kapusa volt, de a szakadó esőben, a csúszós pályán nagyon nem ment neki. Az első negyedóra végén kapott két hárítható gólt Espirito Santótól és Cruztól, aztán a másodikban még kettőt, Soeirótól és a duplázó Cruztól. A magyar válogatottból talán csak Bíró Sándor és a második félidőre Turayt és Kállait váltó Szűcs, Szendrődi kettős játszott elfogadhatóan. „Megsemmisítő vereséget szenvedtünk, nem bírtunk a lendületes latin futballal” – írta a Nemzeti Sport.

Egészen 1956 júniusáig nem találkozott a két csapat, akkor az Aranycsapat belga-francia-portugál portyára indult. Lisszabonban előbb a portugál válogatottal, majd a főváros válogatottjával mérkőzött. A FIFA-kongresszus idején tartott hivatalos A-válogatott-mérkőzésen az Ilku — Buzánszky, Teleki, Lantos — Bozsik, Palotás — Budai II, Kocsis, Machos (Berendy), Puskás, Fenyvesi összeállításban játszott a magyar legénység. A később a Guttmann Béla Benficájában két BEK-et nyerő José Águas szerezte meg a vezető gólt az első félidő utolsó percében, de Kocsis Sándor és Lantos Mihály góljával a válogatott fordított a második elején. Nem tudott ellenben nyerni, mert Manuel Vasques a 65. percben kiegyenlített (2–2). Ez a találkozó volt Sebes Gusztáv szövetségi kapitányi pályafutásának utolsó mérkőzése, a 69. találkozó. Guszti bácsi mérlegét rontotta ugyan 1956 tavaszának botladozása, de így is a magyar futballtörténelem legsikeresebb szövetségi kapitánya mind a megnyert titulusokat, mind – a legalább tíz meccsen dirigálókat figyelembe véve – a százalékos teljesítményt tekintve. Öt nappal később Budapest válogatottja Puskás két és Kocsis egy góljával megverte a portugál főváros kombináltját, a mérkőzés után a tekintélyes A Bola megállapította: „Puskásnak remek bal lába van”.

Az első tétmérkőzés az 1966-os világbajnokság csoporttalálkozója volt. José Augusto a 3. percben megszerezte a vezetést, ezt Bene Ferenc a 60. percben még kiegyenlítette. De a portugál szélső a 67. percben is szerzett egy gólt, amit aztán az utolsó pillanatokban a hórihorgas center, José Torres is megtoldott eggyel, így alakult ki a végeredmény. Balszerencsés mérkőzés volt, a bemelegítésnél megsérült Szentmihályi Antal – akinek korábban számos szép győzelmet köszönhetett a csapat – ezúttal kétszer is hibázott. Ezeken ment el a meccs, mert különben a magyar csapat semmivel sem maradt el tudásban ellenfelénél. Baróti Lajos egyébként a még leginkább az akkori Inter védekezési formációjára hasonlító, 1-4-2-3-as felállást választotta, Mátrai Sándor előtt a Káposzta Benő, Mészöly Kálmán, Sipos Ferenc, Sóvári Kálmán négyes játszott. A fedezetkettőst Nagy István és Rákosi Gyula alkotta, elöl pedig három világklasszis, Bene Ferenc, Albert Flórián és Farkas János támadott. Az újpesti csatár nemcsak ezen a mérkőzésen, hanem a torna minden magyar meccsén szerzett gólt. Hasonló bravúrra rajta kívül csak Sárosi György doktor volt képes, 1938-ban.

1983-ban Coimbrában gól nélküli döntetlenre végzett Mészöly Kálmán csapata a portugálokkal. csalódást keltett itthon az eredmény, noha a 15 hónappal később Eb-elődöntőt játszó házigazdáknál olyan kiválóságok játszottak, mint Humberto Coelho, Carlos Manuel, Pacheco, az ifjú Chalana, valamint a két csatár, Nené és Fernando Gomes. A Katzirz — Martos, Kocsis I., Garaba, Tóth J. — Hannich, Nyilasi, Póczik, Varga J. (Hajszán) — Kiss L. (Törőcsik), Pölöskei összeállítású együttesben elsősorban a védelem remekelt. A pécsi kapus, a néhány nappal később a 30. születésnapját ünneplő Katzirz Béla például egyenesen lenyűgözte a portugálokat: az idény végén, nyáron a lisszaboni Sporting szerződtette.

