A hegyi doktor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hegyi doktor
(Der Bergdoktor)
A filmbéli „doktorház”
A filmbéli „doktorház”
Műfajszappanopera

RendezőKlaus Gendries
Celino Bleiweiss
Thomas Jacob
Peter Vogel
Wolf Dietrich
FőszereplőGerhart Lippert
Walther Reyer
Enzi Fuchs
Manuel Guggenberger
Herbert Fux
Anita Zagaria
Klaus Wlidbolz
Michaela May
Harald Krassnitzer
Janina Hartwig
Siemen Rühaak
ZeneszerzőMichael Gajaer
Andrzej Korzynski
Bernd Wefelmeyer

OrszágAusztria, Németország
Nyelvnémet
Évadok6
Epizódok96
Gyártás
VágóInga Sauer
OperatőrHorst Schier
Részenkénti játékidőkb. 45 perc
Sugárzás
Eredeti adóSat.1
Eredeti sugárzás1992. október 26. – 1998. április 6.
Első magyar adóFEM3, TV2, Duna
Kronológia
Kapcsolódó műsorA hegyi doktor – Újra rendel
További információk
SablonWikidataSegítség

A hegyi doktor (eredeti címén: Der Bergdoktor) német–osztrák tévéfilmsorozat. A sorozat az 1990-es évek egyik legnépszerűbb sorozata volt Németországban a főműsoridőben sugárzott filmek között. Sikerét sokak szerint a népszerű televíziós színészek, illetve a romantikus tiroli táj vonzerejének köszönhette.

A sorozatot Magyarországon a TV2 és a Duna Televízió is műsorára tűzte már. Előbbin a csatorna indulásának napján is műsorra tűzték,[1] utóbbin 2014-ben is látható volt hétköznap esténként és a hétköznap délelőtti ismétlések alkalmával.

Történet[szerkesztés]

A sorozat első négy évadjának főszereplője dr. Thomas Burgner (Gerhart Lippert) és fia, Maxl (Manuel Guggenberger). Burgner doktor a történet elején Münchenben dolgozik mint orvos, de egy nap felkeresi őt a Sonnensteinben (fiktív helyszín) élő apósának, Pankraz Obermeyernek (Walther Reyer) a házvezetőnője, Franzi Pirchner (Enzi Fuchs), hogy tájékoztassa a családot arról, hogy dr. Obermeyer (állatorvos) a halálán van. Burgner doktor a fiával együtt visszatér Sonnensteinbe, ahol Pankraz haraggal fogadja a férfit, akit azzal vádol, hogy miatta halt meg a lánya, és emiatt megtiltja számára, hogy segítsen rajta. Amikor Pankraz állapota rosszabbra fordul, Burgner doktor a tiltás ellenére segít rajta. Ezt követően fiával együtt Sonnensteinben telepedik le, s ő lesz az új „hegyi doktor”.

A történet haladtával Thomas a falusiak és Pankraz jóindulatát, sőt barátságát is elnyeri, s mindeközben megismerjük a helybéliek viszonyait, titkait, betegségeit. Eközben dr. Burgner megismerkedik az aneszteziológus dr. Sabine Spretivel (Anita Zagaria), aki később a felesége lesz, és születik egy közös gyermekük is, Julia. A negyedik évad végén a sorozat készítői bevezették a történetbe az új hegyi doktort, Justus Hallsteint (Harald Krassnitzer), aki az önként távozó, a történet szerint lavinaszerencsétlenség áldozatául esett dr. Burgnert váltja.

Szereplők[szerkesztés]

Dr. Thomas Burgner (1-5. évad) szerepében Gerhart Lippert, magyar hangja Háda János

A sorozat első négy évadában a "hegyi doktor" fiával, Maxllel tér vissza Münchenből Sonnensteinba, ahol végül is letelepednek. Apósa Pankraz Obermeyer kezdetben ellenszenvvel fogadta, mert Burgnert okolta lánya halálos autóbalesetéért és féltette megbecsültségét a helybéliek között. Később azonban kapcsolatuk normalizálódott. Dr. Burgner eközben megismerkedett második feleségével, az altatóorvos Sabina Spretivel, akitől második gyermeke, Júlia is megszületett. Miután a Burgnert alakító színész úgy döntött, hogy más szerepeket is kipróbálna, ezért a sorozat alkotói kiírták karakterét a filmből. Filmbéli feleségével egy lavinaszerencsétlenség áldozata lett.

Dr. Justus Hallstein (4-6. évad) szerepében Harald Krassnitzer, magyar hangja Holl Nándor

A sorozat negyedik évadának végén csatlakozott, akkor még dr. Burgner helyetteseként, akik ekkor utaztak el a végzetessé vált kirándulásukra. A Burgner házaspár tragédiáját követően elvállalta a sonnensteini orvosi teendők ellátását. Eleinte a helyiek ellenszenvvel fogadják, de később megbékélnek vele. A történetből kiderül, hogy korábban elveszítette kisfiát. Később ápolónőjével, Christllel tölt egy légyottot, aki legjobb barátjának, Paul Reuthernek a barátnője. A sorozat végén Lisával nemcsak hogy egybekelnek, hanem kisfiúk születik, akit Adriannak keresztelnek el, s ezzel egyidőben örökbe fogadják az árvaságra jutott Juliant.

Dr. Pankraz Obermayr (1-6. évad) szerepében Walther Reyer, magyar hangja Szersén Gyula

A sonnensteini állatorvos, aki Burgner érkezéséig ellátja a háziorvosi teendőket is. A történet elején súlyos beteg, de veje, Thomas megmenti, majd megbékél vele. Makacs, indulatos, de bölcs ember, aki sok esetben képes a helyiekre hatni. Házvezetőnőjével, Franzival már-már élettársként élnek. A Burgner házaspár halála után magához veszi unokáját Maxlt és annak féltestvérét Júliát is.

Franzi Pirchner (1-6. évad) szerepében Enzi Fuchs, magyar hangja Pásztor Erzsi

Pankraz házvezetőnője és a falu postájának vezetője, később polgármestere. Ő utazott el a sorozat elején Münchenbe, hogy tájékoztassa Thomast az állatorvos állapotáról. Később is Maxl és Julia nagymamájaként viselkedik és segíti Pankrazot a két gyermek nevelésében. A sorozat utolsó részében Pankraz nőül vette.

Maximilian "Maxl" Burgner (1-6. évad) szerepében Manuel Guggenberger, magyar hangja: Előd Álmos, később Előd Botond

Thomas fia és Julia féltestvére. Apjával együtt érkezik Sonnensteinbe, majd annak halála után nagyapja veszi magához. A későbbi részekben már csak hazalátogatásai alkalmával jelenik meg a sorozatban.

Érdekességek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Nem tűnt veszélyesnek a Pumuklit frontba toló RTL Klub”, Színes RTV, Origo, 2015. június 4. (Hozzáférés: 2015. június 19.) 
  2. Détár Enikő”, Port.hu, 2015. június 19.. [2015. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2015. június 19.) 
  3. Hermann Giefer”, Imdb.com, 2015. június 19. (Hozzáférés: 2015. június 19.) 
  4. Trivia”, Imdb.com, 2015. június 19. (Hozzáférés: 2015. június 19.) (angol nyelvű) 
  5. Michaela May”, Imdb.com, 2015. szeptember 9. (Hozzáférés: 2015. szeptember 9.) 
  6. Monika Baumgartner”, Imdb.com, 2015. szeptember 23. (Hozzáférés: 2015. szeptember 23.)