A jövő kezdete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A jövő kezdete
(Disnxisndiwnd)
2000-es amerikai film
RendezőMimi Leder
ProducerPeter Abrams, Paddy Carson, Mary McLaglen, Robert L. Levy, Jonathan Treisman, Steven Reuther
AlapműPay it Forward
Műfaj
ForgatókönyvíróLeslie Dixon
FőszerepbenKevin Spacey
Helen Hunt
Haley Joel Osment
ZeneThomas Newman
OperatőrOliver Stapleton
VágóDavid Rosenbloom
Gyártás
GyártóWarner Bros.
Bel Air Entertainment
Tapestry Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő118 perc
Költségvetés40 millió dollár
Forgalmazás
ForgalmazóWarner Bros. (USA)
Intercom(Magyarország)
Bemutató2000. október 12. (USA)
2001. február 22. (Magyarország)
Korhatár14+ (Magyarország)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A jövő kezdete témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A jövő kezdete (eredeti cím: Pay It Forward) 2000-ben bemutatott amerikai filmdráma.

Cselekmény[szerkesztés]

Trevor McKinney Las Vegasban kezdi a hetedik osztályt. Társadalomismeret-tanára, Eugene Simonet megbízza az osztályt, hogy valósítsanak meg egy nagyszabású tervet, amely jobbá teszi a világot.

Trevor egy fordított piramisjátékot talál ki: három embernek kell komoly segítséget nyújtani olyan nagyobb dologban, amit a címzett önmaga nem tudna elvégezni. Majd ezeknek az embereknek meg kell ígérniük, hogy cserében ők is segítenek három másik embernek.

Trevor első cselekedete az, hogy egy Jerry nevű hajléktalannak megengedi, hogy a garázsukban lakjon, Jerry pedig azzal fizeti meg a szívességet, hogy Trevor édesanyjának, Arlene-nek autójavítást végez. A továbbiakban azzal fizet tovább, hogy megakadályozza egy nő öngyilkosságát.

Eközben Arlene szembesíti Eugene-t Trevor projektjével, miután felfedezi Jerryt a házukban. Trevor ezután kiválasztja Eugene-t, mint a következő szívesség célpontját, és ráveszi Eugene-t és Arlene-t egy romantikus vacsorarandira. Úgy tűnik, ez kudarcba fullad, Trevor és anyja összevesznek az anyja alkoholista volt férje, Ricky iránti szerelme miatt, és Arlene dühében felpofozza Trevort.

Eugene és Arlene újra egymásra találnak, amikor Trevor megszökik otthonról, és Arlene megkéri Eugene-t, hogy segítsen neki megtalálni őt. Miután megtalálta Trevort, Arlene elkezd szexuálisan közeledni Eugene-hez. Eugene nyakán és arcán mély égésnyomok láthatók, és kezdetben bizonytalanságból ellenáll Arlene közeledésének. Amikor végül lefekszenek egymással, a férfi egész felsőtestén kiterjedt hegek láthatók. Arlene elfogadja ezt, és érzelmi kötődést alakít ki vele, de amikor Ricky visszatér, és azt állítja, hogy leszokott az ivásról, Arlene felhagy a Eugene-nel való kapcsolatukkal. Az, hogy visszafogadta volt férjét, feldühíti Eugene-t, akinek az anyja vissza szokta fogadni a bántalmazó, alkoholista apját. Eugene elmagyarázza, hogy a sebhelyei abból származnak, amikor apja részeg dühében felgyújtotta. Szidja Arlene-t, amiért olyan, mint az anyja, és figyelmezteti, hogy Ricky visszaélhet Trevorral. Amikor Ricky újra inni kezd, és folytatja a bántalmazó viselkedését, Arlene rájön a hibájára, és távozásra kényszeríti Rickyt.

Trevor iskolai megbízatása jelenti a történet kronológiájának kezdetét, de a film nyitójelenetében egy későbbi szívességről van szó, amelyben egy férfi autót ajándékoz Chris Chandler Los Angeles-i újságírónak. A történet előrehaladtával Chris visszavezeti a szívességek láncolatát Trevor iskolai projektjének eredetéig.

A Eugene-nel való randevúja után Arlene azzal fizette meg Jerry szívességét, hogy megbocsátott saját anyjának, Grace-nek az Arlene nevelésében elkövetett hibáiért. A hajléktalan Grace segít egy bandatagnak megszökni a rendőrség elől. A bandatag ezután megmenti egy asztmás lány életét a kórházban, a lány apja pedig Chrisnek adja az új autóját.

Szereplők[szerkesztés]

  • Kevin Spacey : Eugene Simonet, Trevor tanára
  • Helen Hunt : Arlene 'Arley' McKinney, Trevor édesanyja
  • Haley Joel Osment : Trevor 'Trev' McKinney
  • Jay Mohr : Chris Chandler, Los Angeles-i újságíró
  • James Caviezel : Jerry, hajléktalan
  • Jon Bon Jovi : Ricky McKinney, az anya volt férje
  • Angie Dickinson : Grace, Arlene hajléktalan anyja
  • David Ramsey : Sidney
  • Gary Werntz : Thorsen
  • Colleen Flynn : nő a hídon
  • Marc Donato : Adam
  • Kathleen Wilhoite : Bonnie
  • Liza Snyder : Michelle
  • Jeanetta Arnette : nővér
  • Hannah Werntz : Thorsen lánya

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pay It Forward (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]