1998. szeptember 6-án, a 2000-es Európa-bajnokság selejtezőinek kezdetén a portugál válogatott 3–1-re nyert Bicskei Bertalan abban az esztendőben még veretlen válogatottja ellen. A portugálok azonban más nagyságrendet képviseltek, Figóval, Rui Costával, Sá Pintóval. (Paulo Sousa nem játszott.) Ötvenezer néző előtt sokáig pislákolt a remény, főleg, hogy Horváth Ferenc góljával a 32. perctől vezetett a Király — Fehér Cs. (Korsós Gy.), Lakos, Hrutka, Mátyus — Lisztes (Dárdai), Halmai, Illés — Dombi (Kovács Z.), Horváth F., Hamar összeállítású magyar csapat. A második félidőben aztán Sá Pinto két, Rui Costa egy gólt szerzett, s ezzel elszállt a bravúros kezdés reménye. Ez volt az első alkalom, hogy a portugál A-válogatott Budapesten játszott.

1999. október kilencedikén Lisszabonban 3–0-s vereséget szenvedett a válogatott az újabb Európa-bajnoki selejtezőn. Bicskei Bertalan a Király — Korsós Gy., Lakos, Dragóner, Mátyus — Lendvai, Halmai, Pisont (Dárdai) — Sowunmi (Kovács Z.), Egressy — Horváth F. (Herczeg) együttest játszatta. A remények bő negyedóra alatt szertefoszlottak, előbb Rui Costa, majd João Pinto szerzett gólt. A Vítor Baía — Secretário (Abel Xavier), Jorge Costa, Paulo Madeira, Dimas — Paulo Sousa – Figo, Rui Costa (Paulo Bento), Sergio Conceição — Pauleta, João Pinto (Sá Pinto) összeállítású portugál alakulat túl erős volt, Abel Xavier révén a második félidőben, Pauleta kiállítása után is tudta növelni az előnyét.

2009 szeptemberében még kifejezetten jól állt a magyar válogatott, még volt esélye a vb-pótselejtező elérésére is. Aztán a svédek elleni hazai vereség gyengítette a pozíciót, a portugálok elleni pedig végleg elűzte a szép álmokat. „Európa braziljai” ellen egy brazilból lett portugál, Pepe gólja döntött a vendégek javára. (Ráadásul a gólpasszt is egy brazil születésű, Deco adta.) A Babos — Bodnár, Juhász, Gyepes, Halmosi — Vadócz, Tóth B., Dárdai — Dzsudzsák, Huszti — Torghelle tizenegy kezdett, majd a 65. percben Erwin Koeman Huszti és Dárdai helyére Hajnalt és Priskint küldte a pályára. A hajrában Tóth Balázs helyére Buzsáky Ákos állt. Az 1–0-s vereséggel szinte minden remény elszállt a továbbjutásra.

Bő egy hónappal később a magyar és a portugál együttes a svédek veresége miatt, lehetőséget kapott a második hely megszerzésére a vb-selejtező-sorozatban. A magyar válogatott a Babos — Bodnár, Gyepes, Juhász, Vanczák — Vadócz (Priskin), Tóth — Huszti (Buzsáky), Gera, Dzsudzsák (Varga J.) — Torghelle összeállításban játszott. A portugáloknál, Cristiano Ronaldóval az élen, minden sztár pályára lépett, az eltiltott Pepe kivételével. A 18. percben megszerezte a vezetést a hazai válogatott: Simão vágta a hálóba a labdát. A 26. percben Cristiano Ronaldo cserét kért, korábbi manchesteri klubtársa, Nani állt a helyére. Erwin Koeman kapitány fontosabbnak tartotta, hogy egy súlyos vereség elkerülésére játsszon, mintsem gólra. A 74. percben Pedro Mendes labdáját Liedson közelről a kapura fejelte. Babos hihetetlen reflexszel belekapott a labdába, de csak a gólvonalon túlról tudta kihúzni. Hat perccel később Gyepes hibája után Duda beemelte a labdát a tizenhatoson belülre, a Vanczák mögött helyezkedő Simão pedig óriási gólt lőtt a rövid sarokba.

