A halál nyomában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A halál nyomában
(Wake of Death)
2004-es amerikai–német film
Rendező Philippe Martinez
Producer Alan Latham
Phillipe Martinez
Stéphanie Martinez
Stanley Roup
Műfaj
Forgatókönyvíró Mick Davis
Laurent Fellous
Philippe Martinez
Főszerepben Jean-Claude Van Damme
Simon Yam
Philip Tan
Valerie Tian
Tony Schiena
Claude Hernandez
Lisa King
Zene Guy Farley
Operatőr Michael Swan
Gyártás
Gyártó Bauer Martinez Studios
Ország Amerikai Egyesült Államok
Németország
Nyelv angol
Játékidő 86 perc
Költségvetés 16,000,000 dollár
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Columbia TriStar Home Entertainment
magyar SPI International
BemutatóUSA 2004. december 28.
magyar 2005. augusztus 4.
KorhatárUSA R
További információk

A halál nyomában egy 2004-es amerikai akciófilm, amit a francia rendező Philippe Martinez készített, a főszerepet pedig Jean-Claude Van Damme játssza, a produkció kizárólag DVD-n jelent meg. A filmet eredetileg Ringo Lam rendezte volna, de a kanadai forgatás során kiszállt a produkcióból. Az MPAA R besorolást adott a filmnek, erőszakos tartalma miatt.

Történet[szerkesztés]

Ben Archer (Van Damme) egy Los Angelesben élő Marseille-i lokáltulajdonos. A felesége a bevándorlási rendőrségen dolgozik, egy ügy során saját felelősségére hazavisz egy kínai kislányt Kimet, akinek az apja a Triád egyik vezetője és megölte a feleségét. Sun Quan nem hagyja ennyiben a dolgot és embereivel elindul Amerikába, a lánya keresésére.

Ben felesége Kimet és saját fiát egy étterembe viszi, ahol a nő nevelőszülei élnek, akik szintén kínaiak. Hamarosan megjelenik Quan és bandája. Megölik az öregeket és Ben feleségét, viszont a két gyereknek sikerül elmenekülnie. Ben odaér az étterembe és halott felesége láttán összeroppan.

Bent, lakásán megtámadják, de elüldözi a támadót. Majd egyik barátjához megy, ahol megtalálja a két gyereket. Kim elmondja az okot, amiért Amerikába szökött. Ben ekkor elmegy a helyi kínai maffiafőnökhöz, majd megöli őt és az embereit.

Ben barátai kiderítik, az egyik városi rendőr is benne van az ügyben: szövetkezik a kínai Triádokkal, akik menekültek testébe teszik a drogot, így átjuttatva a szert Amerikába. Ben és barátja épp haza tartanak, mikor meglátják, betörtek hozzájuk, elvitték Kimet és Nicholast, a többieket megölték. Ben elindul és megmenti Kimet, majd elindul a fiáért is, aki egy hajón van, amivel Quan akar meglépni az országból.

Ben és barátja feljutnak a hajóra. Ben megöli Quan embereit, majd kiszabadítja Nicholas-t és magát Quan-t is megöli.

Szereposztás[szerkesztés]

  • Jean-Claude Van Damme - Ben Archer
  • Simon Yam - Sun Quan
  • Philip Tan - Han
  • Valerie Tian - Kim
  • Tony Schiena - Tony
  • Claude Hernandez - Raymond
  • Lisa King - Cynthia Archer

A filmben Raymond szerepét a rendező (Philippe Martinez) nagybátyja, Claude Hernandez alakítja.

A statisztákat alakító Chong testvérek (Quentin Chong és Winston Chong) mindketten Muay Thai világbajnokok.

Produkció[szerkesztés]

A filmet a 2002 októberében tartott madridi sajtókonferencián mutatták be After Death néven. Rendezőjének Ringo Lam lett megnevezve, a film forgatási helyszíneinek pedig Beijing (Kína); Montréal és Quebec (Kanada) és Spanyolország lett megjelölve.

A 2003 májusában tartott Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be a film óriásplakátját, és ott tették közzé a film sztoriját is.

A film forgatása a tervek szerint 2003 augusztusában kezdődött volna. A forgatást el kellett halasztani, mert a brit finanszírozó rosszul lett és így nem tudta aláírni a finanszírozási szerződést, amely csaknem 5 millió dollárt tett ki a teljes költségvetésből.

2003 szeptemberében bejelentették, hogy Ringo Lam közös megegyezés alapján ott hagyta a filmet. Az okot a film producerei közölték: az alkotók közti különbségek miatt. Ezután rendezőnek szerződtették a jamaicai Cess Silvera-t, a film forgatási helyszíne pedig Dél-Afrikára változott. Ezenfelül az After Death filmcímet is lecserélték Wake of Death-re. A forgatás megkezdésének új időpontját október 13-ra tervezték, és el is tudták kezdeni. A forgatás első hete után ez a rendező is otthagyta a filmet. Az ok: különféle dolgokat akart hozzáadni a rendezéshez, amik túlszárnyalták volna a rendelkezésre álló költségvetést. Készen állt a helyszín és a stáb is, ezért, hogy elkerüljék a további késlekedést, a film egyik producere, Phillippe Martinez ült a rendezői székbe. Innentől minden zökkenőmentesen ment. A film forgatásának időpontja: 2003. október 13 - december 16, forgatási helyszíne Fokváros (Dél-Afrika) és Los Angeles (USA) volt.

Kritikai dicséret[szerkesztés]

Annak ellenére, hogy a filmet DVD-re jelentették meg (bár néhány külföldi országban mozikban is vetítették), a kritikusok és a rajongók is dicsérték a film nyers erőszak ábrázolását, valamint Van Damme alakítását.

Források[szerkesztés]