A Manderley-ház asszonya (film, 2020)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Manderley-ház asszonya
(Rebecca)
2020-as brit film
RendezőBen Wheatley
ProducerTim Bevan
Eric Fellner
Nira Park
AlapműDaphne du Maurier: A Manderley-ház asszonya
Műfaj
ForgatókönyvíróJane Goldman
Joe Shrapnel
Anna Waterhouse
FőszerepbenLily James
Armie Hammer
Kristin Scott Thomas
ZeneClint Mansell
OperatőrLaurie Rose
VágóJonathan Amos
Gyártás
GyártóWorking Title Films
Ország USA
Nyelvangol
Játékidő121 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóEgyesült Királyság 2020. október 16.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
Kapcsolódó filmA Manderley-ház asszonya (1940)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Manderley-ház asszonya (eredeti cím: Rebecca) 2020-ban bemutatott brit romantikus-thriller, melyet Ben Wheatley rendezett, valamint Jane Goldman, Joe Shrapnel és Anna Waterhouse írt. A film Daphne du Maurier 1938-as azonos című regénye alapján készült. A főszereplők Lily James, Armie Hammer, Kristin Scott Thomas, Tom Goodman-Hill, Keeley Hawes, Sam Riley és Ann Dowd. Érdekesség, hogy ez a film már a híres regény (magyarul A Manderley-ház asszonya, de eredetileg Rebecca címmel jelent meg) immár többedik (pl. 1940 és 1997) filmes ill. televíziós feldolgozása .

2020. október 16-án mutatták be a mozikban, október 21-én digitálisan jelent meg a Netflixen.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy fiatal magányos nő (Lily James) egy Monte Carlo-i szállodában egy gazdag idős hölgy társalkodónőjeként érkezik és egy véletlen találkozás révén megismerkedik a gazdag Lord Maxim de Winterrel (Armie Hammer), akinek felesége, Rebecca nemrégen rejtélyes módon vesztette életét. Gyors udvarlás után - szinte mesebeli módon - az ifjú hölgy lesz a második Mrs. De Winter, és férjével annak angliai vidéki otthonába, a csodálatos Manderley kastélyába költöznek. Látszólag Mr. De Winter, de főképp a házvezetőnő, Mrs. Danvers (Kristin Scott Thomas), fürkészve lesik a szép fiatalasszony minden gondolatát, az asszonyra mégis nyomasztóan nehezedik az első Mrs de Winter emléke, aki mintha a ház minden tárgyában, szegletében és az ott élők minden gondolatában folyamatosan jelen lenne.

Az új úrnő úgy érzi, hogy Mrs. Danvers minden lépését figyeli, és állandó gyanakvással, rosszindulattal veszi körül. Mrs. De Winter a házvezetőnővel szemben alárendelt, bűntudatos viselkedést vesz fel, mely Mrs. Danvers uralmát tovább növeli, és a férje, Maxim is egyre megközelíthetetlenebbnek tűnik számára sötét emlékekkel teli otthonában. Mrs. Danvers egyre erősebb hálót sző a fiatalasszony köré, s egy nagyszabású bál során csapdába is csalja, amikor ráveszi, hogy a fiatal nő tudatlanul és óvatlanul beöltözzön Rebecca egyik emlékezetes jelmezébe. Úgy tűnik a szorult helyzetből nincs kiút.

Sőt az még tovább romlik, amikor előkerül Rebecca elsüllyedt vitorlása és benne megtalálják a vízbe fúlt Rebecca holttestét is, akit De Winter már korábban azonosítani vélt egy előkerült holttestben és el is temették. Így újból vizsgálni kezdik az asszony halálának körülményeit. Maxim de Winter a korábbi azonosítás és a hajó preparáltnak tűnő sérülései miatt gyilkosság gyanújába keveredik. Új felesége az egyetlen, akinek elmondja az igazságot (és most először kerülnek igazán közel egymáshoz): valóban jelen volt az első Mrs. de Winter halálakor, de az egy véletlen balesetnek és nem az ő közreműködésének köszönhető. De e balesetben Rebecca szerepét, aki ezt szinte provokálta, maga sem értette. Maxim azt is bevallja, hogy ő maga nem csodálta, hanem valójában már később gyűlölte a mindenki által körülrajongott, de valójában szívtelen asszonyt.

