A Marshall-szigetek történelme

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Marshall-szigetek történelme:

A kezdetek[szerkesztés]

A Marshall-szigetek kezdeti történelméről keveset tudni. A kutatók egyetértenek abban, hogy az első lakók Délkelet-Ázsiából 3000 évvel ezelőtt érkeztek ide.

Gyarmatosítás[szerkesztés]

Az első európai a szigeteken a spanyol Alonso de Salazar volt, aki 1529-ben szállt partra. A szigetek nevét John Marshall angol felfedezőről kapta, aki 1799-ben érkezett ide. A szigetcsoportot 1874-ben Spanyolország magának követelte. Végül 4,5 millió dolláros kártérítés és pápai közvetítés után a spanyolok átengedték a szigeteket Németországnak 1885-ben. A németek ezután kereskedelmi állomásokat létesítettek a szigeteken, ahol a helyi törzsfőnök uralkodott német felügyelet alatt. Az első világháború alatt Japán átvette az ország irányítását. A japánokat 1944-ben követték az amerikaiak, akik január 31-én szálltak partra az egyik szigeten. 1946 és 1958 között az Amerikai Egyesült Államok összesen 67 kísérleti nukleáris robbantást hajtott végre a szigeteken.

Függetlenség[szerkesztés]

1979. május 1-jén az amerikai kormányzat felügyelete alatt elfogadták a Marshall-szigetek alkotmányát (mely tartalmazott a brit és amerikai alkotmányból is elemeket), majd kikiáltották a köztársaságot.

Napjainkban[szerkesztés]

Miután az ország elnyerte függetlenségét, több demokratikus választást is tartottak. Az 1999-es választások folyamán az Egyesült Demokrata Párt nyert. A Marshall-szigetek 1986-ban szerződést kötött az Egyesült Államokkal, melynek értelmében kártérítést kaptak a nukleáris tesztrobbantások helyszíneiért, valamint a területen működő amerikai katonai támaszpontok használatáért.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a History of the Marshall Islands című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]