A 2016-os Európa-bajnokságon, június 22-én, Lyonban a Király — Lang, Juhász, Guzmics, Korhut — Gera, Elek — Dzsudzsák, Pintér, Lovrencsics — Szalai összeállítású tizenegy hallgatta a Himnuszt és a magyar tábor velőtrázó biztatását. A tizenkilencedik percben, Gera Zoltán miután két portugál, Cristiano Ronaldo, majd Nani is kijjebb fejelte az ötösükre beívelt labdát, a tizenhatoson kívülről, pazar lövéssel vette be Rui Patricio kapujának bal alsó sarkát. Harminchét évesen és 62 naposan szerezte meg az első gólját egy nagy tornán, nála – fogalmazzunk úgy: – érettebben csak az osztrák Ivica Vastic lőtt Eb-gólt, még 2008-ban. A magyar válogatott színeiben ez volt a huszonötödik gólja, mindössze egy, az utóbbi negyven évben debütált játékos előzi meg az örökrangsorban, Kiprich József. A portugálok hirtelen nagy bajba kerültek, mert a vereség a kiesésüket jelentette volna. Rákapcsoltak, a korábbinál gyorsabban futballoztak. A 42. percben Nani nagyon szép lövéssel váltotta gólra Cristiano Ronaldo átadását. Bernd Storck a második félidőre, minden bizonnyal egy újabb sárgától is óvva, lecserélte a magyar gólszerzőt, Bese Barnabás is debütálhatott az Eb-n. Alig két perc telt el a játékrészből, amikor Dzsudzsák Balázs lövése, egy védőn irányt változtatva, utat talált a portugál kapuba. Megint vezettünk! Cristiano Ronaldo nem sokkal később João Mário beadása után bravúros mozdulattal, sarokkal egyenlített, de még erre is volt Dzsudzsák Balázsnak újabb válasza. A legdrágább magyar játékos gólpárbajt vívott a legdrágább portugállal… Egyik hetes a másik hetessel… Cristiano Ronaldo szinte toporzékolt, üvöltött, azt látva. hogy Balázs újabb kísérlete is megpattan valakin, aztán a hálóban köt ki. Szalai Ádám már a második, a kapuhoz közeli szabadrúgást harcolta ki néhány percen belül, a végeredmény pedig ugyanaz lett. Igaz, itt Balázs előbb belelőtte a sorfalba a labdát, ám visszaszerezte, s másodszorra a hálóba küldte. Megint úgy, hogy az kis gellert kapott, ezúttal Nani lábán. Magyar futballista, nagy tornán, 1982 óta nem szerzett 90 perc alatt két gólt. Európai ellenféllel szemben 1964-ben, a bronzmeccsen, Novák Dezső duplázott. De még nem volt vége, a portugálok az életben maradásért játszottak. Cristiano Ronaldo a 62. percben a kapuba fejelte Quaresma labdáját, ezzel mindkét csapat továbbjutásra állt. Azt követően is, hogy Elek Ákos lövése után a kapufáról jött ki a labda. (Közben pályára lépett Németh Krisztián és Stieber Zoltán, két szélső is.) Szinte az utolsó pillanatig úgy festett, hogy a csoportgyőztes magyar válogatott mögött a portugáloké lesz a második hely, az izlandiaké pedig a harmadik. Ám utóbbiak a 94. percben szerzett góljukkal megverték az osztrákokat, s megelőzték a portugálokat.

Helyszín[szerkesztés]

A találkozót Lisszabonban rendezték meg, az Estádio da Luz stadionban, amely a Benfica csapatának az otthona. Nevének jelentése: A fény stadionja, de a szurkolók gyakran nevezik „A Catedral”-nak, vagyis katedrálisnak is. A négycsillagos UEFA-stadiont, Európa huszonegyedik legnagyobb stadionját 2003. október 25-én nyitották meg. Maximális befogadóképessége 65 647 néző.

