A bagolyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A bagolyház
(The Owl House)
Műfaj vígjáték[1], fantasy[2]

Alkotó Dana Terrace
Rendező
 • Stephen Sandoval
 • Stu Livingston
 • Aminder Dhaliwal
 • Sabrina Cotugno
Hang
 • Sarah-Nicole Robles
 • Wendie Malick
 • Alex Hirsch
 • Tati Gabrielle
 • Issac Ryan Brown
 • Mae Whitman
Főcím "The Owl House Main Theme"
Főcímzene T. J. Hill[3]

Formátum 1080p (HD)
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok 1
Epizódok19 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer Dana Terrace
Producer Wade Wisinski
Részenkénti játékidő 22 perc
Gyártó Disney–ABC Domestic Television
Forgalmazó
 • Disney Television Animation
 • Disney+
Sugárzás
Eredeti adó Disney Channel
Eredeti sugárzás kezdete2020. január 10.
Státusz fut
További információk

A bagolyház (eredeti cím: The Owl House) 2020-ban indult amerikai televíziós 2D-s számítógépes animációs sorozat, amelyet a Disney Television Animation gyártott, és a Disney–ABC Domestic Television forgalmaz. Alkotója Dana Terrace, aki a Rejtélyek városkája és a 2017-ben újragyártott Kacsamesék című sorozatoknak volt írója és rendezője. Terrace immár a hatodik nő a Disney-nél, aki saját gyártású sorozatot fejleszt.

A sorozat 2020. január 10-én debütált először a Disney Channel-en.[4] Magyarországon szintén a Disney Channel vetítette volna 2021. január 2-tól, de később kiderült, hogy nem adják le.[5]

2019 novemberében berendelték a sorozat második évadát.[6]

Ismertető[szerkesztés]

A sorozat története Luz Noceda kalandjait követi nyomon, aki egy magabiztos és bátor tinilány. Egy napon véletlenül átsétál egy portálon, ami egy különleges világba viszi őt, a boszorkányok és démonok világába. Luz a Boiling Isles nevű helyen (magyarul valószínűleg Forró sziget) elhatározza, hogy beteljesíti azon álmát, hogy ő maga is boszorkánnyá válik, annak ellenére, hogy nem rendelkezik semmilyen mágikus képességgel. Tanítványául szegődik Edának, a sziget leghatalmasabb boszorkányának, és összebarátkozik imádnivaló lakótársával, a démonok önjelölt királyával. Velük együtt fantasztikus kalandokat él át a Bagolyházban, és miközben sokat tanul erről az új világból, új családra is talál az őt körbevevők személyében.

Évadösszegzés[szerkesztés]

Első évad[szerkesztés]

Luz Noceda az édesanyja kívánságára kénytelen valóságellenőrző táborban tölteni a nyári szünetet, miután túlzottan élénk fantáziája folyamatosan bajba sodorja őt az iskolában. Miközben a buszra vár, egy bagoly elragadja a kedvenc könyvét, ezért követi őt egy elhagyatott házig. Amikor átsétál a ház ajtaján, egy másik világba csöppen: egy boszorkányokkal és démonokkal hemzsegő világba, melynek központja egy olyan sziget, amit egy elesett Titán rothadó csontváza alkot. Itt ismerkedik meg Edával, egy bajkeverő boszorkánnyal, aki egy körözött bűnöző a szigeten. Luz hamar barátságot köt vele, főleg, mivel Eda is egy hozzá hasonló, kirekesztett különc, ezért arra kéri, hadd maradjon nála, hogy boszorkánynak tanulhasson. Az eleinte visszakozó Eda végül megengedi neki. Luz beköltözik Eda otthonába, a Bagolyházba, és miközben az édesanyjának azt mondja, hogy a táborban van, Eda tanítványaként megkezdi a boszorkányképzést, annak ellenére, hogy veleszületett mágikus képességei egyáltalán nincsenek.

Az évad során Luz körül több kisebb cselekményszál bontakozik ki. Az egyik ilyen taglalja azokat a kalandokat, amiket Eda lakótársával, Királlyal él át, aki a démonok hajdani királyának vallja magát, és szeretné visszaszerezni régi dicsőségét. A másik szálon Luz, kisebb bonyodalmak árán, felvételt nyer a helyi boszorkányakadémiára, Hexside-ba, ahol lehetősége adódik eltanulni a varázslás különböző módszereit és megismerni a sziget történelmét. Felfedezi, hogy ő maga is képes varázsolni, hogyha különböző szimbólumokat rajzol papírlapokra, melyek formájuktól függően képesek megidézni fényt, jeget, és tüzet. A boszorkánysuliban igaz barátokra is szert tesz, megismeri Willowt és Gust, illetve Amityt, a suli sztártanulóját, aki eleinte ellenségesen bánik vele, de kettejük között később mély érzelmek alakulnak ki. Luz nagy dilemmaként éli meg, hogy titkolja az édesanyja elől a boszorkányképzését, mégis úgy gondolja, így megvédheti őt a fájdalmas igazságtól. Mit sem tud róla, hogy egy titokzatos valaki leveleket küld az édesanyjának az ő nevében, azzal a látszattal, hogy a táborban tartózkodik.

