A kincses sziget kalózai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kincses sziget kalózai
(Cutthroat Island)
Rendező Renny Harlin
Producer John Baldecchi
Jane Bartelme
James Gorman
Renny Harlin
Mario Kassar
Alapmű Michael Frost Beckner
James Gorman
Bruce A. Evans
Raynold Gideon
Műfaj romantikus vígjáték
romantikus film
akciófilm
kalandfilm
Forgatókönyvíró Robert King
Marc Norman
Főszerepben Geena Davis
Matthew Modine
Frank Langella
Maury Chaykin
Patrick Malahide
Stan Shaw
Rex Linn
Zene John Debney
Operatőr Peter Levy
Gyártás
Gyártó Carolco Pictures
MGM
Ország  USA
Nyelv angol
magyar szinkron
Időtartam 124 perc
Költségvetés 98 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó USA MGM
Bemutató USA 1995. december 22.
Magyarország 2003. (TV2)
Korhatár USA PG-13
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel USA 10 017 322 dollár
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A kincses sziget kalózai egy 1995-ös amerikai kalandfilm Renny Harlin rendezésében, Geena Davis, Matthew Modine és Frank Langella főszereplésével. A cselekmény egy 17. századi női kalóz kalandjairól szól. A film hatalmas anyagi bukás lett, egy ideig mint „minden idők legnagyobb filmes bukása” volt számon tartva, mely a gyártó stúdiót, a Carolcot is megszüntette.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Morgan Adams nő létére rettegett kalózkapitány, aki apjától örökölte meg a hajóját és sokat próbált legénységét. Apja révén azonban egy kincsestérkép egy darabjára is szert tesz, melyet amúgy az apja fejére tetováltak. Mivel a térkép latinul van és senki nem beszéli a nyelvet, szerezniük kell egy latinul beszélő embert, akit egy rabszolgaárverésen William Shaw személyében találnak meg. Csakhogy nemsokára a kalóznő sötét lelkű nagybátyja, Dawg Brown is tudomást szerez a kincshez vezető térképről, aki semmitől nem riad vissza, hogy megszerezze, és ezért még unokahúgával is hajlandó harcba szállni...

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szerep Színész
Morgan Adams Geena Davis
William Shaw Matthew Modine
Dawg Brown Frank Langella
John Reed Maury Chaykin
Ainslee Patrick Malahide
Mr. Glasspoole Stan Shaw
"Black" Harry Adams Harris Yulin
Mr. Blair Rex Linn
Trotter kapitány Angus Wright
Toussant Ken Bones
Bowen Christopher Masterson
Mordechai "Fingers" Adams George Murcell

Forgatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A rendező Renny Harlin ekkor a főszereplő Geena Davis férje volt, és ezzel a filmmel akarták Davis kalandfilmes imidzsét elindítani. A férfi főhős Shaw szerepére eredetileg Michael Douglast kérték fel, aki viszont ragaszkodott hozzá, hogy ugyanannyi szerepe legyen a filmben, mint Davis-nek, mikor azonban úgy érezte, hogy mégis kevesebb a játékideje Davis-nél, kilépett a produkcióból. Állítólag ezután már Davis is ki akart lépni, de őt szerződés kötelezte a film befejezésére. A férfi főszereplő helyére folytatott keresgélés miatt a film cselekményét és díszleteit is át kellett igazítani, miközben a felkért Tom Cruise, Keanu Reeves, Liam Neeson, Jeff Bridges, Ralph Fiennes, Charlie Sheen és Michael Keaton mind visszamondták a felkínált szerepet, amit végül az akkor feltörekvő Matthew Modine vállalt el. A film későbbi hatalmas bukása az ő, Davis és a rendező Harlin karrierjét is gyakorlatilag eljelentéktelenítette.

A bukás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A gyártó Calorco studió, melyet Andy Vajna és Mario Kassar hozott létre még a hetvenes években és sok sikerfilm fűződik hozzájuk (Rambo, Terminator, Az emlékmás) anyagi zavarba került, miután Kassar rendkívül pazarlóan bánt a bevételekkel, emiatt a stúdió 1992-re már csődközeli állapotba került.[1] A nagy anyagi veszteségek miatt számos leépítésre és átszervezésre került sor, míg végül a stúdió utolsó esélyeként merült fel a kalózos kalandfilm ötlete. A film költsége 98 millió dollárt tett ki, amihez képest azonban nagyjából 10 millió dollár volt csak a bevétel és ezzel nem csak a Carolco szűnt meg, hanem ez lett minden idők legnagyobb filmes bukása is: a 98 millió, plusz marketing költségek összesen 115 millió dollárt tettek ki,[2] a későbbi összbevétel pedig világviszonylatban így is csak 18 és fél millió dollár lett,[3] ami nagyjából 96 és fél millió dollár veszteséget jelentett, ez az összeg 2013-as árfolyamon több mint 145 millió dolláros veszteség. A film bukása után a 2003-as A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka című filmig nem is készült kalózos témájú film.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Cinema filmmagazin, 1992. május, 7. oldal
  2. 3. The 15 Biggest Box Office Bombs. CNBC. (Hozzáférés: 2011. október 1.)
  3. The Numbers, Box office data, Movie stars, Idle speculation. the-numbers.com. (Hozzáférés: 2011. július 29.)

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cutthroat Island című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]