A galaxis őrzői

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A galaxis őrzői
(Guardians of the Galaxy)
2014-es amerikai 3D-s film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
Rendező James Gunn
Producer Kevin Feige
AlapműGuardians of the Galaxy
Műfaj
  • sci-fi film
  • szuperhősfilm
Forgatókönyvíró James Gunn, Chris McCoy, Nicole Perlman
Főszerepben
Zene Tyler Bates
Operatőr Ben Davis
Vágó Fred Raskin, Hughes Winborne
Jelmeztervező Alexandra Byrne
Díszlettervező Charles Wood
Gyártás
Gyártó Marvel Studios
OrszágUSA
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő 122 perc
Költségvetés 170 000 000 $
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Walt Disney Studios
Magyarország Forum Hungary
BemutatóUSA 2014. augusztus 1.
Magyarország 2014. augusztus 14.
KorhatárMagyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott -> Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel Magyarország 403 319 521 Ft[1]
Kronológia
ElőzőAmerika Kapitány: A tél katonája
KövetkezőBosszúállók: Ultron kora
Kapcsolódó film
Kapcsolódó műsor Én vagyok Groot
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A galaxis őrzői témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A galaxis őrzői (eredeti cím: Guardians of the Galaxy) 2014-es amerikai 3D-s amerikai szuperhősfilm, amely Marvel Comics képregény alapján készült. A film rendezője James Gunn, aki a forgatókönyvet is írta Nicole Perlmannel együtt. A film főszereplői Chris Pratt, Zoë Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace, Michael Rooker, Karen Gillan, Djimon Hounsou, John C. Reilly, Glenn Close és Benicio del Toro.

A galaxis őrzőiben Peter Quill kénytelen szövetséget kötni négy földönkívüli számkivetettel, miután el akar lopni egy nagy erejű gömböt.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2014. augusztus 1-jén mutatták be. Magyarországon szinkronizálva 2014. augusztus 14-én.

Cselekmény[szerkesztés]

Föld, 1988. A kis Peter Quill anyja haldoklik, halála előtt azonban még látni akarja fiát, és egy búcsúajándékot ad neki. A felzaklatott Peter anyja halála után kirohan a kórházból, amikor egy űrhajóval találkozik, akik magukkal viszik. A hajót Yondu, egy fosztogatócsapat vezetője irányítja, akinek le kellene szállítani Petert az apjának egy egyezség szerint, ő viszont inkább magánál tartja.

26 évvel később Peter immár felnőtt és a fosztogatókhoz tartozik Űrlord néven. Legújabb fosztogatása közben megszerzi a Gömböt, egy végtelen követ rejtő tárgyat, amire a Kree fanatikus, Ronan és Yondu is pályázik, ám Peter maga akarja eladni a Bróker nevű xandari kereskedőnél a tárgyat, hogy a teljes bevételt ő kapja. Ám a Bróker Ronan érintettsége miatt – aki Xandar elpusztítását vette a fejébe – nem akarja az árut, majd Peter az utcára lépve két nagy problémába is belekerül. Az egyik okozói a mosómedvére emlékeztető Mordály és társa, az élő fa Groot, akik a Yondu által Peterre kitűzött vérdíjat akarják megkaparintani; a másik okozója Gamora, Ronan szövetségese, aki a Gömböt akarja megszerezni, hogy azt átadhassa nevelőapjának, Thanosnak. Az eredmény végül az, hogy mindannyiukat elfogja a Nova hadtest és a Kyln nevű börtönbolygóra szállítja.

A helyen Gamora komoly veszélybe kerül, mivel több rab, köztük Drax, a Pusztító családját is Ronan ölette meg, akik Gamorán akarnak bosszút állni. A helyzetből Peter menti meg, ugyanis kiderül, hogy Gamora elárulta Ronant, és a Gömböt egy harmadik félnek akarja leszállítani. Mordály és Groot segítségével megszöknek a börtönből, hogy a vevőhöz jussanak, ám Drax is velük tart, hogy Gamorát felhasználva Ronan közelébe kerüljön és megölje őt.

