A fantasztikus nagynéni (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A fantasztikus nagynéni
1986-os magyar televíziós film

Ruttkai Éva, a „fantasztikus nagynéni”
Ruttkai Éva, a „fantasztikus nagynéni”
Rendező Katkics Ilona
Műfaj filmvígjáték
Forgatókönyvíró Markos Miklós
Dramaturg Békés József
Főszerepben Ruttkai Éva
Zenthe Ferenc
Zene Tamássy Zdenko
Operatőr Szabados Tamás
Vágó Sándor Éva
Jelmeztervező Kovács Margit
Díszlettervező Matthaeidesz Lórántné
Gyártásvezető Kiss Lajos
Gyártás
Gyártó Magyar Televízió
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 96 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország Magyar Televízió
BemutatóMagyarország 1986. március 30.
KorhatárKN I. kategória (NFT/23481/2016)
További információk
SablonWikidataSegítség

A fantasztikus nagynéni 1985-ben készült, 1986-ban bemutatott kétrészes magyar tévéfilm, ami Nemere István azonos című regényéből[1] készült. Ruttkai Éva egyik utolsó alakítása.

Cselekménye[szerkesztés]

A történet főszereplője Máli néni, aki hosszú évek után hazatér Argentínából, és meglátogatja itthon maradt családját, és szeretne találkozni régi szerelmével. Ezért leutazik a Balatonra, ám vele tart két rosszcsont unokaöccse, Huba és Csaba, akik egy kislánnyal együtt eltűnnek. A kislány nagypapája és Máli közelebb kerülnek egymáshoz. A történet végén a kisgyerekek is megkerülnek, akik lelepleztek egy bűnbandát, és Máli is megtalálja a jövendőbeli férjét a kislány nagypapájának (Zenthe Ferenc) személyében. A történet az 1980-as években játszódik.

Szereplők[szerkesztés]

További szereplők

Benkóczy Zoltán, Bika Júlia, Csányi János, Fogarasi Mária, Geszty Glória, Hollai Kálmán, Horesnyi László, Horkai János, Horváth Gyula, Horányi László, Hunyadkürthy István, Kenderesi Tibor, Kutas József, Kéry Edit, Lengyel Erzsi, Miklósy György, Mátyás Jolán, Nagy Zoltán, Nagyidai István, Pécsi Ildikó, Romhányi Rudolf, Seres Gabi, Straub Dezső, Szerednyey Béla, Szilágyi Zsuzsa, Szolnoki Tibor, Szécsi Vilma, Székely Tamás, Verebély Iván, Várnagy Katalin

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

A film két gyerek főszereplőjének családja, a Németi család a fiktív Istvánváradon él, az itt zajló jeleneteket Vác belvárosának különböző pontjain vették fel. A második legfontosabb helyszín a filmben Balatonidrány, részint az ottani autószerelő műhely, részint az ott található „Hűbele Szepi vára” miatt; a településen játszódó jelenetek közül a szervizeseket Dunakeszin, a Tisza utcában, a várbelieket soproni Taródi-várban vették fel.

További jelenetek játszódnak Tihanyban, a balatonfüredi Arany Csillag Szállodánál, Tokaj és Rakamaz határában, a Bodrog és a Tisza összefolyásánál, a Tök több pontján (Egyetértés MGTSZ bejárata, Patkó Csárda környéke), Zsámbékon és egyéb helyeken.

A záró jelenetsorok könnyen felismerhető budapesti helyszíneken játszódnak (Déli pályaudvar, Széchenyi lánchíd, Alagút stb.), a fiktív Szegfű utcában zajlódó elfogási jelenetsor pedig a XII. kerületi Határőr út – Alma utca kereszteződése környékén lett felvéve.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]