A csúf igazság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A csúf igazság
(The Ugly Truth)
2009-es amerikai film
RendezőRobert Luketic
Producer
  • Katherine Heigl
  • Karen McCullah Lutz
  • Kirsten Smith
  • Tom Rosenberg
  • Gary Lucchesi
Vezető producerKatherine Heigl
Műfajromantikus vígjáték
ForgatókönyvíróKirsten Smith
Főszerepben
ZeneAaron Zigman
OperatőrRussell Carpenter
VágóLisa Zeno Churgin
JelmeztervezőBetsy Heimann
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő96 perc
Költségvetés38 millió amerikai dollár[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 2009. július 24.
Korhatár12 II. kategória (F/9261/J)
Bevétel205,3 millió amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A csúf igazság (eredeti cím: The Ugly Truth) 2009-ben bemutatott amerikai romantikus filmvígjáték, amelyet Nicole Eastman, Karen McCullah Lutz és Kirsten Smith forgatókönyvéből Robert Luketic rendezett. A főbb szerepekben Katherine Heigl és Gerard Butler látható.

Az észak-amerikai mozikban 2009. július 24-én mutatta be a Columbia Pictures. Bár lesújtó kritikákat kapott, jegyeladási szempontból jövedelmezőnek bizonyult.

Cselekmény[szerkesztés]

Abby Richter egy reggeli műsor televíziós producereként dolgozik egy helyi tévécsatornánál Sacramentóban. Nagy elvárásokat támaszt a számára ideális férfival szemben, akit már régóta keres. Mivel műsorának nézettsége az utóbbi időben egyre csak csökken, főnöke felbéreli Mike Chadway vendégműsorvezetőt, hogy A csúf igazság című műsorban cinikus humorral elemezze a nőket és kapcsolataikat.

Amikor Abby megtalálja a tökéletes férfit új szomszédja, Colin személyében, Mike a tanácsaival segít neki összejönni vele, bár a nő emiatt nem önmagát adja a kapcsolatban. A szerelmes pár tervezett utazását Mike üzleti útja miatt le kell mondani. Egy hotelben Mike és Abby táncolnak, iszogatnak és beszélgetnek, majd megcsókolják egymást, Abby később a szállodai szobájába megy, ahol Colin meglepi. Miközben kényelembe helyezik magukat, Mike megjelenik Abby hotelszobájában, de azonnal visszavonul, amikor meglátja Colint. Abby hamarosan rájön, Colin valójában abba a nőbe szerelmes, akinek Abby Mike tanácsára kiadta magát, nem pedig a valódi énjét szereti. Még aznap este szakít Colinnal, a következő munkanapon pedig megtudja, hogy Mike felmondott és egy másik helyi csatornához szerződött.

Egy hőlégballon-fesztiválon Abby hirtelen átveszi Mike utódjának szerepét és a férfiak gyávaságáról kezd el beszélni. Mike félbeszakítja a riportjukat és a kamera előtt vita alakul ki a kettőjük kapcsolatáról és a korábban elcsattant csókról. Amikor a hőlégballon végül felszáll, az adó a fedélzeti kameráról még mindig sugározza vitájukat. Mike bevallja Abbynek, hogy szereti és a film végére egymásra találnak.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Katherine Heigl Abigail "Abby" Richter Kéri Kitty
Gerard Butler Mike Chadway Széles László
Bree Turner Joy Szávai Viktória
Eric Winter Dr. Colin Anderson Varga Gábor
Nick Searcy Stuart Cs. Németh Lajos
Jesse D. Goins Cliff Jakab Csaba
Cheryl Hines Georgia Freeman Incze Ildikó
John Michael Higgins Larry Freeman Csankó Zoltán
Craig Ferguson önmaga Forgács Gábor
Noah Matthews Jonah Bogdán Gergő

A film készítése[szerkesztés]

A filmet a Doktor Szöszi producerei készítették, a forgatókönyvet Nicole Eastman, Karen McCullah és Kirsten Smith írta.[3] Eastman írta az eredeti forgatókönyvet, amely aztán körülbelül egy évtizedig volt előkészületi fázisban, mielőtt McMullah és Smith átírta volna.[4][5]

Mike Chadway karakterét állítólag Adam Carolla ihlette. Gerard Butler megfigyelőként ült be a The Adam Carolla Show felvételére, hogy felkészüljön a szerepére.[6]

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A csúf igazság gyenge visszajelzéseket kapott. A Rotten Tomatoeson 176 kritika alapján 14%-on áll, az oldal összegzése szerint „a film Butler és Heigl legjobb erőfeszítései ellenére is megszenvedi a gyenge forgatókönyvet, mely a romantikus vígjáték sablonra támaszkodik, kevés sármmal vagy komikusi végeredménnyel”.[7]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A rossz kritikák ellenére a 38 millió dolláros költségvetésből készült film bevételi szempontból sikeres lett. A bemutató hétvégéjén harmadik helyen nyitott az észak-amerikai mozikban (a Harry Potter és a Félvér Herceg és a G-Force – Rágcsávók mögött), 27 605 576 dolláros bevétellel. Észak-Amerikában 88,9 millió, míg a többi területen 116,4 millió dollárt termelt, összbevétele így 205,3 millió dollár lett.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c The Ugly Truth (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2023. április 23.)
  2. ISzDb - A csúf igazság (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. április 23.)
  3. http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090722/REVIEWS/907229983 Archiválva 2012. október 2-i dátummal a Wayback Machine-ben 2/4
  4. Q & A with Screenwriters Karen McCullah Lutz & Kirsten "Kiwi" Smith - Zamm.com | My Movies. www.zamm.com . [2021. október 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 11.)
  5. Is The Ugly Truth the worst romantic comedy ever made?. www.avclub.com . (Hozzáférés: 2021. október 11.)
  6. Adam Carolla Podcast - 2009.10.26 - Adam, Lucas Foster, Michael Irby | Adam Carolla's Show. [2011. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 11.)
  7. The Ugly Truth - Rotten Tomatoes (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2023. április 23.) „Despite the best efforts of Butler and Heigl, The Ugly Truth suffers from a weak script that relies on romantic comedy formula, with little charm or comedic payoff.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Ugly Truth című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]