A belső ember

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A belső ember
Inside Man
(Inside Man)
2006-os amerikai film
RendezőSpike Lee
ProducerBrian Grazer
Műfaj
ForgatókönyvíróRussell Gewirtz
FőszerepbenDenzel Washington
Clive Owen
Jodie Foster
Willem Dafoe
Christopher Plummer
Chiwetel Ejiofor
ZeneTerence Blanchard
OperatőrMatthew Libatique
VágóBarry Alexander Brown
Gyártás
GyártóUniversal Pictures
Imagine Entertainment
40 Acres & a Mule
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew York
Játékidő123 perc
Költségvetés45 millió dollár (becsült)[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazóamerikai Universal Pictures
magyar UIP-Duna Film
Bemutatóamerikai 2006. március 24.
magyar 2006. március 23.
Korhatáramerikai R
magyar 16
Bevételamerikai $ 88 513 495
$ 184 375 161[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A belső ember (Inside Man) egy 2006-os bűnügyi filmdráma, a kétszeres Oscar-díjas Denzel Washington, a Golden Globe-díjas Clive Owen és a kétszeres Oscar-díjas Jodie Foster főszereplésével, Spike Lee rendezésében. A forgatókönyvet Russell Gewitz írta, a producer Brian Grazer.

A produkció bemutatója Észak-Amerikában és több európai országban, köztük Magyarországon is 2006. március 23-án, illetve 24-én volt.

A szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Keith Frazier nyomozó Denzel Washington Galambos Péter
Dalton Russell Clive Owen Selmeczi Roland
Madeline White Jodie Foster Ráckevei Anna
Darius Stone kapitány Willem Dafoe Rosta Sándor
Arthur Case Christopher Plummer Kristóf Tibor
Bill Michell nyomozó Chiwetel Ejiofor Stohl András
Stevie Kim Director Kerekes Anna
Steve-O James Ransone Seszták Szabolcs
Steve Carlos Anders Gómez Markovics Tamás

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Dalton kiagyalja a tökéletes bankrablás tervét, s három társával festő-mázolónak öltözve, símaszkban, sapkában és napszemüvegben belépnek a Manhattan Trust bankba és több tucat embert ejtenek túszul az épületben. Minden túszt ugyanolyan ruhába öltöztetnek, maszkkal az arcukon, ahogyan ők is kinéznek. Frazier nyomozó kapja a feladatot, hogy tárgyaljon a túszejtővel. Dalton egyik túszt sem öli meg, de életükért cserébe egy repülőgépet kér. Frazier gyanút fog, hogy ebben az ügyben talán nem minden az, aminek látszik. A bank elnöke megbízza a felsőbb érdekeket képviselő Madeline-t, hogy tárgyaljon a bűnözővel, ugyanis a bank széfjében őriz valamit, ami számára rendkívüli értéket képvisel. Dalton nem nyúl a bank pénzéhez, őt is kizárólag a titkos széf tartalma foglalkoztatja. Megtalálása után kiüríti a teljes fiókot. Madeline-t beengedi a bankba, aki 2 millió dollárt ajánl fel Daltonnak a széfért cserébe, ám Dalton közli vele, tudja mit rejt az értékmegőrző és ő is ezért jött. A széfben a bank elnökére nézve terhelő bizonyítékok vannak, amiből kiderül, hogy háborús bűnös, aki a nácikkal üzletelt. A rendőrség megunja a várakozást, így elrendelik a behatolást az épületbe. Dalton eközben kiengedi az összes túszt, akiket a szabadban letartóztatnak a rendőrök, abban a hitben, hogy a túszejtők is közöttük vannak. A tanúvallomások alapján azonban egyik túsz sem tud terhelő vallomást adni az igazi bűnözőkre. Dalton társai megússzák a kihallgatásokat, ő eközben a bank egyik raktárhelyiségének hátsó részéből leválasztott, titkos rekeszében marad, amit a túszejtés során építettek ki. Egy héttel később kisétál a bankból, ahogy ezt Fraziernek előre megjósolta.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A filmet Lower Manhattanben forgatták, a Wall Street közelében.
  • A belső ember Spike Lee rendező és Denzel Washington negyedik közös munkája.
  • A forgatás mindössze 39 napig tartott.
  • Jodie Foster felvételei három hetet vettek igénybe.
  • Az Arthur Case irodájában látható kép Paul Cezanne Cards Player című műve.
  • Spike Lee egy interjúban elmondta, eredetileg Ron Howard rendezte volna a filmet, de Russell Crowe megmutatta neki A remény bajnokát, így elhagyta a produkciót.
  • Ez Spike Lee legsikeresebb filmje.
  • A film érinti napjaink olyan jelenlévő témáit, mint a 9/11 utáni bánásmód az arabokkal szemben (egy szikh férfin keresztül), illetve megjelenik a jellegzetes New York-i humor és büszkeség.
  • A főcím közben, Brooklyn és Lower Manhattan képei alatt hallható dal a "Chaiyya Chaiyya", egy népszerű hindi szám Mani Ratnam 1998-as Dil Se című filmjéből. A zeneszerző A. R. Rahman, a szövegét az ismert indiai költő, Gulzar írta.
  • A filmben a rendőrség pizzát rendel a túszok számára. Néhány felvételen a pizzásdobozokon a "Sal's Pizzeria" felirat olvasható, a hírhedt pizzéria Spike Lee Szemet szemért című filmjéből.
  • A filmben a kisfiú egy PSP-játékkal játszik, amire Russell felfigyel egy jelenetben. A játékot egyértelműen a filmhez találták ki, de vitathatatlanul emlékeztet a népszerű Grand Theft Auto: San Andreasra. Russellben megnyilvánul egyfajta moralitási érzék, mikor megemlíti, hogy el kellene beszélgetnie a fiú apjával a gyerek játékokkal kapcsolatos ízléséről.
  • A filmben konkrét utalásokra lelhetünk több Al Pacino-filmre – a Serpicóra, a Kánikulai délutánra és A keresztapa Michael Corleonéjára. Marcia Jean Kurtz játszotta az egyik túszt a Kánikulai délutánban. A neve mindkét filmben Miriam.
  • Venezuela elnöke, Hugo Chávez megemlítette, hogy tetszik neki a film (2006. április 9., Aló Presidente).
  • Frazier (Washington) barátnője a film végén a Gotham Diariest olvassa. A könyvet Spike Lee felesége, Tonya Lewis Lee írta.
  • A film folyamán látható egy kép a falon Krisztus haverről a Dogma című filmből.
  • Keith Frazier neve Spike Lee New York-i sportcsapatok iránti rajongásából ered. A város két legnagyobb sportlegendája és jelenlegi sportriportere Keith Hernández és Walt Frazier.
  • A bankrablás kezdetén maga Spike Lee is feltűnik a tömegben.

Box Office[szerkesztés]

A belső ember első helyen nyitott az Egyesült Államokban 29 millió dolláros bevétellel, ami Denzel Washington karrierjének legjobb indítása, akárcsak Spike Lee rendező esetében. A film 88,5 millió dollárt termelt egész futása alatt, a világ többi részén pedig további közel 96 milliót.

A UIP-Duna Film által forgalmazott filmet Magyarországon 61 ezer néző látta, ami messze elmarad Denzel Washington másik 2006-os filmje, a Déjà Vu százezer fő feletti látogatottságának, míg hazájában a két film szereplése fordított helyzetet mutat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Inside Man (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. szeptember 24.)
  2. Inside Man (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2009. szeptember 24.)

További információk[szerkesztés]