A másik fontos cselekmény Eda köré épül. Róla kiderül, hogy fiatalkorában megátkozták, melynek értelmében minden éjjel átalakul egy vérszomjas bagolyszörnnyé. Ezt csakis egy különleges varázsszerrel tudja hatástalanítani, ám az évad során a szer folyamatosan veszít a hatóanyagából, minél inkább felerősödik az átok. A sziget törvényei szerint minden boszorkánynak csatlakoznia kell egy szövetkezethez, és hátralévő életében csak olyan varázslatokat végezhet, amit a szövetkezet megenged. Eda sohasem csatlakozott szövetkezethez, ennél fogva a sziget uralkodója, Belos császár az elfogását követeli, mellyel nem mást, mint Eda nővérét, Lilith-et bízza meg. Lilith a császári szövetkezet vezetője, az egyetlen szövetkezeté, amely bármiféle varázslatot nyíltan végezhet, ezért azt akarja, hogy Eda is tagja legyen ennek, remélve, hogy a császár jutalmul megszabadítja őt az átkától. Miután többszöri meggyőzéssel sem tudja rávenni Edát a csatlakozásra, végül erőszakhoz folyamodik, és Luz életét fenyegeti; eme konfrontáció során arra is fény derül, hogy maga Lilith volt az, aki megátkozta Edát. Belos császár elrendeli, hogy Edát kőszoborrá változtassák a bűneiért, egyúttal felfedi, hogy a valódi érdekeltsége Eda elfogásában a Luzzal való kapcsolata volt: meg akarja szerezni az átjárót, ami az emberek világába nyílik.

Luz mentőakciót indít Eda kiszabadítására, amelyben segítségére lesz a bűnbánó Lilith is, aki elpártol a császártól. Elismeri, hogy Eda megátkozása hatalmas hiba volt, és csak azért tette, hogy biztosítsa magának a császári szövetkezetbe való bejutást, amiért meg kellett volna küzdenie Edával. Ugyan Edát sikerül megmenteniük a kővé változtatástól, az események során Luz arra kényszerül, hogy elpusztítsa az átjárót, hogy ne kerüljön a császár kezébe. Lilith egy varázsigével megosztja az átkot Eda és saját maga között, ám emiatt mindketten elveszítik a varázserejüket. Az utolsó epizód végén Luz egy videóüzenetben végre felfedi az igazságot az édesanyjának a szigetről, és megígéri, hogy talál majd másik módot a hazajutásra. Belos császár ezalatt felhasználja a portál maradványait, hogy egy kétszer nagyobbat építsen belőle. Mindez része a szigettel kapcsolatos nagy tervének, melyet úgy hív, "Az egyesülés napja"...

Szereplők[szerkesztés]

Szereposztás[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Luz Noceda Sarah-Nicole Robles TBA
Eda Clawthorne Wendie Malick TBA
Király Alex Hirsch TBA

Mellékszereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Hooty Alex Hirsch TBA
Camilia Noceda Elizabeth Grullon TBA
Willow Park Tati Gabrielle TBA
Gus Porter Issac Ryan Brown TBA
Amity Blight Mae Whitman TBA
Hieronymus Bump Bumper Robinson TBA
Förtelmes professzor JB Blanc TBA
Lilith Clawthorne Cissy Jones TBA
Belos császár Matthew Rhys TBA
Kikimora Mela Lee TBA
Boscha Eden Riegel TBA
Skara Kimberly Brooks TBA
Emira Blight Erica Lindbeck TBA
Edric Blight Ryan O'Flanagan TBA
Mattholomule Jorge Diaz TBA
Viney Ally Maki TBA
Jerbo Noah Galvin TBA
Amelia Eden Riegel TBA
Harag igazgató Roger Craig Smith TBA
Pici Orr Dana Terrace TBA
Denevérkirálynő Isabella Rossellini TBA
Tibbles Parvesh Cheena TBA
Patch Kevin Michael Richardson TBA
Tom Fred Tatasciore TBA
Adegast Robin Atkin Downes TBA
Roselle Grey Griffin TBA
Dottie Cissy Jones TBA
Piniet André Sogliuzzo TBA
Merchant Jake Green TBA
Greater Basilisk April Stewart TBA
Perry Porter Gary Anthony Williams TBA
Snaggleback Arin Hanson TBA
Alador Blight Jim Pirri TBA
Odalia Blight Rachael Macfarlane TBA

Epizódok[szerkesztés]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1 19 2020. január 10. 2020. augusztus 29. TBA TBA

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. For its creator, Disney's 'The Owl House' is the best revenge”, Los Angeles Times, 2020. január 10.. [2021. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2021. április 4.) 
 2. Owl House: S1 Fact Sheet. Disney ABC Press , 2019. november 21. [2021. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 4.)
 3. Terrace, Dana [@DanaTerrace]: I’m going to give a full credits list for the Main Titles soon but just wanted to give a special shout out to @tjhill for composing a ROCKIN theme song, can’t wait for you guys to hear what he’s doing for the show. So lucky to have him as our composer!!!, 2019. július 19. [2021. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 4.)
 4. The Owl House | Disney Channel Press. DisneyABC Press. [2021. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 4.)
 5. A Disney Channel januári újdonságai (hu-HU nyelven). Mentrum. (Hozzáférés: 2020. december 5.)
 6. Nordyke, Kimberly: Disney Channel's 'The Owl House' Gets Season 2 Order Ahead of Series Premiere (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2019. november 21. [2021. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 4.)

További információk[szerkesztés]