A Poszeidon katasztrófa (film, 1972)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Poszeidon katasztrófa
(The Poseidon Adventure)
1972-es amerikai film

Az RMS Queen Mary, a hajó, melyet a film forgatásához használtak
Az RMS Queen Mary, a hajó, melyet a film forgatásához használtak
RendezőRonald Neame
ProducerIrwin Allen
AlapműPaul Gallico: The Poseidon Adventure
Műfajkatasztrófafilm
kalandfilm
ForgatókönyvíróStirling Silliphant
FőszerepbenGene Hackman
Ernest Borgnine
Carol Lynley
Roddy McDowall
Stella Stevens
Shelley Winters
Red Buttons
Jack Albertson
Pamela Sue Martin
Leslie Nielsen
ZeneJohn Williams
OperatőrHarold E. Stine
VágóHarold F. Kress
Gyártás
GyártóKent Productions, Ltd.
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő117 perc
Költségvetés4,7 millió USD
Forgalmazás
Forgalmazó20th Century Fox
Bemutató1972. december 12. (USA)
1986. január 23. (Magyarország)
Korhatár12
Bevétel93,3 millió USD
Kronológia
KövetkezőA Poszeidon kaland (1979)
Kapcsolódó filmA Poszeidon katasztrófa (2005)
Poseidon (2006)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Poszeidon katasztrófa (eredeti cím: The Poseidon Adventure) 1972-ben bemutatott amerikai katasztrófafilm, mely Paul Gallico The Poseidon Adventure című regénye alapján készült.

A filmet Ronald Neame rendezte, és hatalmas sikert hozott a pénztáraknak. Főszerepben Gene Hackman, Ernest Borgnine, Red Buttons, Roddy McDowall, Jack Albertson és Leslie Nielsen láthatóak. Zenéjét John Williams szerezte. 1979-ben készült el a folytatása, A Poszeidon kaland néven, de az már nem aratott akkora sikert, mint elődje. 2006-ban elkészült az első rész remake-je is, Wolfgang Petersen rendezésében.

Cselekmény[szerkesztés]

A Poseidon nevű óriási luxushajó utolsó útjára indul New Yorkból Athénba. A hajó személyzete nem tartja be a biztonsági előírásokat, ezért végül szilveszter éjszakáján a hajót egy cunami felborítja. A borulás után nagyon kevesen maradnak életben, a túlélők nagy része a feje tetejére állt bálteremben marad, de egy kisebb csoport, Frank Scott tiszteletessel az élen úgy vélik, a hamarosan bezúduló tengervíz el fogja süllyeszteni a hajót, az egyetlen esélyük az, ha fölmennek a hajófenékhez, és ott várják meg a segítséget. Csak kevesen tartanak vele, de akik a teremben maradnak, nem sokkal később valóban meghalnak.

A hajófenékhez tartva betörő víz és robbanások állják az útjukat, néhányan életüket is vesztik közben. Végül a tiszteletes is feláldozza életét a többiekért. Az életben maradt utasoknak sikerül kivágni magukat a süllyedő roncsból, ahol helikopterek mentik ki őket.

Szereplők[szerkesztés]

Produkció[szerkesztés]

A filmet részben a Queen Mary fedélzetén vették fel, a speciális effektusokban használt felvételekhez pedig a Queen Mary modelljét használták fel.

Fogadtatás és bevétel[szerkesztés]

A Poszeidon katasztrófa többnyire pozitív visszajelzéseket kapott. A Rotten Tomatoes-on 79%-os, a Metacritic-on 70-es, az IMDb oldalán 7,1-es minősítést kapott.

A Boxoffice magazin adatai alapján A Poszeidon katasztrófa az 1972-es év legnagyobb bevételt hozó filmje volt, de nem sokkal később A Keresztapa megdöntötte a rekordját.

Folytatás és remake filmek[szerkesztés]

1979-ben mutatták be a folytatást A Poszeidon kaland címmel, de annak nem volt jó a kritikája, és a bevétele sem. Az első remake, egy tévéfilm 2005-ben készült A Poszeidon katasztrófa néven, majd 2006-ban elkészült a mozifilm, Poseidon címen.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Poseidon Adventure (1972 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.