A diadalív árnyékában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A diadalív árnyékában
Szerző Erich Maria Remarque
Eredeti cím Arc de Triomphe
Ország  Németország
Nyelv német
Műfaj háborús regény
Kiadás
Kiadás dátuma 1945
Magyar kiadó Forum, Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 1968, 1979
Fordító Szinnai Tivadar, Mészáros Klára
Média típusa könyv
Oldalak száma 448
ISBN ISBN 9630715732 (1979)

A diadalív árnyékában Erich Maria Remarque 1945-ben megjelent regénye, amelyben a második világháború előtti évet írja le a Párizsban élő német emigránsok szemszögéből.

Történet[szerkesztés]

1938 őszén kezdődik a történet, s megismerkedünk Raviccsal, aki egy tehetséges német sebész, de Franciaországban kénytelen illegálisan operálni két francia sebész mellett.

Megfosztva német állampolgárságától, s minden igazoló irat nélkül, Ravicnak valahogy sikerül elkerülnie a rendőrség figyelmét, s többnyire egyedüli barátjával, a szintén emigráns orosz Morozovval sakkozással, filozofálással és ivással tölti idejét.

Ravic már nem számít semmire sem az élettől, főleg szerelemre nem, de ez megváltozik, amikor megismerkedik Joannal, ahogyan ezt Ravic a következő monológban ki is fejti: „Elmúltam negyvenéves, számos iskolát kijártam, összevertek, és újból talpra álltam, van sokféle tapasztalatom és tudásom, áthullottam az évek rostáján, keményebb, kritikusabb lettem, és ridegebb is – nem akartam és nem hittem, eszembe sem jutott, hogy még egyszer eljöhet hozzám is - és lám, itt van, és hasztalan minden tapasztalat, semmit sem ér, a tudás csak növeli lángját – hiszen mi éghetne jobban az érzések tüzén, mint a száraz cinizmus és a kritikus évek felgyülemlett fásultsága?”

Tanúi lehetünk kettejük viharos szerelmének, s átfogó képet kapunk az akkori Párizsról, a fényes társadalmi estélyektől a sötét kuplerájokig és az éjszakai kocsmákig.

Ravic karaktere feltűnik még A paradicsomban is ott a pokol című regényben.

A mű fogadtatása[szerkesztés]

A diadalív árnyékában 1945-ben jelent meg, először angolul Arch of Triumph címmel, majd 1946-ban németül Arc de Triomphe címmel, s azonnal bestseller lett.[1] Több mint ötmillió példányt adtak el belőle világszerte, több nyelvre is lefordították.

A műből kétszer készítettek filmet, először 1948-ban (ennek a forgatásán Remarque is részt vett), majd 1984-ben, amikor Ravic szerepét Anthony Hopkins alakította.[2][3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]