Keretek[szerkesztés]

 megjegyzés: A táblázatokban szereplő adatok a mérkőzés előtti állapotnak megfelelőek.
 Magyarország
Poszt Név Születési idő és életkor Vál. Gól Klub Utolsó válogatottság
K Dibusz Dénes 1990. november 16. (26 évesen) 4 0 HUN Ferencvárosi TC 2016. 03. 26-án Horvátország ellen
K Gulácsi Péter 1990. május 6. (26 évesen) 7 0 GER RB Leipzig 2016. 11. 23-án Andorra ellen
K Megyeri Balázs 1990. március 31. (26 évesen) 1 0 GER Greuther Fürth 2016. 11. 15-én Svédország ellen
V Bese Barnabás 1994. május 6. (22 évesen) 4 0 FRA Le Havre AC 2016. 11. 23-án Andorra ellen
V Hangya Szilveszter 1994. január 2. (23 évesen) 1 0 HUN Vasas SC 2016. 11. 15-én Svédország ellen
V Kádár Tamás 1990. március 14. (27 évesen) 37 0 UKR Dinamo Kijev 2016. 06. 26-án Belgium ellen
V Korhut Mihály 1988. december 1. (28 évesen) 8 0 ISR Hapóél Beér-Seva 2016. 11. 23-án Andorra ellen
V Lang Ádám 1993. január 17. (24 évesen) 18 1 FRA Dijon 2016. 11. 23-án Andorra ellen
V Pintér Ádám 1988. június 12. (28 évesen) 25 0 GER Greuther Fürth 2016. 11. 15-én Svédország ellen
V Paulo Vinícius 1990. február 21. (27 évesen) 0 0 HUN Videoton FC
KP Gera Zoltán 1979. április 22. (37 évesen) 96 26 HUN Ferencvárosi TC 2016. 11. 23-án Andorra ellen
KP Holman Dávid 1993. március 17. (24 évesen) 0 0 HUN Debreceni VSC
KP Kalmár Zsolt 1995. június 9. (21 évesen) 7 0 DEN Bröndby 2015. 10. 11-én Görögország ellen
KP Lovrencsics Gergő 1988. szeptember 1. (28 évesen) 15 1 HUN Ferencvárosi TC 2016. 11. 15-én Svédország ellen
KP Nagy Ádám 1995. június 17. (21 évesen) 15 0 ITA Bologna FC 2016. 11. 23-án Andorra ellen
CS Adorján Krisztián 1993. január 19. (24 évesen) 0 0 ITA Novara
CS Dzsudzsák Balázs Csapatkapitány 1986. december 23. (30 évesen) 86 20 UAE al-Vahda FC 2016. 11. 23-án Andorra ellen
CS Gyurcsó Ádám 1991. március 6. (26 évesen) 15 3 POL Szczecin 2016. 11. 23-án Andorra ellen
CS Eppel Márton 1991. október 26. (25 évesen) 0 0 HUN Budapest Honvéd
CS Priskin Tamás 1986. szeptember 27. (30 évesen) 58 17 SVK Slovan Bratislava 2016. 06. 18-án Izland ellen
CS Sallai Roland 1997. május 22. (19 évesen) 1 0 ITA Palermo 2016. 05. 20-án Elefántcsontpart ellen
CS Szalai Ádám 1987. december 9. (29 évesen) 40 12 GER Hoffenheim 2016. 11. 23-án Andorra ellen
Szövetségi kapitány: GER Bernd Storck
 Portugália
Poszt Név Születési idő és életkor Vál. Gól Klub Utolsó válogatottság
K Rui Patrício 1988. február 15. (29 évesen) 55 0 POR Sporting CP 2016. 11. 13-án Lettország ellen
K Bruno Varela 1994. november 4. (22 évesen) 0 0 POR Vitória Setúbal
K José Marafona 1987. május 8. (29 évesen) 0 0 POR SC Braga
V Bruno Alves 1981. november 27. (35 évesen) 84 11 ITA Cagliari 2016. 11. 13-án Lettország ellen
V Pepe 1983. február 26. (34 évesen) 81 4 ESP Real Madrid CF 2016. 10. 10-én Feröer ellen
V Raphaël Guerreiro 1993. december 22. (23 évesen) 15 2 GER Borussia Dortmund 2016. 11. 13-án Lettország ellen
V José Fonte 1983. december 22. (33 évesen) 19 0 ENG West Ham United FC 2016. 11. 13-án Lettország ellen
V Eliseu 1983. január 10. (34 évesen) 19 1 POR SL Benfica 2016. 09. 01-jén Gibraltár ellen
V Cédric Soares 1991. augusztus 31. (25 évesen) 15 0 ENG Southampton FC 2016. 09. 06-án Svájc ellen
KP Nélson Semedo 1993. november 16. (23 évesen) 1 0 POR SL Benfica 2015. 10. 15-én Szerbia ellen
KP João Moutinho 1986. szeptember 8. (30 évesen) 94 5 FRA AS Monaco FC 2016. 10. 10-én Feröer ellen
KP João Mário 1993. január 13. (24 évesen) 22 0 ITA FC Internazionale 2016. 11. 13-án Lettország ellen
KP Bernardo Silva 1994. augusztus 10. (22 évesen) 10 0 FRA AS Monaco FC 2016. 07. 10-én Andorra ellen
KP Danilo Pereira 1991. szeptember 9. (25 évesen) 17 1 POR FC Porto 2016. 07. 06-án Wales ellen
KP William Carvalho 1992. április 7. (24 évesen) 28 1 POR Sporting CP 2016. 11. 13-án Lettország ellen
KP André Gomes 1993. július 30. (23 évesen) 17 0 ESP FC Barcelona 2016. 11. 13-án Lettország ellen
KP Renato Sanches 1997. augusztus 18. (19 évesen) 11 1 GER FC Bayern München 2016. 11. 13-án Lettország ellen
KP Pizzi 1989. október 6. (27 évesen) 4 1 POR SL Benfica 2015. 06. 15-én Olaszország ellen
KP Ricardo Quaresma 1983. szeptember 26. (33 évesen) 61 8 TUR Beşiktaş 2016. 11. 13-án Lettország ellen
KP Gelson Martins 1995. május 11. (21 évesen) 3 0 POR Sporting CP 2016. 11. 13-án Lettország ellen
CS Cristiano Ronaldo Csapatkapitány 1985. február 5. (32 évesen) 136 69 ESP Real Madrid CF 2016. 11. 13-án Lettország ellen
CS Éder 1987. december 22. (29 évesen) 32 4 FRA Lille OSC 2016. 10. 10-én Feröer ellen
CS André Silva 1995. november 6. (21 évesen) 5 4 POR FC Porto 2016. 11. 13-án Lettország ellen
Szövetségi kapitány: POR Fernando Santos

