A magas lány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A magas lány
(Tall Girl)
2019-es amerikai film
Rendező Nzingha Stewart
Producer McG
Mary Viola
Corey Marsh
Műfaj romantikus vígjáték
Forgatókönyvíró Sam Wolfson
Főszerepben Ava Michelle
Griffin Gluck
Sabrina Carpenter
Paris Berelc
Luke Eisner
Clara Wilsey
Anjelika Washington
Rico Paris
Angela Kinsey
Steve Zahn
Zene Mateo Messina
Operatőr Eric Edwards
Vágó Priscilla Nedd Friendly
Gyártás
Gyártó Wonderland Sound and Vision
OrszágUSA
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Játékidő 102 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2019. szeptember 13.
Korhatár7 éven aluliaknak nem ajánlott.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A magas lány témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A magas lány (eredeti cím: Tall Girl) 2019-es amerikai tini romantikus-filmvígjáték, melyet Nzingha Stewart rendezett Sam Wolfson forgatókönyvéből. A főszerepet Ava Michelle, Griffin Gluck, Sabrina Carpenter, Paris Berelc, Luke Eisner, Clara Wilsey, Washington Anjelika, Rico Paris, Angela Kinsey és Steve Zahn alakítja.

A filmet 2019. szeptember 13-án mutatta be a Netflix.

Cselekmény[szerkesztés]

Jodi Kreyman 16 éves és 1,87 méter magas. Hároméves kora óta magas a korához képest, ami egész életében bizonytalanná tette. A diákok állandóan azt kérdezik Joditól, hogy "milyen az időjárás odafent?". Ezzel ellentétben Jodi nővére, Harper átlagos magasságú, és többszörös szépségverseny-győztes. Az életre szóló barátja, Jack Dunkleman gyakran hívja randevúra, de Jodi vonakodik, részben azért, mert a fiú sokkal alacsonyabb nála.

Stig Mohlin, a svéd cserediák bekerül Jodi osztályába, és Jodi – a legtöbb lányhoz hasonlóan az iskolában – azonnal érdeklődik iránta. Azonban Kimmy Stitcher, a zaklatója elkezdi körbevezetni a Stiget. Dunkleman elkeseredik, amikor megtudja, hogy Stig nála fog lakni, mint vendég a családban. Jodi segítséget kér Harpertől, hogy megkérje Stiget, vegye észre őt. Harper és az anyjuk segít neki egy teljes átalakításban.

Kimmy és Schnipper tréfásan felhívják Dodit, Stignek adják ki magukat, és elhívják a házibuliba. Fareeda csalódottságára Jodi a fürdőszobában bújik el, hogy elkerülje Kimmyt. Stig a zongorázó Stigbe fut, aki bátorítja őt, hogy játsszon; együtt éneklik el a Guys and Dolls című musicalből az "I've Never Been in Love Before" című duettet.

Jodi rájön, hogy az apja egy Tip Toppers (magas emberek klubja) tagozati gyűlést szervezett a házukban otthon, amit a lány felháborítónak talál. Stig felhívja, és először azt hiszi, hogy egy újabb tréfás hívás, ezért kiabálni kezd vele, de a fiú meghívja egy musical előadásra. A lány megjelenik Dunkleman házában, aki féltékeny lesz, amikor rájön, hogy Stighez megy. Folyamatosan megzavarja az estéjüket, de amikor Stig hazakíséri Jodit, megcsókolják egymást. Később Stig bűntudatot érezve tanácsot kér Dunklemantől, aki azt mondja neki, hogy koncentráljon arra, hogy Kimmyvel legyen. Jodi dühös lesz Dunklemanre, amikor ezt megtudja.

Közben egy másik lány, Liz randira hívja Dunklemant. Schnipper ezúttal érdeklődni kezd Jodi iránt, ezért ráveszi Kimmyt, hogy megkérje, csatlakozzon hozzájuk egy szabadulószoba játékra; Jodi lerázza a Fareedával játsszandó közös koncertet, hogy elmehessen. A szabadulószobában párosával csókolóznak: Jodi és Schnipper, Kimmy és Stig, valamint Dunkleman és Liz, amíg Jodi frusztrált nem lesz és el nem megy. A féltékeny Stig beszél Jodival, és beleegyezik, hogy randevúzzanak Harper szépségversenyére. Harper nyer, de Stig nem jelenik meg. Dunkleman partiján Stig elmagyarázza, hogy elvesztette az időérzékét, amikor Dunklemannek segített berendezkedni.

Dunkleman visszautasítja Lizt, amikor az elhívja őt a bálba. Jodinak platformcipőt ad, hogy bocsánatot kérjen, amiért rossz barát volt. Jodinak egy videót küldenek arról, hogy elment a buliból. Stig úgy tesz, mintha Jodi viszonzatlan szerelmet érezne iránta. Kiállt Jodi mellett, Dunkleman pedig először szólta le őt. Aztán ökölharcot vívott Schnipperrel.