Az összeverődött csapat a Tudástérhez megy, hogy találkozzanak a vevővel, a Gyűjtőként is ismert Tanaleer Tivannal. Tivan megmutatja nekik a Gömb által rejtett végtelen követ, majd a kövekről tartott rövid bemutató után kifizetné őket, amikor szolgája, Carina a kőhöz ér, hogy véget vessen rabságának. A kő megöli Carinát és felrobbantja a helyiséget, amit látva Gamora gyorsan elviszi a Gömböt. Most már a Xandar hadtesthez akarják vinni, ám ekkor megjelenik Ronan, akit Drax hívott ide, hogy végre leszámoljon vele. Amíg Ronan egy összecsapásban legyőzni Drax-et a többiek menekülnének a Gömbbel, ám Nebula, Gamora fogadott testvére az űr szélénél kilövi Gamora hajóját és megszerzi a Gömböt. Gamora lassan halálra fagyna, ám Peter megmenti az életét azzal, hogy feladja magát Yonduéknak, akik felszedik őket az űrhajóra.

A hajón Yondu végezni akar Quill-lel annak árulása miatt, ám Peter meggyőzi, hogy a Ronan flottáját ismerő Gamora segítségével megszerezhetik a követ tőle, amit aztán Yondu kapna meg. Később csatlakozik hozzájuk Mordály, Groot és Drax is, akik kimenteni mentek volna Petert és Gamorát. Peter egy rövid tanácskozáson együttműködésre bírja a csapatot. A fosztogatók a Nova hadtest segítségével megtámadják a Fekete Lótuszt, Ronan hadihajóját, amire feljutva összecsapnak Ronan csatlósaival. Míg Gamora Nebulát győzi le – aki végül leugrik a hajóról – Peter egy Mordály által épített fegyverrel próbálja megölni Ronant, sikertelenül, ám ekkor Mordály belevezeti Peter űrhajóját, a Milánót a hadihajóba. A hajó ekkor zuhanni kezd, Groot viszont a csapat köré pajzsot von magából, ezzel saját magát áldozva fel a többiek épségben maradásáért.

A földre érve Ronan még mindig él és a kalapácsába tett végtelen kővel próbálja elpusztítani a bolygót, ám Peter táncolásával eltereli a figyelmét, amíg Mordály egy fegyverrel szétlövi a kalapácsot. A kieső végtelen követ Peter elkapja, majd a csapat megfogja egymás kezét, hogy a kő erejét eloszlassák maguk közt, majd a kővel megölik Ronant. Ezután Gamora visszazárja egy gömbbe a követ, amit az egyezmény értelmében Quill átad Yondunak – de csak látszólag, ugyanis Peter kicserélte egy másik gömbre, amibe egy babát rakott, az igazit pedig átadta a Nova hadtestnek. A hadtest hálából egy új hajót ad, amit igyekeznek minél jobban a Milánóhoz hasonlóvá tenni. Eközben Drax rájön, hogy Ronan csak báb volt, így inkább Thanost kellene megölnie, míg a Grootból hátramarad egyik ágat Mordály elülteti, amiből egy új Groot kezd el születni. A film végén Peter kibontja az anyjától közel 30 éve kapott ajándékot, ami egy válogatáskazettát tartalmaz, amit miután felrakott, a csapat új kalandra indul.