A selejtezőcsoport állása a mérkőzés előtt[szerkesztés]

Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás
1.  Svájc 4 4 0 0 9 3 +6 12 Kijut a 2018-as világbajnokságra
2.  Portugália 4 3 0 1 16 3 +13 9 Lehetséges pótselejtező[m 1]
3  Magyarország 4 2 1 1 8 3 +5 7
4.  Feröer 4 1 1 2 2 8 −6 4
5.  Lettország 4 1 0 3 2 8 −6 3
6.  Andorra 4 0 0 4 1 13 −12 0
Forrás: FIFA
Sorrend szabályai: Sorrend meghatározása
Jegyzetek:
  1. A nyolc legjobb csoportmásodik pótselejtezőt játszik. A kilencedik csoportmásodik kiesik.

A mérkőzés[szerkesztés]

Portugália  3 – 0  Magyarország
Silva (1–0) Gól : 31' 31'
Ronaldo (2–0) Gól : 36' 36' · (3–0) Gól : 65' 65'
(2 – 0)
Jegyzőkönyv
Sárga lap 61' Dzsudzsák
Sárga lap 76' Gera
Sárga lap 83' Kádár
Estádio da Luz, Lisszabon, Portugália
Nézőszám: 57 816
Játékvezető: Szymon Marciniak (lengyel)
Asszisztensek: Paweł Sokolnicki és Tomasz Listkiewicz