A szalagavató bálon Kimmy és Stig kapja a koronát, mint bálkirálynő és a bálkirály, azonban a fiú szakít vele. Jodi megérkezik a magas sarkú cipőben, amit Dunkleman adott neki, és beszédet mond, amelyben kifejezi az újonnan szerzett önbizalmát. Stig randira hívja Jodit, de a lány visszautasítja. Beszélget Dunklemannel: elárulja, hogy miért hord mindig tejesládát. Rááll rá, és odahajol, hogy megcsókolja a lányt.

Szereposztás[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang Leírás
Ava Michelle Jodi Kreyman Kardos Lili Egy öntudatos 16 éves lány, 1,85 méter magassággal.
Griffin Gluck Jack Dunkleman Csiby Gergely Jodi barátja, aki évek óta odáig van érte.
Luke Eisner Stig Mohlin Czető Roland Egy svéd cserediák, aki Dunklemann l él.
Clara Wilsey Kimmy Stitcher Bogdányi Titanilla Egy önző, de hagyományosan vonzó lány, aki folyton gúnyolódik Jodi-val.
Sabrina Carpenter Harper Kreyman Csifó Dorina Jodi nővére és egy szépségverseny királynő.
Paris Berelc Liz Tamási Nikolett Kimmy egyik kedves barátja, aki odavan Dunklemanért.
Rico Paris Schnipper Hám Bertalan Egy fiú, aki Kimmy-vel együtt gyötörte Jodit gyerekkoruk óta.
Anjelika Washington Fareeda Hermann Lilla Jodi legjobb barátja.
Angela Kinsey Helaine Kreyman Dudás Eszter Egykori szépségverseny királynő, Harper és Jodi anyja, Richie felesége.
Steve Zahn Richie Kreyman Fekete Zoltán Harper és Jodi paranoiás apja, Helaine férje, aki minden megtesz annak érdekében, hogy Jodi normálisan érezze magát.
Bria Condon Crystal Spitz
Shane Guilbeau Bob Brickman
Christina Moses Nina Dunkleman Jack anyja.
Andrew Brodeur Will
Jason Rogel Dr. Sager
Gralen Bryant Banks O'Sullivan igazgató
Kelly Murtagh Ms. Novey
Chima Chekwa Maison Voodoo műsorvezető
Kerry Cahill Gina A Tip Toppers tagja.

Filmkészítés[szerkesztés]

2018 novemberében bejelentették, hogy a Netflix negyedik alkalommal is együttműködik az McG által alapított Wonderland Sound and Vision-nel a Magas lány című filmben, Nzingha Stewart rendezésével.[1] 2019 januárjában Ava Michelle, Griffin Gluck, Luke Eisner, Sabrina Carpenter, Paris Berelc, Steve Zahn, Angela Kinsey, Anjelika Washington, Clara Wilsey és Rico Paris csatlakozott a film szereplőihez.[2]

A film fő forgatása 2019 januárjában kezdődött New Orleansban.[3]

Megjelenés[szerkesztés]

A film előzetesét 2019. augusztus 29-én adták ki,[4] a film pedig 2019. szeptember 13-án jelent meg.[5] 2019. október 17-én a Netflix bejelentette, hogy a filmet több mint 41 millió néző tekintette meg a platformon történő megjelenése után.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. N'Duka, Amanda. „Netflix, McG & Director Nzingha Stewart Team On 'Tall Girl' Teen Comedy”, Penske Media Corporation, 2018. november 2. (Hozzáférés ideje: 2019. január 29.) 
  2. Kilday, Gregg. „Netflix Finds Its 'Tall Girl'”, The Hollywood Reporter, Billboard-Hollywood Reporter Media Group, 2019. január 24. (Hozzáférés ideje: 2019. január 29.) 
  3. Hipes, Patrick. „Ava Michelle to Star in Netflix Teen Romance 'Tall Girl'”, News Corp, 2019. január 24. (Hozzáférés ideje: 2019. január 29.) 
  4. Dodson, P. Claire: "Tall Girl" Is Netflix's New Teen Rom-Com for Tall People Everywhere (angol nyelven). Teen Vogue. Condé Nast. (Hozzáférés: 2019. augusztus 30.)
  5. Moore, Kasey: What’s Coming to Netflix in September 2019. What's on Netflix , 2019. augusztus 17. (Hozzáférés: 2019. augusztus 19.)
  6. Koblin, John: Netflix’s Top 10 Original Movies and TV Shows, According to Netflix. New York Times, 2019. október 17. (Hozzáférés: 2019. november 11.)

További információk[szerkesztés]