A stáblista előtti jelenetben a kicsi Groot látható, amint a The Jackson 5 „I Want You Back” című dalára táncol, addig, amíg a késeit tisztogató Drax oda nem néz. A stáblista utáni jelenetben a Gyűjtőt láthatjuk, aki gyűjteménye roncsainál szomorkodik, míg gyűjteménye két megmaradt darabja, az űrkutya Cosmo és Howard, a kacsa próbálja vigasztalni.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2] Leírás
Chris Pratt Peter Quill / Űrlord Miller Zoltán Az Őrzők félig ember, félig idegen vezetője, akit 1988-ban gyermekként elraboltak Missouriból, és a fosztogatók nevelték fel.
Wyatt Oleff (gyerek) Straub Martin
Zoë Saldana Gamora Solecki Janka Idegen világból származó árva, aki megváltást keres múltbéli bűneiért. Thanos képezte ki, hogy a személyes bérgyilkosa legyen.
Dave Bautista Drax, a pusztító Ifj. Jászai László Harcos, aki bosszút akar állni a családja haláláért, amit Ronan okozott neki.
Vin Diesel Groot Dézsy Szabó Gábor Fához hasonló humanoid, ő Mordály bűntársa.
Bradley Cooper Mordály Kálloy Molnár Péter Genetikailag módosított mosómedveszerű fejvadász, zsoldos, a fegyverek és a harci taktika mestere.
Lee Pace Ronan, a vádló Galambos Péter Kree fanatikus és háborús bűnös, aki beleegyezik, hogy visszaszerezzen egy ereklyét Thanosnak, cserébe halálos ellenségei, a Xandariak megsemmisítéséért. Ronan és sakaarai serege levadássza az Őrzőket, amikor azok akadályozzák céljait.
Michael Rooker Yondu Udonta Scherer Péter Kék bőrű bandita, aki a fosztogatók vezetője és Quill apa figurája.
Karen Gillan Nebula Varga Gabriella Thanos örökbefogadott lánya, akit Gamora testvéreként neveltek fel, és aki Ronan és Thanos hűséges hadnagya.
Djimon Hounsou Korath Barabás Kiss Zoltán Kree, Ronan szövetségese, aki egy rettegett intergalaktikus vadász.
John C. Reilly Rhomann Dey Besenczi Árpád A Nova Corps, a Nova Birodalom katonai és rendőri erőinek tiszthelyettese.
Glenn Close Irani Rael Menszátor Magdolna A Nova Corps vezetője, akit Első Nova néven ismernek, és akinek az a feladata, hogy megvédje a Nova Birodalom polgárait és fenntartsa a békét.
Benicio del Toro Taneleer Tivan / A Gyűjtő Viczián Ottó A galaxis legnagyobb csillagközi fauna-, ereklye- és fajgyűjteményének megszállott őrzője, aki egy Knowhere nevű helyen működik az űrben.
Josh Brolin Thanos Kőszegi Ákos az Őrült Titán, Gamora és Nebula nevelőapja.
Sean Gunn Kraglin Obfonteri Szatmári Attila Yondu első tisztje.
Alexis Denisof A Másik Reviczky Gábor A Chitauri nevű idegen faj zord vezetője. Thanos szolgája, és telepatikus erőket használ.
Ophelia Lovibond Carina Dögei Éva A Gyűjtő rabszolga.
Peter Serafinowicz Garthan Saal Hirtling István A Nova Corps tisztje.
Gregg Henry Jason Quill Szélyes Imre Quill nagyapja.
Laura Haddock Meredith Quill Balsai Móni Quill anyja.
Melia Kreiling Bereet Sipos Eszter Anna Peter Quill partnere.
Christopher Fairbank A Bróker Fodor Tamás Bróker.
Tom Proctor Horuz Bácskai János Fosztogató.
Fred kutya Cosmo Nem beszél A Gyűjtő múzeumának részét képező kutya.
Nathan Fillion Óriás fegyenc (hang) Papucsek Vilmos Bűnöző.
Seth Green Howard, a kacsa Kassai Károly A Gyűjtő egyik gyűjteménye.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Díj Kategória Eredmény
2015 BAFTA-díj Legjobb vizuális effektusok Jelölve
BAFTA-díj Legjobb smink és maszk Jelölve
Oscar-díj Legjobb vizuális effektusok Jelölve
Oscar-díj Legjobb smink és maszk Jelölve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jancsó Orsolya. „Te ölted meg a mozit”, PC World, Project 029 Media & Communications Kft., 2015. augusztus 6., 74. oldal. ISSN 1785-4717 (Hozzáférés ideje: 2015. augusztus 24.) 
  2. ISzDb – A galaxis őrzői (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2017. május 8.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Guardians of the Galaxy (film)
A Wikimédia Commons tartalmaz A galaxis őrzői témájú médiaállományokat.