A krasznojarszki elkerülőút hídja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A krasznojarszki elkerülőút hídja
ElhelyezkedéseOroszország, Krasznojarszki határterület
Áthidalt akadályJenyiszej
Szerkezettípusívhíd
Funkcióközúti híd
Teljes hosszúsága814,3 m
Szélesség11,5 m
Sávok száma2 × 1
TervezőTranszmoszt Zrt. (Szentpétervár)
Építés kezdete2005
Átadás ideje2008. október 21.
Elhelyezkedése
A krasznojarszki elkerülőút hídja (Oroszország)
A krasznojarszki elkerülőút hídja
A krasznojarszki elkerülőút hídja
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 56° 05′ 19″, k. h. 93° 10′ 03″Koordináták: é. sz. 56° 05′ 19″, k. h. 93° 10′ 03″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz A krasznojarszki elkerülőút hídja témájú médiaállományokat.

A krasznojarszki elkerülőút hídja (orosz nyelven: Мост через Енисей на транспортном обходе Красноярска) közúti híd Oroszország Krasznojarszki határterületén, a Jenyiszejen, Krasznojarszk mellett.

Ismertetése[szerkesztés]

Tervezésekor „Jermolajevszkij híd” volt a neve (Ермолаевский мост, 'Jermolajevói híd', a közeli Jermolajevo település neve után), de általában moszt na glubokom obhogye Krasznojarszka (мост на глубоком обходе Красноярска) néven említik.

A híd a város központjától 28 km-re északkeletre ível át a Jenyiszejen és az R255-ös főút (oroszul: ) Krasznojarszkot elkerülő 32,3 km hosszú szakaszának része. A központi kormányzat és a Krasznojarszki határterület kormányának közös projektjében készült. Építése 2005 tavaszán kezdődött, ünnepélyes átadását 2008. október 21-én tartották Vlagyimir Putyin akkori miniszterelnök jelenlétében.

Az ívhíd teljes hossza 814,3 m, szélessége 11,5 m. A meder feletti részek fesztávolsága 126+231+126 m. A Jenyiszej ezen a szakaszon hajózható, szélessége 589 m. A híd tervezésekor alapkövetelmény volt, hogy a hajózható hídnyílás szélessége meghaladja a 200 métert. Az ívhíd fémszerkezetét a nazarovói Kelet-szibériai Fémszerkezeti Gyárban készítették.

Az autóforgalom az elkerülőúton és a hídon 2 × 1 sávon halad, de a pilléreket úgy építették, hogy a híd 2 × 2 sávosra bővíthető legyen. Az építkezés második szakaszát 2009-ben folytatni akarták, de előbb „elcsúsztatták”, majd 2012-re kiderült, hogy több évre elhalasztják a városközpontba tervezett – és azóta már régen elkészült – negyedik Jenyiszej-híd (a Nyikolajevszkij híd ) építésének megkezdése miatt.

A 32,3 km-es elkerülőút a Jenyiszej-hídon kívül további két kisebb hidat, négy csomópontot és nyolc felüljárót foglal magában. Átadásával jelentősen csökkent Krasznojarszkban a belvárost és hídjait, köztük a 777-es hidat is megterhelő tranzitforgalom.

Források[szerkesztés]