A Teremtő ereje meggyógyít

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Charles Capps A Teremtő ereje meggyógyít (eredeti címén: God's Creative Power for Healing) című könyve betegeknek ígér egészséget, ha az emberek gyógyulásáról szóló bibliai igéket rendszeresen és hittel, magukra vonatkoztatva kimondják.

A könyv tézisei:

 1. A betegségünkkel, egészségünkkel kapcsolatos kijelentéseink nagy mértékben befolyásolják egészségi állapotunkat.
 2. Ha többször és nagyobb hittel mondjuk ki, hogy gyógyulunk vagy egészségesek vagyunk, akkor a hatás erősebb.
 3. A kimondott szavaink nem maguk okozzák a gyógyulást, hanem Isten végzi el, szellemi úton. A szavak kimondása szükséges (elültetett, kicsírázó maghoz hasonlóan), hogy Isten gyógyító ígéretét beválthassa.

A könyv logikai egységei:

 • A kijelentéseink jövőt befolyásoló hatását írja le és indokolja
  • egyrészt néhány orvosi megfigyeléssel támasztja alá, mindenekelőtt az
  • Másrészt számos bibliai idézetet hoz példának, amik a kimondott gyógyulással kapcsolatos szavak és kérések, valamint amik általánosabban véve a kimondott szavak teljesüléséről szólnak.
 • A könyv mintegy harmada néhány mondatos mintákat („biblikus megvallások”) tartalmaz különböző betegségekben szenvedők számára. Arra ösztönzi őket hogy ezeket naponta többször, hangosan mondják ki. Egy idézet példaképpen (hivatkozással Márk 11:23-ra, amely a hit erejéről szól): „Ízületi gyulladás, TÁVOZNOD kell! A betegségeknek MENEKÜLNIÜK KELL! Nem lehetnek bennem tumoros betegségek, mert Isten Szelleme van rajtam, és Isten Igéje bennem. Nem vehet rajtam erőt a betegség, a félelem és szorongás, mert én Isten Igéjét vallom.”
 • Ír arról, hogy mit mondjunk, mit ne mondjunk.
 • A valóra válás mechanizmusáról ír.

A könyv néhány kérdést nem hoz szóba, amik egyébként a logikai szerkezetébe jól illeszkedhetnének :

 • Az Isten igéjébe vetett hit alapján tett kijelentések hatására bekövetkező gyógyulásokra nem mutat be megfigyelt példát.
 • Annak ellenére, hogy a negatív jövőt előrevetítő kijelentések hatásosságára is ad példát és bibliai idézeteket, csak Isten bibliai ígéreteire alapuló gyógyulások hátteréről ír: „igéje szellemi életet közvetít”. A negatív tartalmú kijelentések hatására nem ad magyarázatot.

A könyv kis alakú (9×13,6 cm), 71 oldal terjedelmű. Az Amana 7 kiadó adta ki, mely a Hit Gyülekezete könyvkínálatából több más kiadványának kiadását is végezte. ISBN 9638641002.

Kritikák[szerkesztés]

Tudományos szempontból egy beteg hite, mint pszichés állapot az ú.n. placebo hatás mintájára valóban befolyással lehet a gyógyulására. Folynak vizsgálatok a placebo hatást kiszűrő ú.n. kettős vak kísérletek a távoli ima gyógyító hatásáról. Számos cikk számol be egy statisztikailag kis hatásról, mások ezt is vitatják, és a kísérlet tervezésének hibáinak tudják be ezeket. Hatástalanságot, sőt, ellentétes hatást kimutató vizsgálatok is létzenek. Összességében nem mondhatjuk, hogy tudományosan elfogadott, hogy a hitnek a placebo hatáson kívül lenne gyógyító ereje. [1] ld. még Neuroteológia

További információk[szerkesztés]