Közel teltház fogadta a pályára kifutó csapatokat az Eb-győztes Portugália otthonául szolgáló Estádio da Luzban, az 57 816 nézőből közel 3000 szurkolt a magyaroknak. A portugálok tétmeccsen utoljára 2014 szeptemberében kaptak ki legutóbb hazai pályán, ráadásul magyar válogatott még sosem tudott nyerni Portugália ellen. Bernd Storck kezdőcsapatában helyet kapott Vinícius Pauló, a Videoton FC hátvédje, így rögtön újoncot avatott a magyar válogatott, amely jól kezdte a mérkőzést, és labdatartással elejét vette a portugál rohamoknak. Az első negyedóra után azonban a vendéglátók átvették a kezdeményezést és a meccs irányítását, és egy bal oldali akció végén Raphaël Guerreiro beadásából a Porto csatára, André Silva szerzett gólt (1–0). Alig öt perccel később Cristiano Ronaldo villant, André Silva passza után lőtte ki a jobb alsó sarkot (2–0). A félidőben Bernd Storck szövetségi kapitány cserével próbálta felrázni a csapatot, Lang Ádám helyén Lovrencsics Gergő folytatta, a válogatott pedig visszaállt a megszokott négyvédős játékára. A 65. percben aztán éppen ő szabálytalankodottQuaresmával szemben a tizenhatos sarkánál. A megítélt szabadrúgás mögé Cristiano Ronaldo állt, és a bal kapufa segítségével tovább növelte a hazaiak előnyét (3–0). Ez volt a portugál sztár 70. gólja a válogatottban, és a 9. a vb-selejtezőkön, amivel vezeti a góllövőlistát. Az utolsó fél órára Gyurcsó Ádám jött le, és Kalmár Zsolt, a Bröndby légiósa folytatta a helyén, a hajrában pedig Gerát váltotta Pintér Ádám, aki szépíthetett is volna a 89. percben, de lövése a kapu fölé szállt. Az eredmény ezt követően sem változott, a válogatott így már csak annyit tehetett, hogy a lefújást követően megköszönte a fantasztikusan szurkoló magyar drukkerek biztatását.

Az összeállítások[szerkesztés]

Csapatszínek Csapatszínek Csapatszínek
Csapatszínek
Csapatszínek
 
Portugália
Csapatszínek Csapatszínek Csapatszínek
Csapatszínek
Csapatszínek
 
Magyarország

Használt rövidítések (magyar rövidítés – angol rövidítés – poszt):

PORTUGÁLIA:
KA 1 Rui Patrício
JV 21 Cédric
KV 3 Pepe
KV 6 José Fonte
BV 5 Raphael Guerreiro
JKP 10 Joao Mário lecserélve 83'
KKP 14 William Carvalho
BKP 15 André Gomes lecserélve 86'
JCS 20 Ricardo Quaresma
KCS 18 André Silva Gól : 32' 32' lecserélve 67'
BCS 7 Cristiano Ronaldo Csapatkapitány Gól : 36' 36' Gól : 65' 65'
Cserék:
KA 12 Bruno Varela
KA 22 Marafona
V 2 Bruno Alves
V 4 Nélson Semedo
KP 8 João Moutinho becserélve 83'
CS 9 Éder
KP 11 Bernardo Silva becserélve 67'
KP 13 Danilo
KP 16 Renato Sanches
KP 17 Pizzi becserélve 86'
CS 19 Eliseu
KP 23 Gelson Martins
Vezetőedző:
POR Fernando Santos
MAGYARORSZÁG:
KA 1 Gulácsi Péter
JV 21 Bese Barnabás
KV 20 Kádár Tamás Sárga lap 83'
KV 4 Vinícius Paulo
KV 2 Lang Ádám lecserélve szünetben
BV 3 Korhut Mihály
JKP 7 Dzsudzsák Balázs Csapatkapitány Sárga lap 61'
KKP 8 Nagy Ádám
TKP 6 Gera Zoltán Sárga lap 76' lecserélve 86'
BKP 15 Gyurcsó Ádám lecserélve 69'
CS 9 Szalai Ádám
Cserék:
KA 12 Dibusz Dénes
KA 22 Megyeri Balázs
CS 6 Adorján Krisztián
CS 11 Eppel Márton
KP 14 Lovrencsics Gergő becserélve szünetben
CS 13 Böde Dániel
KP 15 Kalmár Zsolt becserélve 69'
CS 16 Pintér Ádám becserélve 86'
KP 17 Holman Dávid
CS 19 Priskin Tamás
CS 20 Sallai Roland
KP 23 Hangya Szilveszter
Vezetőedző:
GER Bernd Storck