A látszólag kilátástalan helyzet végül mégis megoldódik, de a fiatal feleség segítségével és annak kitartó kiállása révén: kiderül, hogy Rebecca valójában végső stádiumos rákos volt, ezért a rendőrség öngyilkosságként zárja le a rejtélyes halálesetet, majd Mrs. Danvers ezt megtudván felgyújtja a kastélyt és maga is öngyilkosságba menekül, hisz így magát győztesnek érezheti. De persze azt nem tudhatja, hogy a fiatal pár képes-e megújítani kapcsolatukat, pont a rettenetes kaland által szerzett tapasztalataik révén...

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hangja
(1. szinkron, 2020)[2]
Mrs de Winter Lily James Mórocz Adrienn
Maxim de Winter Armie Hammer Makranczi Zalán
Mrs. Danvers Kristin Scott Thomas Kovács Nóra
Beatrice Lacy Keeley Hawes Kisfalvi Krisztina
Mrs Van Hopper Ann Dowd Zsurzs Kati
Jack Favell Sam Riley Csőre Gábor
Frank Crawley Tom Goodman-Hill Holl Nándor
Welch felügyelő Mark Lewis Jones Németh Gábor
Giles Lacy John Hollingworth Vári Attila
Dr. Baker Bill Paterson Várkonyi András
Ben Ben Crompton Király Adrián
Nagyi Jane Lapotaire Bessenyei Emma
Robert Ashleigh Reynolds

Gyártás[szerkesztés]

2018 novemberében bejelentették, hogy Ben Wheatley rendezésével Lily James és Armie Hammer játsszák a főszereplőket a filmben, amelyet a Netflix mutat be.[3] 2019 májusában Kristin Scott Thomas, Keeley Hawes, Ann Dowd, Sam Riley és Ben Crompton csatlakoztak a szerepgárdához.[4][5]

A film forgatása 2019. június 3-án kezdődött.[6] A Dorset-i Cranborne Manor jeleneteket 2019 júliusában vették fel. A forgatásra a devoni Hartland rakparton került sor 2019 július végén.[7]

Megjelenés[szerkesztés]

A Manderley-ház asszonya 2020. október 16-án került bemutatásra a brit mozikban, 2020. október 21-én pedig digitálisan jelent meg a Netflixen világszerte.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. A Manderley-ház asszonya (Rebecca, 2020) 1. szinkron (2020). Direct Dub Studios, megrendelő Netflix. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  3. N'Duka, Amanda. „Lily James, Armie Hammer To Star In Rebecca From Director Ben Wheatley”, Deadline Hollywood, 2018. november 14. 
  4. N’Duka, Amanda. „Kristin Scott Thomas Joins Lily James, Armie Hammer In Rebecca”, Deadline Hollywood, 2019. május 9. (Hozzáférés: 2019. május 9.) 
  5. White, Peter. „Keeley Hawes, Ann Dowd, Sam Riley & Ben Crompton Join Ben Wheatley’s Netflix Feature Rebecca”, Deadline Hollywood, 2019. május 31. 
  6. Marc, Christopher. „Overlord and Free Fire Cinematographer Laurie Rose Expected To Reunite With Director Ben Wheatley For Rebecca”, HN Entertainment, 2019. január 27.. [2020. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva] 
  7. Cooper, Joel: Filming of Netflix blockbuster Rebecca will close beauty spot. Devon Live , 2019. június 26. (Hozzáférés: 2019. október 22.)
  8. Sneider, Jeff: Armie Hammer and Lily James Get Gothic in First Images from Ben Wheatley’s “Rebecca”. Collider , 2020. július 31. (Hozzáférés: 2020. július 31.)

További információk[szerkesztés]