A diadalív árnyékában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A diadalív árnyékában
Erich Maria Remarque, Arc de triomphe 1946.jpg
Szerző Erich Maria Remarque
Eredeti cím Arc de Triomphe
Ország  Németország
Nyelv német
Műfaj háborús regény
Kiadás
Kiadó D. Appleton & Company
Kiadás dátuma 1945
Magyar kiadó Forum, Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 1968, 1979
Fordító Szinnai Tivadar, Mészáros Klára
Média típusa könyv
Oldalak száma 448
ISBNISBN 9630715732 (1979)

A diadalív árnyékában Erich Maria Remarque 1945-ben megjelent regénye, amelyben a második világháború előtti évet írja le a Párizsban élő német emigránsok szemszögéből.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

1938 őszén kezdődik a történet, s megismerkedünk Ravickal, aki egy tehetséges német sebész, de Franciaországban kénytelen illegálisan operálni két francia sebész mellett.

Megfosztva német állampolgárságától, s minden igazoló irat nélkül, Ravicnak valahogy sikerül elkerülnie a rendőrség figyelmét, s többnyire egyedüli barátjával, a szintén emigráns orosz Morozovval sakkozással, filozofálással és ivással tölti idejét.

Ravic már nem számít semmire sem az élettől, főleg szerelemre nem, de ez megváltozik, amikor megismerkedik Joannal, ahogyan ezt Ravic a következő monológban ki is fejti: „Elmúltam negyvenéves, számos iskolát kijártam, összevertek, és újból talpra álltam, van sokféle tapasztalatom és tudásom, áthullottam az évek rostáján, keményebb, kritikusabb lettem, és ridegebb is – nem akartam és nem hittem, eszembe sem jutott, hogy még egyszer eljöhet hozzám is – és lám, itt van, és hasztalan minden tapasztalat, semmit sem ér, a tudás csak növeli lángját – hiszen mi éghetne jobban az érzések tüzén, mint a száraz cinizmus és a kritikus évek felgyülemlett fásultsága?”

Tanúi lehetünk kettejük viharos szerelmének, s átfogó képet kapunk az akkori Párizsról, a fényes társadalmi estélyektől a sötét kuplerájokig és az éjszakai kocsmákig.

Ravic karaktere feltűnik még A paradicsomban is ott a pokol című regényben.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

A mű fogadtatása[szerkesztés]

A diadalív árnyékában 1945-ben jelent meg, először angolul Arch of Triumph címmel, majd 1946-ban németül Arc de Triomphe címmel, s azonnal bestseller lett.[1] Több mint ötmillió példányt adtak el belőle világszerte, több nyelvre is lefordították.

A műből kétszer készítettek filmet, először 1948-ban (ennek a forgatásán Remarque is részt vett), majd 1984-ben, amikor Ravic szerepét Anthony Hopkins alakította.[2][3]

Magyarul[szerkesztés]

  • A Diadalív árnyékában. Regény; ford. Szinnai Tivadar; Dante, Bp., 1946
  • A Diadalív árnyékában. Regény; ford. Mészáros Klára; Európa, Bp., 1979

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]