Asszisztensek:
Paweł Sokolnicki (lengyel) (partvonal)
Tomasz Listkiewicz (lengyel) (partvonal)
Negyedik játékvezető:
Paweł Raczkowski (lengyel)

Statisztika[szerkesztés]

Összesen Portugália Magyarország
Labdabirtoklás 57% 43%
Kapura lövési kísérlet 15 6
Kaput eltaláló kísérlet 5 1
Ebből gól 3 0
Kaput el nem találó kísérlet 7 3
Blokkolt kísérlet 3 2
Kapufa 0 0
Szöglet 5 0
Les 1 1
Passzkísérletek száma 582 465
Sikeres passzok száma 526 (90%) 410 (88%)
Labdaszerzés 41 37
Sárga lap 0 3
Piros lap 0 0

Gólok és figyelmeztetések[szerkesztés]

A magyar válogatott játékosainak góljai és figyelmeztetései a selejtezősorozatban.
Csak azokat a játékosokat tüntettük fel a táblázatban, akik legalább egy gólt szereztek vagy figyelmeztetést kaptak.
A játékosok vezetéknevének abc-sorrendjében.
Mérkőzés FRO–HUN HUN–SUI LVA–HUN HUN–AND POR–HUN AND–HUN HUN–LVA HUN–POR SUI–HUN HUN–FRO
Figyelmeztetések Gól KM 2016.09.06. 2016.10.07. 2016.10.10. 2016.11.13. 2017.03.25. 2017.06.09. 2017.08.31. 2017.09.03. 2017.10.07. 2017.10.10.
Dzsudzsák Balázs Csapatkapitány 0 1 0 0 0 Sárga lap
Fiola Attila 0 1 0 0 0 Sárga lap
Gera Zoltán 1 1 0 0 0 Gól Sárga lap
Gyurcsó Ádám 2 0 0 0 0 Gól Gól
Kádár Tamás 0 3 0 0 1 Sárga lap Sárga lap X Sárga lap
Kleinheisler László 0 2 0 0 1 Sárga lap Sárga lap X
Korhut Mihály 0 1 0 0 0 Sárga lap
Lang Ádám 1 0 0 0 0 Gól
Szalai Ádám 4 0 0 0 0 Gól Gól Gól Gól
Összesen 8 9 0 0 2
Jelmagyarázat: Helyszín: O = Otthon; I = Idegenben;
Gól = szerzett gólok; = sárga lapos figyelmeztetés; = egy mérkőzésen 2 sárga lap utáni azonnali kiállítás; = piros lapos figyelmeztetés, azonnali kiállítás; X = eltiltás; KM = eltiltás miatt kihagyott mérkőzés

A selejtezőcsoport állása a mérkőzés után[szerkesztés]

További eredmények a fordulóban
2017. március 25. Andorra  0–0  Feröer
2017. március 25. Svájc  1–0  Lettország
Hely. Csapat M Gy D V G+ G– Gk P Továbbjutás
1.  Svájc 5 5 0 0 10 3 +7 15 Kijut a 2018-as világbajnokságra
2.  Portugália 5 4 0 1 19 3 +16 12 Lehetséges pótselejtező[m 1]
3  Magyarország 5 2 1 2 8 6 +2 7
4.  Feröer 5 1 2 2 2 8 −6 5
5.  Lettország 5 1 0 4 2 9 −7 3
6.  Andorra 5 0 1 4 1 13 −12 1
Forrás: FIFA
Sorrend szabályai: Sorrend meghatározása
Jegyzetek:
  1. A nyolc legjobb csoportmásodik pótselejtezőt játszik. A kilencedik csoportmásodik kiesik.

Örökmérleg a mérkőzés után[szerkesztés]

Magyarország   Portugália
0 Győzelem 8
4 Döntetlen 4
10 Gólok 29
4/24 Pontok 20/24
16,67% % 83,33%

A táblázatban a győzelemért 2 pontot számoltunk el.

