A betolakodó (film, 2019)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A betolakodó
(The Intruder)
2019-es amerikai film
RendezőDeon Taylor
ProducerDeon Taylor
Roxanne Avent
Mark Burg
Brad Kaplan
Jonathan Schwartz
Műfajpszichothriller
ForgatókönyvíróDavid Loughery
FőszerepbenMichael Ealy
Meagan Good
Joseph Sikora
Dennis Quaid
ZeneGeoff Zanelli
OperatőrDaniel Pearl
VágóMelissa Kent
Gyártás
GyártóScreen Gems
Hidden Empire Film Group
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő102 perc
Költségvetés5–8 millió $[1]
Forgalmazás
ForgalmazóSony Pictures Releasing
Bemutató2019. május 9.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel36,6 millió $[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A betolakodó (eredeti cím: The Intruder) 2019-es amerikai pszicho-thriller, amelyet Deon Taylor rendezett és David Loughery írt.

A főszereplők Michael Ealy és Meagan Good, mint házaspár, akik házat vásárolnak a megyében, ám a korábbi tulajdonos (Dennis Quaid), nehezen tud megválni a háztól.

A Sony Pictures Release az Amerikai Egyesült Államokban 2019. május 3-án adta ki. Magyarországon 2020 áprilisában jelent meg szinkronizálva.

A film világszerte több mint 36 millió dolláros bevételt termelt.

Cselekmény[szerkesztés]

Scott (Michael Ealy) és Annie Howard (Meagan Good) házaspár vesz egy házat a Napa-völgyben Charlie Pecktől (Dennis Quaid), egy szarvasvadásztól, aki állítása szerint két évvel korábban elvesztette feleségét a rák miatt. Charlie elmondja nekik, hogy egy közeli motelben fog megszállni, amíg arra vár, hogy elhagyhassa az államokat, hogy a lányával, Cassidy-vel éljen Floridában.

Charlie megszállottja lesz, hogy szorosan szemügyre veszi a házaspárt, és még mindig hiányzik neki a háza, amelyet Foxglove-nak hívott. Elkezd gyakran bejelentés nélkül megjelenni; Annie barátságosnak találja Charlie-t, és sajnálja őt, míg Scott-ot egyre jobban idegesíti és bosszantja a jelenléte. Scott rendszeresen felébred éjjelente csikorgó hangokra és a kinti fény bekapcsolódása miatt. Scott barátjának, Mike-nak szintén gyanús Charlie, és meg van győződve arról, hogy Scottot és Annie-t szemmel tartja. Egy szomszéd felfedi Scottnak, hogy Charlie felesége megölte magát Charlie puskájával.

Charlie emellett megszállottja lesz Annie-nek, és egyre sűrűbben kezdi meglátogatni, amikor Scott éppen dolgozik. Egy reggelen, amíg Scott kocogni megy, egy teherautó közelíti meg és elgázolja, majd elhajt; Kiderül, hogy Charlie tette. A kórházban tartózkodva Scott arra kéri Mike-t, hogy végezzen háttér vizsgálatot Charlie-ról és családjáról, aki rájön, hogy súlyos adósságban vannak, és Charlie kénytelen volt emiatt eladni a házat. Arra is kéri Mike-ot, hogy nézzen rá Annie-re, miközben benntartják őt éjszakára. Közben Charlie felbukkan a háznál, és Annie behívja őt.

Mike meglátogatja a házat, és Charlie végül szembeszáll vele, aki kijelenti, hogy esélye van minden visszaszerzésre, amit elveszített, de először Scott-tól kell megszabadulnia. Charlie ezután fejszével megöli Mike-ot. Eközben Scott kapcsolatba lép Cassidy-vel, aki azóta megváltoztatta a nevét; azt mondja Scottnak, hogy Maine-ben él, és elköltözött, miután Charlie megölte az anyját, és öngyilkosságnak állította be. Azt állítja róla, hogy "beteges hazudozó" és "szörnyeteg". Scott beszél a motel recepciósával is, akitől kiderül, hogy Charlie egyáltalán nem szállt meg ott.

Hazatérve a kórházból, Scott azt követeli, hogy Charlie többé ne látogasson el újra a házba, és távolsági szerződést is írt. Később aznap este, miközben Annie egyedül van, Charlie megjelenik a házban. Miután távozott, a nő felfedez egy titkos ajtót az emeleten, egy földalatti pincéhez vezetve, ahol Charlie egész idő alatt élt ágyakkal és főzőberendezésekkel. Annie felfedezi Mike holttestét is a hűtőszekrényben.

Charlie megtudja, hogy Annie megtalálta a rejtekhelyét, és üldözni kezdi őt a ház körül; Charlie arra készül, hogy megerőszakolja Annie-t, de végül Scott hazaér. Együtt legyőzik őt, Charlie azt mondta: "Nem érdemled meg a Foxglove-ot!", ekkor a saját fegyverével lelövi őt Scott.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Scott Howard Michael Ealy Előd Álmos
Annie Howard Meagan Good Szilágyi Csenge
Charlie Peck Dennis Quaid Bezerédi Zoltán
Mike Joseph Sikora Karácsonyi Zoltán
Rachael Alvina August Vadász Bea
Brian Lee Shorten
Erica Cerra Jillian Richards
Grady Kramer Kurt Evans
Ellen Carolyn Anderson
Cassidy Peck Thompson / Vanessa Smith Lili Sepe
Jégkrémes lány Raylene Herewood
Doktor Chris Shields

Produkció[szerkesztés]

2018 májusában Ealy, Good és Quaid aláírtak a film főszerepeire.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Scott Mendelsohn: Friday Box Office: 'Intruder' Opens Okay, But 'Avengers' Squashes 'Long Shot' And 'UglyDolls'. Forbes, 2019. május 4. (Hozzáférés: 2019. május 4.)
  2. The Intruder (2019). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2019. október 2.)
  3. Dennis Quaid, Meagan Good, Michael Ealy and Joseph Sikora Cast In Deon Taylor’s The Intruder. Blackfilm.com , 2018. május 15. [2020. április 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 1.)

További információk[szerkesztés]