A Tan Kapuja Buddhista Főiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola
Alapítva1991
HelyMagyarország, Budapest
Típusfőiskola
Hallgatói létszámkb. 300
RektorKarsai Gábor
Elérhetőség
Cím1098 Budapest, Börzsöny utca 11.
Elhelyezkedése
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola (Magyarország)
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 27′ 47″, k. h. 19° 06′ 44″Koordináták: é. sz. 47° 27′ 47″, k. h. 19° 06′ 44″
Térkép
A Tan Kapuja Buddhista Főiskola weboldala

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola magyarországi felsőfokú egyházi tanintézmény, amelyet a Tan Kapuja Buddhista Egyház alapított 1991-ben. Az alapképzés és a mesterképzés öt évfolyamán átlagban mintegy 300 hallgató tanul. Az intézmény a magyarországi buddhizmus egyik legfontosabb eleme.[1]

Története[szerkesztés]

1991. május 27-én 108 alapító tag létrehozta a Tan Kapuja Buddhista Egyházat. Az öt alapító közösség megalakította az egyházi tanácsot. Nyár elején az egyházat hivatalosan is bejegyezték. Egy hónappal később az egyház megalapította az egyház felsőoktatási intézményét, a Tan Kapuja Buddhista Főiskolát. Az egyházi tanács Dobosy Antalt bízta meg a rektori feladatokkal, a dékán Farkas Pál lett. A tanárok meghívása, a főiskolai tananyag összeállítása, és a szervezeti és működési szabályzat megírása után lezajlott az első felvételi, amin 61 jelentkező volt. Ősszel megindult az oktatás a Keleti Károly utca 13-ban, a Független Jogász Fórum helyiségében. A négyéves oktatási rend 1995-ben alakult ki. 2000-ben a főiskolán hivatalosan elindult az esti- és a hétvégi képzés. 2006-ban az intézmény átállt a bolognai rendszerre.[2] 2022-ben indult el az első levelezős évfolyam.[3]

Fontosabb események[szerkesztés]

  • Loszang Szönam gese, tibeti buddhista szerzetes, tanító a főiskola tanára lett 1995 és 2001 között.
  • Halála előtt egy évvel előadást tartott a Főiskolán Hetényi Ernő. Ez lett az Egyház egyik legfontosabb ünnepe, amelyet Maitréja-ünnepség (lásd: Maitréja) néven minden évben a téli napfordulókor tart az Egyház.
  • 2003-ban befejeződött a Börzsöny utcai épület felújítása, az udvar szertartásteremmé, templommá való átépítése, és a szertartásterem tetején elhelyezésre került egy sztúpacsúcs, amelyet Namkhai Norbu Rinpocse avatott fel.
  • 2015-ben a főiskola régi, sarokdharma-termében új oltár került átadásra.

Képzés[szerkesztés]

A karokkal nem rendelkező főiskolán a buddhista hagyományok számos irányzatával megismerkedhetnek a hallgatók, az irányzatok egyikét sem tekintik előbbrevalónak a többinél. Elméleti és gyakorlati kurzusokon oktatják a buddhista irányzatok történetét és tanításait, az ezekhez kapcsolódó filozófiai és vallási rendszereket (pl. hinduizmus, taoizmus). A tanórákon túl hangsúlyt fektetnek a személyes mester–tanítványi viszony keretei között megvalósított képzésre. A főiskola lehetőséget biztosít a keleti harcművészetet gyakorlására is. A keleti nyelvek közül a hallgatók a szanszkrit, a páli, kínai, tibeti és a japán közül választhatnak. A buddhizmus iránt mélyebben elkötelezett hallgatók vallási tanítók vagy szerzetesek lehetnek. A kreditrendszerű képzésben a specializációk évente, illetve kétévente indulnak, melyeket a tanulmányok végén, sikeres záróvizsga esetén a hittudományi végzettség megnevezésével együtt az oklevélben is feltüntetnek.

Intézmények[szerkesztés]

Társintézmények[szerkesztés]

Neves oktatók[szerkesztés]

Mireisz László, az intézmény elnöke

Korábbi tanítók[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bemutatkozás. tkbf.hu. (Hozzáférés: 2022. november 27.)
  2. bemutatkozás. tkbe.hu. (Hozzáférés: 2022. november 27.)
  3. Évnyitó Mánfán. tkbf.hu. (Hozzáférés: 2022. december 1.)

Források[szerkesztés]