Összes mérkőzés[szerkesztés]

      Győzelem       Döntetlen       Vereség

No. Dátum Helyszín Néző Mérkőzés Eredmény Gólszerző(k) Forrás
1. (121.) 1926. 12. 26. Porto, Campo do Ameal 10 000 barátságos Portugália–Magyarország 3–3 (2–0) Holzbauer Gól : 9' 9' (0–1), Braun Gól : 22' 22' (0–2), Holzbauer Gól : 74' 74' (3–3) ill. dos Santos Gól : 40' 40' (11-esből) (1–2), Severo Gól : 49' 49' (2–2), Martins Gól : 60' 60' (3–2) [1]
2. (165.) 1933. 01. 29. Lisszabon, Estadio do Lumiar 15 000 barátságos Portugália–Magyarország 1–0 (0–0) Pinga Gól : 57' 57' (1–0) [2]
3. (207.) 1938. 01. 09. Lisszabon, Estádio Benfica 10 000 barátságos Portugália–Magyarország 4–0 (2–0) Santo Gól : 14' 14' (1–0), Pedro Gól : 15' 15' (2–0), Soeiro Gól : 48' 48' (3–0), Pedro Gól : 75' 75' (4–0) [3]
4. (335.) 1956. 06. 09. Lisszabon, Estádio Nacional 70 000 barátságos Portugália–Magyarország 2–2 (0–1) Kocsis Gól : 51' 51' (1–1), Lantos Gól : 59' 59' (1–2) ill. Águas Gól : 45' 45' (1–0), Vasques Gól : 65' 65' (2–2) [4]
5. (424.) 1966. 07. 13. Manchester, Old Trafford 37 311 Vb 1966, csoportmérkőzés Portugália–Magyarország 3–1 (1–0) Bene Gól : 60' 60' (1–1) ill. Augusto Gól : 3' 3' (1–0), Augusto Gól : 67' 67' (2–1), Torres Gól : 90' 90' (3–1) [5]
6. (572.) 1983. 04. 13. Coimbra, Estádio Cidade 15 000 barátságos Portugália–Magyarország 0–0 [6]
7. (725.) 1998. 09. 06. Budapest, Népstadion 50 000 Eb 2000, selejtező Magyarország–Portugália 1–3 (0–1) Horváth Gól : 32' 32' (1–0) ill. Sá Pinto Gól : 56' 56' (1–1), Sá Pinto Gól : 76' 76' (1–2), Costa Gól : 84' 84' (1–3) [7]
8. (738.) 1999. 10. 09. Lisszabon, Estádio da Luz 60 000 Eb 2000, selejtező Portugália–Magyarország 3–0 (2–0) Costa Gól : 13' 13' (11-esből) (1–0), J. Pinto Gól : 16' 16' (2–0), Xavier Gól : 58' 58' (3–0) [8]
9. (843.) 2009. 09. 09. Budapest, Népstadion 50 000 Vb 2010, selejtező Magyarország–Portugália 0–1 (0–1) Pepe Gól : 10' 10' (0–1) [9]
10. (844.) 2009. 10. 09. Lisszabon, Estádio da Luz 50 115 Vb 2010, selejtező Portugália–Magyarország 3–0 (1–0) Sabrosa Gól : 18' 18' (1–0), da Silva Gól : 74' 74' (2–0), Sabrosa Gól : 79' 79' (3–0) [10]
11. (908.) 2016. 06. 22. Lyon, Parc Olympique Lyonnais 55 514 Eb 2016, csoportmérkőzés Magyarország–Portugália 3–3 (0–1) Gera Gól : 19' 19' (1–0), Dzsudzsák Gól : 47' 47' (2–1), Dzsudzsák Gól : 55' 55' (3–2) ill. Nani Gól : 42' 42' (1–1), Ronaldo Gól : 50' 50' (2–2), Ronaldo Gól : 62' 62' (3–3) [11]
12. (915.) 2017. 03. 25. Lisszabon, Estádio da Luz 57 816 Vb 2018, selejtező Portugália–Magyarország 3–0 (2–0) A. Silva Gól : 31' 31' (1–0), Ronaldo Gól : 36' 36' (2–0), Ronaldo Gól : 65' 65' (3–0) [12]
13. (919.) 2017. 09. 03. Budapest, Groupama Aréna 21 344 Vb 2018, selejtező Magyarország–Portugália 0–1 (0–0) A. Silva Gól : 48' 48' (0–1) [13]


Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]